Mircea Geoana a negociat ieri dimineata cu Calin Popescu Tariceanu sprijinirea actualului Cabinet in schimbul obtinerii a sapte ministere. Intalnirea la nivel inalt PNL-PSD, consumata la Guvern, a fost precedata, conform unor informatii, de o disc
Mircea Geoana a negociat ieri dimineata cu Calin Popescu Tariceanu sprijinirea actualului Cabinet in schimbul obtinerii a sapte ministere. Intalnirea la nivel inalt PNL-PSD, consumata la Guvern, a fost precedata, conform unor informatii, de o discutie prelungita, marti seara, intre Mircea Geoana, Traian Basescu si lideri ai PD. Oferta lui Traian Basescu a fost categorica: debarcarea lui Tariceanu si formarea unui Guvern monocolor PSD. Ambele negocieri au avut un caracter secret, liderii politici contactati spunand ba ca nu au cunostinta de cele doua intalniri, ba ca ele n-au avut loc, ori ca participantii la discutii nu au informat partidul despre cele discutate. Geoana este la a doua runda de negocieri cu fiecare parte, dupa ce duminica a discutat cu Tariceanu, luni cu Basescu si PD, marti tot cu Basescu si PD, iar ieri din nou cu Tariceanu. Ca si pana acum, intalnirile s-au terminat fara a se trage vreo concluzie clara.
Pesedistii vor garantii de la Basescu
Traian Basescu l-a asigurat pe Mircea Geoana ca va fi premier intr-un Guvern exclusiv PSD daca va pune umarul la debarcarea lui Tariceanu. Discutiile cu presedintele, care s-au prelungit pana noaptea tarziu, au fost infirmate de unii dintre pesedisti. Pe de alta parte, surse din partid au mentionat ca intrevederea s-a produs, ea desfasurandu-se la o vila particulara a unui membru PD. Acestea ne-au precizat ca promisiunea facuta de Basescu nu este prima de acest gen, seful statului avand mai multe runde de negocieri cu Geoana - inclusiv inainte de formarea Guvernului Tariceanu II. Aceleasi surse ne-au declarat ca presedintele PSD s-ar fi aratat sceptic in privinta promisiunilor facute de seful statului, motiv pentru care a cerut garantii scrise. Basescu nu a vrut sa le dea, dar in schimb i-a garantat lui Geoana ca PD va sustine din umbra un guvern PSD, fara insa sa-si asume aceasta apropiere politica. Basescu le-ar mai fi spus social-democratilor ca in eventualitatea in care vor merge la guvernare, vor trebui sa-i lase in functii pe sefii serviciilor deconcentrate care provin din PD. Pe de alta parte, potrivit surselor citate, vizita ambasadorului SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, la sediul PSD nu a fost deloc intamplatoare, lui Geoana cerandu-i-se voalat sa opteze pentru o apropiere de Traian Basescu si nu de Tariceanu.
Ministere in schimbul sprijinirii Executivului
La intalnirea de la Guvern de ieri dimineata, Geoana a cerut ministere si un protocol scris cu PNL in schimbul sprijinirii actualului Cabinet. Potrivit unor surse, liderul social-democrat ar fi solicitat sapte ministere, dintre care Justitia, Educatia, Sanatatea si Economia. Cererea a fost tratata cu refuz de premier, care i-a spus liderului PSD ca vrea sprijin discret si ofera in schimb functiile ocupate de PD in administratia locala. Seful PNL ar mai fi fost dispus sa dea si sefia TVR. Potrivit unor surse, discutiile au fost purtate intre Calin Popescu Tariceanu, Mircea Geoana si Viorel Hrebenciuc. Cum Geoana nu a reusit sa obtina nici dintr-o parte si nici din alta garantii ca ceea ce s-a vorbit se va pune si in practica, este foarte probabil ca astfel de negocieri sa mai aiba loc si in zilele urmatoare. Vineri, PSD ar urma sa puna pe masa toate ofertele si sa ia o decizie in privinta viitorului sau politic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.