PIN a depus la Curtea de Apel o contestatie in cazul judecatoarei de la Curtea Constitutionala Aspazia Cojocaru, care a primit din partea CNSAS un verdict de necolaborare cu politia politica a regimului comunist. PIN considera ca decizia CNSAS pronuntata pe 26 aprilie a.c. este ‘nelegala si netemeinica’, se afirma intr-un comunicat remis de aceasta formatiune.
Pentru a argumenta, PIN aminteste ca CNSAS a infirmat prima decizie de colaborare cu politia politica a Aspaziei Cojocaru ‘doar pe baza depunerii de catre contestatoare a unui certificat de botez’ eliberat de o ‘parohie apartinand de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor’, prin care se atesta ca la ceremonia de botez ortodox aceasta a primit numele ‘Ana’, ‘care insa nu figureaza in actele de stare civila ale respectivei’. Insa decizia de politie politica s-a luat nu pe baza semnaturii sub pseudonim, ci pe baza continutului notelor despre care judecatoarea a admis implicit ca-i apartin, se subliniaza in comunicat. PIN mentioneaza, de asemenea, ca, desi reclamantul initial, Monica Macovei, in calitate de ministru al Justitiei, avea posibilitatea sa conteste decizia CNSAS, ‘in mod surprinzator’, decizia data ca urmare a admiterii contestatiei nu a fost atacata in justitie nici de Macovei si nici de Ministerul Justitiei. In opinia PIN, acest lucru ‘atesta fie o complicitate implicita cu persoana cercetata, fie un dezinteres la fel de criticabil’. In contestatia depusa la Curtea de Apel, PIN solicita instantei sa examineze intreg dosarul pe care l-a avut la dispozitie Colegiul CNSAS si ‘sa dea semnificatia cuvenita notelor’.
‘PIN considera foarte greu de explicat faptul ca, intr-un interval de timp foarte scurt si pe baza acelorasi elemente probatorii, Colegiul CNSAS a infirmat propriul verdict, utilizand un document absolut discutabil, si sub aspectul continutului, dar mai ales sub aspectul consecintelor juridice pe care un certificat de botez ortodox le-ar putea produce’, se afirma in comunicat. In finalul contestatiei, PIN reaminteste Curtii de Apel ca insusi presedintele Traian Basescu ‘s-a exprimat public in sensul ca doamna Aspazia Cojocaru a fost ‘ dovedita’ de CNSAS ca fiind agent al securitatii’.