In interviul acordat in exclusivitate cotidianului "Cronica Romana", fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, vorbeste despre necesitatea infiintarii platformei de centru-dreapta, alaturi de PNL si PNTCD. Potrivit liderului Actiunii Popula
In interviul acordat in exclusivitate cotidianului "Cronica Romana", fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, vorbeste despre necesitatea infiintarii platformei de centru-dreapta, alaturi de PNL si PNTCD. Potrivit liderului Actiunii Populare, in contextul in care stanga esichierului politic romanesc a fost mai bine definita din punct de vedere ideologic, este necesara o clarificare doctrinara si de cealalta parte a spectrului politic. Constantinescu sustine ca tema anticomunismului a reprezentat un substitut al ideologiei de dreapta. Fostul sef al statului a criticat PD, catalogand drept "absurda apartenenta democratilor la PPE, in conditiile in care un partid subordonat unui singur sef nu are nimic de-a face cu doctrina populara".

- Domnule Constantinescu ati discutat cu Partidul National Liberal formarea unui pol de centru-dreapta si ati hotarat constituirea unei platforme politice. Ce va contine acest document si ce fel de colaborare va exista intre PNL si Actiunea Populara?
- Platforma politica a noului pol de centru-dreapta are misiunea sa prezinte, pentru prima data in Romania dupa caderea comunismului, principiile si valorile centrului-dreapta european, atat cele reprezentate de Partidul Popular European cat si cele ale Uniunii liberale europene pentru ca, de fapt, in Romania n-a existat pana acum la niciun partid o conturare ideologica. Ca sa va dau un exemplu: este absurda asumarea apartenentei sau declararea de catre PD a apartenentei la Partidul Popular European in contextul in care principiul fundamental al acestuia este subsidiaritatea, adica principiul conform caruia un nivel superior nu rezolva decat problemele pe care un nivel inferior nu poate sa le rezolve. Ori un partid subordonat unui singur sef, care este chemat sa rezolve toate problemele si condus de sus in jos, nu are nimic de-a face cu doctrina partidelor populare. In acelasi timp, doctrina liberala e centrata in egala masura pe limitarea functiilor statului, ori astfel un partid cum este PLD condus de catre un reprezentant al birocratiei comuniste, cum este dl. Stolojan, nu poate in niciun fel sa reprezinte aceste valori. Iata de ce consideram ca valorile reprezentative ale democratiei crestine si ale liberalismului trebuie expuse intr-o platforma si asumate, pentru ca in esichierul politic european partidele liberale si cele democrat-crestine si conservatoare formeaza un pol opus social-democratiei. Social-democratia este mai bine definita in acest moment, ideologic, in Romania, decat centrul dreapta datorita faptului ca anticomunismul a fost un substitut al unei ideologii a dreptei. Acesta este rolul platformei, care va fi urmata de un manifest practic. Noi consideram ca prima sarcina este aceasta, de clarificare ideologica, singura care poate sa separe partidele reale de centru-dreapta nu numai prin traditia lor istorica, dar si prin asumarea doctrinelor moderne ale crestin-democratiei, liberalismului si conservatorismului european.
-Nu ati exclus posibilitatea unei fuziuni sau aliante cu liberalii...
-Deocamdata se discuta numai despre un pol de colaborare politica. Nu se are in vedere inca, in acest moment, o alianta electorala sau o eventuala fuziune. Avem datoria, din acest motiv, sa clarificam pozitiile ideologice, tipurile de structurare ideologica a acestor partide. Suntem datori cu o opera de clarificare si de educatie in primul rand a oamenilor politici si apoi a intregii societati, care traieste intr-o confuzie totala. In acest moment, nu dorim ca aceasta sarcina extrem de importanta sa fie poluata de aranjamente electorale sau de asociatii care privesc persoanele. Am precizat extrem de clar ca pentru acasta alianta nu are nicio importanta daca PNL este sau nu la guvernare, este vorba de constructia unui pol pe termen lung. Asa cum a precizat si PNTCD, nu se discuta o asociere la guvernare sau o negociere pe posturi in acest moment.
- Credeti ca spiritul CDR mai poate fi reinviat in contextul actualei conjuncturi politice?
- Misiunea reala a Conventiei a fost rasturnata printr-o manipulare extrem de intensa si de concentrica, care a escamotat total realizarile reale, atat in opozitie cat si la guvernare, ale Conventiei Democratice. Eu nu am spus niciodata ca am fost invins de securitate. Eu am spus ca am fost invins de securistii, pe care
i-am eliminat din structuri si care apoi s-au dus in mass-media, mai exact am fost invins de presa securitatii si de manipularea care pe atunci se facea prin presa la vedere. Astazi, aceasta se face prin aceleasi persoane si prin altele care activeaza in structuri, care lucreaza ca agenti acoperiti. Eu am condus structurile cu mana forte. Proba ca am curatat structurile este ca in timpul mandatului meu am fost admisi in comunitatea serviciilor din NATO si Uniunea Europeana tocmai pentru ca reusisem aceasta epurare si restructurare. A fost un sacrificiu deliberat si controlat din partea mea, pentru ca stiam ca odata eliberati de ierarhia si de educatia lor in cadrul serviciilor, vor deveni adversarii mei neimpacati atat in zona economica, cat mai ales in zona mediatica.
- Cum veti proceda pentru a recastiga electoratul pierdut al defunctei Conventii, care s-a indepartat si de AP, PNTCD si PNL?
- Deocamdata, acest lucru nu se va intampla. Chiar rezultatul referendumului, care a fost considerat un succes al presedintelui, s-a realizat printr-o manipulare grosolana care contrazice legea refrendumului. Un refrendum la care se prezinta mai putin de jumatate din electorat, avand de raspuns la o singura intrebare, care priveste o singura persoana, este un esec. In mod clar, numai printr-o manipulare s-a putut transforma un esec clar in orice tara si interpretare posibila, intr-un succes. Iata ca 56% din electorat i-a spus "nu" presedintelui, fara sa existe o alta alternativa. Acest lucru inseamna, in mod clar, ca asteapta altceva. Pe mine nu ma intereseaza nici sondajele de opinie, nici procentajele, Va amintesc ca atunci cand am preluat Conventia Democratica si am fost candidatul ei, PNTCD era cotat cu 2% in sondaje si am reusit, in final, dupa patru ani, sa castig sapte milioane de voturi, ceea ce presedintele Basescu nu a avut si nu va avea niciodata.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.