Denuntatorul Bertoldi
Potrivit editiei de miercuri a publicatiei satirice "Le Canard Enchaine", citata de mai multe cotidiane, printre care si "Le Figaro", Poncelet ar fi intervenit pentru ca "prietenul sau Bertoldi" - care lucra pentru
Denuntatorul Bertoldi
Potrivit editiei de miercuri a publicatiei satirice "Le Canard Enchaine", citata de mai multe cotidiane, printre care si "Le Figaro", Poncelet ar fi intervenit pentru ca "prietenul sau Bertoldi" - care lucra pentru compania Sogea, o filiala a firmei "Vinci", specializata in lucrari publice - sa obtina piete in Franta si in strainatate in schimbul unor comisioane.
"Le Canard Enchaine" afirma ca Poncelet ar fi intervenit si in alte ocazii, in special la 8 decembrie 2006, pe langa un consilier al ministrului francez al Apararii de atunci, Michele Alliot-Marie, pentru constructia unui sediu al jandarmeriei din Issy-les-Moulineaux. Poncelet i-ar fi dat asigurari lui Bertoldi ca a obtinut castig de cauza pentru compania Sogea. Totodata, el s-ar fi intalnit cu presedintele Senatului roman, Nicolae Vacaroiu, la 15 februarie, la cererea lui Bertoldi, pentru a facilita deschiderea unui magazin Carrefour in Romania.
Comision
de 8000 de euro
Poncelet ar fi declarat, potrivit saptamanalului citat, ca isi poate folosi relatiile indeosebi in Romania, Iran, Azerbaidjan si Kazahstan. "Le Canard Enchaine" citeaza un fragment dintr-o audiere a lui Bertoldi de catre anchetatori, in care acesta evoca plata unui "comision" de 8000 de euro lui Poncelet daca firma Sogea obtine un santier in Vosges, "gratie influentiei sale". Potrivit transcrierii declaratiei, cei doi - Poncelet si Bertoldi - au evocat acest scenariu la 8 februarie 2007, prin telefon.
Omul de afaceri Jean-Claude Bertoldi este pus sub acuzare si retinut pentru "escrocherie, abuz de bunuri sociale si fals in acte private", potrivit unei surse judiciare. Conform unei surse apropiate acestui caz, mai multe ascultari telefonice efectuate pe parcursul procesului de informare judiciara au scos la iveala contacte regulate intre Christian Poncelet si Jean-Claude Bertoldi.
Parchetul din Paris a precizat ca a deschis aceasta ancheta preliminara dupa o solicitare de verificare facuta de procurorul general Laurent Le Mesle, ca urmare a transmiterii de catre Parchetul din Creteil, la 26 aprilie, a unui raport ce evoca posibile fapte de trafic de influenta.
Poncelet dezminte
Marti seara, presedintele Senatului francez a dezmintit categoric "acuzatiile mincinoase" la adresa sa din acest scandal si a anuntat ca va depune o plangere pentru denunt calomnios, defaimare si incalcare a secretului judiciar.
Christian Poncelet explica in saptamanalul citat ca a vrut "sa ajute unele companii franceze sa-si instaleze filiale in strainatate in conditii de deplina transparenta" si ca nu s-a atins de nici un ban si nu a facut niciodata presiuni asupra nimanui. In acelasi timp el a afirmat ca nu-l cunoaste foarte bine pe Bertoldi. (M.A.B.)
Vacaroiu: "Este o fabulatie"
Foto: Mediafax Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a calificat ieri drept fabulatii informatiile referitoare la interventia omologului sau francez Christian Poncelet in favoarea deschiderii unui magazin Carrefour in Romania, precizand ca nu a avut intalniri private cu acesta.
"Este o fabulatie. Intr-o vizita oficiala nu discuti asa ceva. Nu am avut nici o intalnire separata cu prilejul ultimei intalniri cu domnul Poncelet. Am fost cu toata delegatia si nu era cazul", a negat Vacaroiu informatiile. "Nu exista nici o implicare si nici o interventie a domnului Poncelet la mine pentru Carrefour, pentru a face in Romania ce? Carrefour e prezent de foarte mult timp, isi deschide noi sedii si nu vad rostul", a spus Vacaroiu.
Potrivit presedintelui Senatului, Carrefour este un concern indeajuns de mare, incat, peste tot in lume, inclusiv in Romania, "este invitat" sa deschida magazine. "De ce are avea nevoie Carrefour de pila cuiva, sau de interventii? Este de neconceput, dupa parerea mea. Din cate stiu, toate orasele din Romania se bat sa aduca pe teritoriul lor fie Metro, fie Carrefour, complexe mari, care duc la alt nivel de civilizatie", a sustinut Vacaroiu. Intrebat daca a avut vreo discutie pe subiectul Carrefour cu unul dintre consilierii lui Poncelet, el a spus: "Nu. Cand ma duc in vizita oficiala, nu ma cobor la nivelul unul consilier".
