Gabriel Dimisianu a afirmat cu prilejul comemorarii la 50 de ani de la trecerea in nefiinta a scriitorului Camil Petrescu (1894-1957), ca "atacurile la adresa acestuia trebuie sa inceteze". Referindu-se la ultima parte a vietii scriitorului, la cei z
Gabriel Dimisianu a afirmat cu prilejul comemorarii la 50 de ani de la trecerea in nefiinta a scriitorului Camil Petrescu (1894-1957), ca "atacurile la adresa acestuia trebuie sa inceteze". Referindu-se la ultima parte a vietii scriitorului, la cei zece ani petrecuti sub dictatura comunista, si la "reprosurile, prea apasate, de colaborationism" aduse lui Camil Petrescu, Dimisianu a apreciat ca "acestea trebuie sa inceteze, la fel cum este cazul lui Calinescu, Cioculescu ori Vianu". "Procurorii morali de azi ar trebui sa se situeze in situatia acestora, sa reflecteze cum ar fi reactionat in acele vremuri. Nu trebuie nimeni absolvit, dar cred ca acest om a facut mai mult bine in literatura romana decat rau. Eu pledez pentru o abordare senina, contextualizata a lui Camil Petrescu" - a spus Dimisianu. Criticul a evidentiat rolul de precursor al generatiei optzeciste prin permanenta preocupare de innoire a tehnicilor literare, ca si elementele de actualitate ale romanelor si dramelor sale, exprimandu-si "uimirea si regretul ca marcarea celor 50 de ani de la moartea scriitorului Camil Petrescu se face intr-o asemenea discretie". La randul sau, Ana Blandiana a marturisit ca scriitorul Camil Petrescu a marcat-o "determinant" in evolutia de mai tarziu in viata, citindu-i cartile, in principal piesele de teatru. "Desi mai tarziu am descoperit ca altii aveau interese, in timp ce eu aveam idei, cred in continuare impreuna cu Camil Petrescu", a spus Blandiana, mentionand ca acesta "a fost om de stanga, in masura in care poti sa ajuti oameni sarmani".
Scriitoarea Ioana Parvulescu a subliniat ca, in opinia sa, generatiile actuale de elevi si studenti il recepteaza bine pe Camil Petrescu, acesta neintrand nicidecum intr-un con de umbra.
"Personajele lui Camil reprezentau oglinda ideala a scriitorului, sta marturie jurnalul acestuia, care demonstreaza ca acesta era un om preocupat mai degraba de idei, si nu de platirea unor polite, cum o fac o parte din confratii sai", a spus Ioana Parvulescu.
Scriitoarea a marturisit ca, daca ar fi trait in interbelic, si-ar fi dorit sa cunoasca doi scriitori, respectiv pe Camil Petrescu si Mihail Sebastian.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.