7 Iunie 2007
Cetatenii statelor membre UE rezidenti in Romania vor avea dreptul de a alege si de a fi alesi in administratia publica locala si se vor putea asocia sau inscrie in partide, in aceleasi conditii ca si cetatenii romani, urmand sa voteze pe baza actulu

Cetatenii statelor membre UE rezidenti in Romania vor avea dreptul de a alege si de a fi alesi in administratia publica locala si se vor putea asocia sau inscrie in partide, in aceleasi conditii ca si cetatenii romani, urmand sa voteze pe baza actului de identitate sau a altui document similar, transmite Mediafax. Autoritatea Electorala Permanenta va elabora materiale si programe de informare a cetatenilor Uniunii Europene asupra drepturilor lor electorale si modalitatii de exercitare a acestora, conform unui proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern si care modifica si completeaza o serie de acte normative privind sistemul electoral.
Toti cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene cu drept de vot care sunt rezidenti in localitatea pentru care se intocmeste lista si care se afla in evidentele Autoritatii pentru Straini vor putea vota, fiind inscrisi pe listele electorale complementare. Acestea sunt liste cu caracter permanent, intocmite si actualizate de catre primar impreuna cu formatiunile teritoriale ale Autoritatii pentru Straini.
Cetatenii statelor membre ale UE cu drept de vot, care locuiesc de cel putin trei luni inaintea scrutinului in circumscriptia electorala in care au loc alegeri si nu se afla in evidentele Autoritatii pentru Straini, sunt inscrisi, la cerere, de catre primar, in lista electorala suplimentara, pe baza actului de identitate sau a altui document care le atesta identitatea.
Cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene pot candida in unitatea administrativ-teritoriala in care sunt rezidenti daca se afla in evidentele Autoritatii pentru Straini. Propunerile de candidaturi se depun in aceleasi conditii ca si cetatenii romani.
La depunerea candidaturii, pe langa documentele necesare cetatenilor romani, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene prezinta o declaratie pe proprie raspundere care include date privind cetatenia si adresa la care locuiesc in Romania, ultima adresa la care au locuit in statul membru de origine, faptul ca nu au fost lipsiti de dreptul de a candida in tara de origine, in urma unei hotarari judecatoresti penale sau civile definitive, faptul ca nu detin functii, in statul de origine sau in alt stat membru al Uniunii Europene, echivalente functiilor incompatibile in Romania cu statutul de ales local.
Prin rezident se intelege orice cetatean al Uniunii Europene sau membrul de familie al acestuia care isi exercita dreptul la libera circulatie si rezidenta pe teritoriul Romaniei, in conditiile legii.
Cetatenii Uniunii Europene, care intra pe teritoriul Romaniei, beneficiaza de drept de rezidenta pentru o perioada de pana la 3 luni de la data intrarii in tara, fara indeplinirea vreunei conditii suplimentare.

Romania Libera

Sursa: Romania LiberaTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Cetatenii UE pot fi alesi in administratia locala din Romania.