Mai multi eurodeputati au avertizat miercuri ca vor respinge viitorul tratat european, care trebuie sa inlocuiasca textul Constitutiei respinse de Franta si Olanda, daca acesta nu va relua suficiente prevederi ale textului initial, relateaza AFP, preluata de Mediafax. Cu 15 zile inainte de summitul european de la 21-22 iunie, consultarile asupra noului tratat au "ajuns intr-o faza fierbinte, foarte delicata", conform secretarului de stat german Guenter Gloser, insa eurodeputatii, foarte atasati de Constitutie, incearca sa influenteze negocierile, in care nu pot fi decat observatori.
Atunci cand statele membre UE vor redacta un nou text, dupa o conferinta interguvernamentala si inainte de a-l supune ratificarii in fiecare stat, eurodeputatii vor trebui sa isi exprime opinia. Chiar daca din punct de vedere juridic opinia lor nu este coercitiva, un "nu" din partea lor "ar pune tratatul, practic, intr-o situatie foarte delicata", potrivit purtatorului de cuvant al Parlamentului, Jaume Duch.
Parlamentarul conservator spaniol Inigo Mendez de Vigo a pledat pentru un text care merge dincolo de Constitutie, pe teme care s-au remarcat recent printre prioritatile celor 27 de state, cum sunt politica energetica sau lupta impotriva incalzirii climatice.
"Nu ne va tremura mana daca va trebui sa respingem tratatul rezultat din conferinta interguvernamentala, daca apreciem ca nu se ridica la inaltimea asteptarilor noastre", a avertizat el.
"Vrem un tratat cu plusuri, cu o valoare in plus, nu cu minusuri. Nu vom accepta un rezultat cu orice pret", a declarat, la randul sau, eurodeputatul socialist german Jo Leinen.
Guenter Gloser a salutat sprijinul acordat de deputati presedintiei germane a UE. Cancelarul german Angela Merkel se straduieste de cateva saptamani sa convinga tari ca Marea Britanie, Olanda, Polonia sau Cehia, partizane ale unui tratat simplificat, sa nu modifice principalele linii ale acestuia.