Un caz de dimensiunile „Spagii suedeze“, lansat acum de presa franceza, arunca Romånia intr-un nou scandal. Potrivit saptamånalului „Le Canard Enchaine“ (ratoiul inlantuit), presedintele Senatului francez, Christi
Un caz de dimensiunile „Spagii suedeze“, lansat acum de presa franceza, arunca Romånia intr-un nou scandal. Potrivit saptamånalului „Le Canard Enchaine“ (ratoiul inlantuit), presedintele Senatului francez, Christian Poncelet, ar fi intervenit pe långa omologul sau romån, Nicolae Vacaroiu, pentru facilitarea construirii a doua hypermarketuri Carrefour la Iasi. Aceeasi sursa sustine ca Poncelet ar fi facut acest demers pentru un comision de 8.000 de euro. Poncelet a recunoscut ca l-a sunat pe ambasadorul Frantei la Bucuresti. Compania franceza Vinci Constructions a inceput ridicarea hipermarketurilor

Vacaroiu a fost in vizita, pe 15 februarie, la Paris, unde s-a intålnit cu Poncelet. Presedintele Senatului nostru a fost insotit de Norica Nicolai si Aristide Roibu, liderul Grupului de prietenie Romania-Franta din Senat. In aceeasi zi, reprezentantii Vinci au anuntat demararea constructiei a complexelor comerciale care includ Carrefour, Bricostore si Mediagalaxy. Autoritatile franceze au demarat o ancheta, dar, la DNA, nu a sosit nici o comisie rogatorie. Surprinzator, procurorul general al Parisului s-a aflat ieri intr-o vizita de lucru in Romånia

Compania Vinci Constructions a vånat terenurile din Iasi, unde se vor ridica hypermarketurile, timp de doi ani. In 2005, francezii s-au intålnit cu primarul Iasiului, Gheorghe Nechita. Un an mai tårziu, au cumparat de la afaceristul Ioan Prisecaru 7 ha de pamånt, tranzactie efectuata la notariatul fiicei senatorului PSD Iasi Ioan Solcanu. La inceputul acestui an, Consiliul Local Iasi a concesionat companiei Vinci Constructions 5 ha invecinate terenului luat de la Prisecaru pentru 25 de ani. Norica Nicolai este senator PNL de Iasi

Cu cinci zile inainte de primul tur al alegerilor legislative, scena politica din Franta este zguduita de un urias scandal de coruptie, care il are in centru pe Christian Poncelet, presedinte al Senatului francez. Saptamånalul satiric si de investigatii „Le Canard Enchaine“ dezvaluie ca Poncelet, membru al partidului de guvernamånt Uniunea pentru o Miscare Populara, ar fi intervenit pe långa omolgul sau romån Nicolae Vacaroiu pentru deschiderea unui hipermarket in Romånia. Printre tarile in care a mai intervenit Poncelet se numara Iran, Azerbaidjan si Kazahstan. Al doilea om din statul francez nu este la primul scandal amploare: anul trecut, Poncelet a fost vizat de o ancheta, dupa ce presa a dezvaluit ca el a avut la dispozitie o secretara care timp de trei ani a fost platita de France Telecom.

Parchetul din Paris a deschis, marti, o ancheta preliminara intr-un dosar in care este citat presedintele Senatului, Christian Poncelet, care ar fi intervenit in favoarea unui prieten pentru a-i obtine, in schimbul mitei, contracte publice, relateaza AFP. Parchetul din Paris a decis sa deschida ancheta dupa ce a fost „sesizat in legatura cu eventuale fapte de trafic de influenta in care apare numele lui Poncelet“, a declarat o sursa judiciara citata de AFP. Saptamanalul de satira si investigatii „Le Canard Enchaine“ scrie, intr-un articol aparut in editia de ieri, ca presedintele Senatului francez a intervenit de mai multe ori pentru ca prietenul sau, Jean-Claude Bertoldi, care lucra pentru Sogea - o firma de lucrari publice, filiala a grupului Vinci - sa obtina contracte in Franta si in strainatate in schimbul unor comisioane. „Le Canard Enchaine“ publica un extras dintr-o marturie revelatoare a lui Bertoldi in fata anchetatorilor, in care acesta mentioneaza un „comision“ de 8.000 de euro pentru Poncelet, daca Sogea obtinea un santier „gratie influentei sale“ de presedinte al Senatului. Bertoldi este un om de afaceri inculpat si inchis pentru escrocherie, abuz de bunuri sociale si fals in acte private, potrivit unei surse judiciare, citate de presa de la Paris.

