Controversatul proiect imobiliar, denumit initial Dambovita Center, prinde contur. Casa Radio din Capitala a inceput sa fie demolata pentru a face loc unei investitii de aproape jumatate miliard de euro, Metropola Center.
Casa Radio masoara tr
Controversatul proiect imobiliar, denumit initial Dambovita Center, prinde contur. Casa Radio din Capitala a inceput sa fie demolata pentru a face loc unei investitii de aproape jumatate miliard de euro, Metropola Center.
Casa Radio masoara trei hectare si jumatate, pe trei nivele, si alte trei hectare in subteran. Aici ar fi trebuit sa fie Muzeul Partidului Comunist. Din februarie 2008, pe 70% din amplasamentul uneia dintre cele mai mari cladiri din Romania urmeaza sa se dezvolte, timp de 8 ani, un hotel de 5 stele, spatii de birouri, un mall urias cu parcare subterana, 6 cinematografe, sali de bowling si
30 de fast-food-uri. Pregatirea terenului implica insa un efort considerabil. "Este cea mai mare lucrare de demolare a unei singure cladiri din Romania. In momentul de fata, 14 excavatoare lucreaza la aceasta demolare, in urma careia vor rezulta 100.000 metri cubi de beton armat. Ca sa va faceti o idee, 100.000 metri cubi de beton reprezinta o cantitate comparabila cu cea necesara pentru a construi un bloc de zece etaje cu sapte scari", a declarat ieri Laura Custura, PR manager al Apolodor. Unul dintre cele mai ample proiecte imobiliare din Capitala va fi realizat in parteneriat public-privat si va avea o suprafata construita de 360.000 metri patrati. Principalii actionari sunt companii controlate de investitori turci si israelieni, dar si statul roman si-a mentinut in acest proiect o participatie de 15%.
In octombrie 2006, Compania Elbit Medical Imaging (EMI) Group si Plaza Centers, diviziile specializate in dezvoltarea proiectelor comerciale ale grupului Europe Israel, au achizitionat 75% din proiectul Casa Radio, dezvoltat de compania turca Kucuk in parteneriat cu Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). In urma acestei tranzactii, compania turca va ramane cu 10% din proiect, in timp ce ministerul de resort va pastra participatia de 15%. La 27 aprilie a.c., compania Dambovita Center Holding, controlata de grupul israelian Europe Israel, a achitat firmei Dambovita Limited 23,36 milioane dolari (18,6 milioane de euro) pentru o participatie reprezentand 75% din capitalul societatii care va opera dezvoltarea complexului imobiliar la Casa Radio. Compania de proiect, Dambovita Center, avea trei actionari - Dambovita Limited, cu o participatie de 80%, Dambovita SA - 10% si Compania Nationala de Investitii (CNI) - 10%. Dambovita Limited si Dambovita SA au renuntat la participatiile detinute odata cu intrarea in afacere a firmei Elbit Medical Imaging din Israel, parte a grupului Europe Israel.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.