"Nu au fost discutii private cu Poncelet"
Senatorul PNL Norica Nicolai, care l-a insotit pe Vacaroiu in vizita in Franta, a declarat ieri ca nu stie sa fi avut loc discutii, in cadrul intalnirilor avute in Franta, care sa fi vizat promovarea sau sustinerea unei firme franceze in Romania.
"Am facut parte din acea delegatie care a sarbatorit relatiile dintre Senatul francez si cel roman, fiind institutia franceza care a marcat aderarea Romaniei la UE. Atunci am fost mai multi senatori si nu au fost nici un fel de discutii private cu domnul Christian Poncelet. Din contra, domnia sa a fost insotit de o serie de senatori francezi, membrii grupului de prietenie Franta-Romania, de staff-ul tehnic si de staff-ul nostru tehnic", a precizat Norica Nicolai, citata de Mediafax.
Senatorul PNL a infirmat ideea ca ar fi existat discutii, in cadrul acestor intalniri dintre cele doua delegatii, care sa fi vizat sustinerea vreunei firme romanesti sau straine si a tinut sa mentioneze ca din acea delegatie nu au facut parte oameni de afaceri romani.
"Nu cunosc despre astfel de discutii care sa fi vizat promovarea sau sustinerea unei firme franceze pe teritoriul Romaniei. Categoric, la toate discutiile care s-au purtat, atat cele oficiale cat si cele cu ocazia unei mese care a fost organizata de presedintele Senatului francez, discutiile nu au vizat firme romanesti sau straine", a afirmat Norica Nicolai.
Aceasta a mai aratat ca, pe tot parcursul intalnirii, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a purtat in permanenta discutiile cu omologul sau francez, Christian Poncelet, prin intermediul interpretului.
"In plus, nu cunosc ca, in programul acelei delegatii, sa fi fost vreo intalnire privata. Domnul Vacaroiu a fost insotit tot timpul de cei doi senatori, Aristide Roibu si de mine", a mai mentionat senatorul liberal.
Investitie
de 40
de milioane
Carrefour Romania a anuntat la inceputul anului ca, in parteneriat cu firma Soconac, a demarat constructia centrului comercial Felicia, in care cele doua societati investesc 40 milioane de euro si care va fi inaugurat in toamna aceasta, la Iasi. Carrefour si Soconac, filiala a grupului Vinci Construction Grands Projects, au mai colaborat si pentru Feeria, centrul comercial din Baneasa, si Orhideea din Grozavesti, transmite NewsIn.
In toamna lui 2006, presa anunta ca grupul francez Carrefour urma sa dea lovitura pe piata imobiliara a Iasiului. Asta odata cu demararea proiectului de deschidere a doua hipermarketuri. Dupa achizitionarea de la o firma privata a sapte hectare de teren in zona industriala a orasului, ar fi trebuit ca francezii sa beneficieze si de sprijinul primariei conduse de Gheorghe Nichita, membru al PSD. Pentru dezvoltarea initiala a hipermarketului Carrefour a fost necesara o investitie de opt milioane de euro pentru achizitionarea celor sapte hectare. Tranzactia a fost parafata cu patronul fostei fabrici de materiale de constructii Adimet, Ioan Prisecaru, care a vandut terenul societatii la care era actionar majoritar. (D.E.I.)
Proiect agreat de autoritatile locale
Pe langa cele sapte hectare, autoritatile locale ar fi trebuit sa le concesioneze, in imediata apropiere a noii proprietati, alte cinci hectare. Potrivit presei, reprezentantii firmei Vinci ar fi avut mai multe intalniri cu reprezentantii primariei din Iasi, pentru concesionarea, pe o perioada de 25 de ani, a celor cinci hectare aflate in proprietatea primariei in zona numita Baza 3. Acest teren era vizat tocmai pentru ca se afla chiar langa cel achizitionat anterior.
"In zona unde functioneaza DSPM (n.r. Directia de Servicii Publice a Municipiului), primaria dispune de un excedent de spatii, hale intregi care sunt in momentul de fata in stadiu de paragina. Toata aceasta suprafata aduce bugetului local mari cheltuieli fara posibilitatea de a le acoperi. Ideea este ca trebuie sa folosim acest teren incat sa mai aducem si bani la bugetul local din surse suplimentare", sustinea primarul Iasiului, in octombrie 2006, citat de Adevarul.
Gheorghe Nichita afirma atunci ca proiectul Carrefour este unul complet, pe langa complexul comercial fiind amenajate si locuri de parcare. "In urma analizarii situatiei am gasit de altfel si varianta mutarii DSPM-ului in zona incineratorului, care nu mai functioneaza inca de la inceputul anilor '90. Oricum, concesionarea terenului se va face in mod cat mai transparent, iar odata proiectul pus pe picioare, Carrefour va da o alta perspectiva zonei industriale pentru ca in apropiere se afla atat campusul universitar, cat si alte doua cartiere", declara Nichita. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.