Aranjamente prin telefon
Parchetul general din Paris a declarat, marti, pentru AFP, ca Parchetul din Creteil i-a transmis la 26 aprilie un raport „care mentiona eventuale fapte de trafic de influenta“.
Potrivit unei surse apropiate dosarului, in cadrul acestei anchete judiciare deschise la Creteil au fost efectuate ascultari telefonice care au pus in evidenta existenta unor discutii regulate intre Poncelet si Bertoldi. Potrivit transcriptului audierii lui Bertoldi, publicate de „Le Canard Enchaine“, cei doi au discutat la telefon, la 8 februarie, despre obtinerea unui santier pentru Sogea in Vosges (departament in estul Frantei).

Poncelet, explica publicatia, a intervenit si cu alte ocazii, dar mai ales la 8 decembrie 2006, pe langa un consilier al ministrului apararii de atunci, Michele Alliot-Marie, pentru a obtine construirea sediului jandarmeiei de la Issy-les-Moulineaux, din apropiere de Partis.

El l-a asigurat pe Bertoldi ca a obtinut castig de cauza pentru Sogea.

'Le Canard Enchaine>>, sursa unor dezvaluiri stanjenitoare
Publicatia „Le Canard Enchaine“ nu este la prima dezvaluire care pune pe jar scena politica din Franta. In martie, saptamanalul de satira si investigatii a publicat un articol care l-a avut in prim plan pe Nicolas Sarkozy, actualul presedinte al Frantei. „Le Canard Enchaine“ a dezvaluit ca, in 1997, pe cand era primar al orasului Neuilly, Sarkozy a obtinut un rabat de 300.000 de euro pentru achizitionarea unui apartament. Aceeasi publicatie a dezvaluit, in campania electorala pentru presedintie, ca Nicolas Sarkozy s-ar fi oferit sa-l scape pe Jacques Chirac de problemele cu justitia in schimbul sprijinului pentru Palatul Elysee. Si tot „Le Canard Enchaine“ a dat publicitatii detalii despre presupusele conturi in valoare de 40 de milioane de euro detinute de fostul presedinte Jacques Chirac in Japonia. Dezvaluirile le-au dat insa batai de cap jurnalistilor de la publicatia satirica. Redactia saptamanalului a fost supusa unei perchezitii, dupa ce magistratii au dorit sa dea de urma unui document referitor la scandalul „Clearstream“, care a zguduit cele mai inalte institutii ale statului francez.

Grupul francez Vinci a vanat timp de doi ani terenul de la Iasi
Jurnalistii francezi au reprodus un extras dintr-o depozitie a omului de afaceri Jean-Claude Bertoldi in care acesta sustine ca presedintele Senatului francez, Christian Poncelet, ar fi urmat sa primeasca mita 8.000 de euro pentru a interveni in favoarea obtinerii de contracte publice pentru societatea Sogea. De altfel, Agentia France Press noteaza ca Poncelet s-ar fi intalnit cu Nicolae Vacaroiu pentru a „aranja“ constructia unui magazin Carrefour la Iasi, iar ca aceasta speta face obiectul unui dosar deschis in urma cu doua zile de catre Parchetul din Paris privind savarsirea de catre seful Senatului francez a infractiunii de trafic de influenta. In acest context, Poncelet s-ar fi intalnit cu Nicolae Vacaroiu la 15 februarie 2007 pentru a facilita deschiderea unui magazin Carrefour.
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Senatului Romaniei, „joi, 15 februarie 2007, s-a desfasurat la Paris ceremonia oficiala dedicata aderarii Romaniei si Bulgariei la UE. Evenimentul a fost organizat la propunerea domnului Christian Poncelet, presedintele Senatului francez, si s-a desfasurat in saloanele Presedintiei din Palatul Petit Luxembourg, cu participarea delegatiilor parlamentare romana si bulgara“. Din delegatia oficiala romana, condusa de domnul Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului Romaniei, au mai facut parte senatorul Norica Nicolai si senatorul Aristide Roibu, presedintele Grupului de prietenie Romania-Franta din Senat.

Afacere perfectata la notariatul fiicei senatorului Ioan Solcanu
Tot la 15 februarie, Carrefour Romania anunta la Iasi ca in parteneriat cu Soconac a demarat constructia centrului comercial Felicia, in care cele doua societati investesc 40 milioane euro si care va fi inaugurat in octombrie 2007
la Iasi.

Daca in Franta, ancheta a inceput in forta, in Romania lucrurile se complica. Astfel, gigantul comercial Carrefour si-a anuntat, inca din decembrie 2005, intentia de a-si dezvolta afacerea in zona Moldovei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.