Daca aveti un salariu prea mic pentru obtinerea unui credit imobiliar, banca va poate lua in considerare si veniturile bunicilor, parintilor sau chiar ale prietenilor.
Potrivit noilor norme ale BNR, cel care participa la obtinere

Daca aveti un salariu prea mic pentru obtinerea unui credit imobiliar, banca va poate lua in considerare si veniturile bunicilor, parintilor sau chiar ale prietenilor.
Potrivit noilor norme ale BNR, cel care participa la obtinerea creditului se numeste "coimprumutat" si nu e obligat sa aiba acelasi domiciliu cu cel care solicita creditul.
Imprumut pentru casa
Sa presupunem ca doi dintre bunici au o pensie cumulata de 1.000 de lei, iar parintii au si ei un venit total de 1.500 de lei pe luna. Solicitantul creditului (nepotul, in acest caz) are si el un venit de 1.000 de lei, iar impreuna s-ar strange o suma de 3.500 de lei. La banca, din acesti bani se mai scad cheltuielile de subzistenta ale solicitantului, care sunt de circa 250 de lei. Raman circa 3.250 de lei. La un grad de indatorare minim de 50%, solicitantul de credit poate obtine un imprumut in baza unei rate lunare de pana la 1.600 de lei. In cazul in care se iau in calcul cheltuielile de subzistenta pentru toti membrii familiei, din 3.500 de lei s-ar scadea aproximativ 1.250 de lei. Suma ramasa ar fi de 2.250 de lei, iar la un grad de indatorare tot de 50% rata lunara ar putea fi de pana la circa 1.100 de lei pe luna. La aceasta rata, se poate obtine un imprumut imobiliar de 40.000 de euro, suma, inca, suficienta pentru cumpararea unei garsoniere.
Doar pentru nevoi personale
Daca solicitantul de credit ar vrea sa ia cu salariul de 1.000 de lei un credit, lucrurile s-ar complica. Din 1.000 de lei se scad cei 250 de lei aferenti cheltuielilor de subzistenta si ar mai ramane 750 de lei.
Rata lunara, la gradul de indatorare de 50%, ar fi in acest caz de doar 375 de lei, suma suficienta doar obtinerii unui credit pentru nevoi personale.
pe stil vechi Pe baza vechilor norme de creditare, la un salariu de 1.000 de lei, solicitantul de credit poate obtine un credit cu o rata lunara de cel mult 350 de lei (35% grad de indatorare). Acest tip de credite inca mai poate fi luat de la o serie de banci, cu exceptia BRD, Volksbank si Alpha Bank.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.