Gruparea separatista basca anunta Spania ca armistitiul s-a incheiat. De acum, lupta va fi „cu arme pe toate fronturile".

„Decizia ETA e contrara directiei de pace pe care atit societatea spaniola, cit si cea basca au convenit sa o urmeze", a declarat ieri José Luis Rodriguez Zapatero, primul-ministru al Spaniei.

In martie 2006, gruparea separatista ETA anuntase ca inceteaza „pentru totdeauna" atacurile indreptate asupra Spaniei. De la acea data, a mai fost inregistrat doar un singur act de terorism cu bomba, pe un aeroport din Madrid, in care doua persoane si-au pierdut viata. Acest incident nu a fost privit drept o incetare explicita a pacii. Totusi, guvernul socialist spaniol si-a diminuat de atunci eforturile de a organiza intilniri de negocieri cu ETA.

„Nu exista nici un fel de situatie in care negocierile ar putea continua", au declarat membrii gruparii ETA unui ziar basc. Totodata, bascii au anuntat ca isi vor apara tara „cu arme pe toate fronturile". Cea mai recenta declaratie ETA invinuieste guvernul de „detentii, tortura si persecutii" asupra membrilor sai. Autoritatile spaniole spun ca se tem de iminenta unui atac terorist de mari proportii.

In cele patru decenii de existenta, gruparea a ucis in numele independentei teritoriului basc peste 800 de persoane. In afara de incidentul petrecut in decembrie anul trecut la Madrid, ETA a negat implicarea in orice alt atentat cu bomba din ultimii ani. Premierul Zapatero a incercat, in pofida conservatorilor, elaborarea unor strategii de pace prin organizarea de discutii si negocieri. Cu toate acestea, comunicarea dintre ETA si guvernul spaniol nu s-a dovedit a fi productiva.

Partidul Popular si grupuri formate din rudele victimelor gruparii separatiste au militat insistent pentru incetarea tuturor negocierilor. De asemenea, tensiunile s-au intensificat o data cu refuzul spaniol de a accepta implicarea politicienilor pro-independenta in alegerile din Tara Bascilor de luna trecuta. Ramura politica a ETA, Batasuna, ramine in continuare in afara legii.

Surse din presa spaniola spun ca, in ultimele zile, gruparea basca a tot trimis scrisori catre diferite societati comerciale in care cere fonduri „pentru eliberarea si construirea Maretei Tari a Bascilor".