Sa nu ne miram ca se incalca in Biserica noastra canoanele. S-a mai intamplat. Si tot in catedrala din Sibiu, unde in 1936 mitropolitul Nicolae Balan l-a introdus in Sfantul altar prin Usile Imparatesti - prerogativa rezervata episcopilor si Suveranu
Sa nu ne miram ca se incalca in Biserica noastra canoanele. S-a mai intamplat. Si tot in catedrala din Sibiu, unde in 1936 mitropolitul Nicolae Balan l-a introdus in Sfantul altar prin Usile Imparatesti - prerogativa rezervata episcopilor si Suveranului uns de Biserica - pe ciobanul Petrache Lupu din Maglavit. Macar Petrache Lupu vindecase orbi din nastere, surzi, paralitici, indemanse lumea la pocainta, iar in decurs de doi ani venisera pentru el in pelerinaj la Maglavit, dupa estimarile vremii, doua milioane de romani. Cam tot atatia cat s-au pronuntat impotriva intoarcerii domnului Traian Basescu la Cotroceni. Pe de alta parte, nici IPS Laurentiu Streza nu este mitropolitul Nicolae Balan.
Sfantul Sinod a tacut luand act de faptul ca lacasul de cult, catedrala mitropolitana din Sibiu, a fost transformata in Poiana lui Iocan. La o adica s-ar putea invoca o analogie degenerescenta intre dl Basescu si acela care se numea pe vremuri "To Makariotas"; imparatul Bizantului. Un canonist de la Bucuresti ori Sibiu ar putea drege oricand busuiocul. Asadar, o tacere care nu m-a surprins.
Am ramas in schimb consternat ca a tacut suta de intelectuali devotati trup si suflet domnului Traian Basescu. Silentiul lor, cam lugubru, in raport cu expresia "tiganca imputita", a trecut fara consecinte. Uitasera sa li se revolte sangele democratic si sa li se zbarleasca civismul. Dar cum de nu li s-a rasculat duminica trecuta agnosticismul? Cu atat mai mult cu cat intre ei se numara si cativa filosofi. Cum de n-au infierat in aceste zece zile misticismul, obscurantismul domnului Basescu? Unde s-a mai vazut ca presedintele unei tari membre in Uniunea Europeana sa pretinda ca Ziditorul vorbeste prin el?!... Intelectualii nostri de elita au amutit ca leii in fata dresorului. Acerbii, necrutatorii cenzori ai preotimii si ai ierarhiei au tacut brusc, imblanziti, devansandu-se astfel, datorita domnului Traian Basescu, vremurile proorocite de Isaiia. Iata, datorita dlui Basescu, lupul si mielul convietuiesc in pace si dragoste laolalta, vreau sa zic: societatea civila si clerul ortodox.
Biserica noastra nu are, precum Vaticanul, un Oficiu pentru Doctrina Credintei, care sa stabileasca, aproape "stiintific" - pardon de expresie - daca prin domnul Basescu a vorbit sau nu Creatorul, in prezenta IPS Arhiepiscop Laurentiu Streza. Ca si intelectualii, Sinodul a tacut. De altfel, nici in legatura cu Petrache Lupu, in urma cu 70 de ani, Soborul de atunci nu a dat un verdict net. In asemenea imprejurari, e dificil sa ai certitudini.
Eu am avut totusi una, cand, in preajma alegerilor prezidentiale din 2004, domnul Traian Basescu a afirmat ca in Romania unul din cinci locuitori este homosexual. Am recunoscut atunci in discursul domniei sale, mesajul aceluia pe care, cand rostim Tatal Nostru, il numim "cel viclean", iar in alte ocazii - "Uciga-l toaca" sau "Duca-se pe pustii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.