America are in sfarsit o strategie privind incalzirea globala. Europa asteapta insa pasi concreti pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Strategia SUA a fost prezentata de presedintele George W. Bush cu o saptamana inaintea summit
America are in sfarsit o strategie privind incalzirea globala. Europa asteapta insa pasi concreti pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Strategia SUA a fost prezentata de presedintele George W. Bush cu o saptamana inaintea summit-ului G8 programat in Germania intre 6 si 8 iunie. Gurile rele spun ca partenerii SUA din clubul celor opt tari puternic industrializate au facut presiuni asupra administratiei Bush pentru a aplica masuri mai severe in vederea reducerii poluarii.
Planul american prevede eliminarea in urmatoarele sase luni a tarifelor vamale pentru tehnologiile ecologice si o intalnire in SUA a tarilor care emit 80% din totalul gazelor cu efect de sera. La aceasta intalnire, care va avea loc probabil la toamna, vor fi invitate circa 15 tari, intre care China si India - si ele mari poluante. Washingtonul ar dori un consens pe termen lung asupra reducerii emisiilor poluante, insa nu inainte de sfarsitul anului 2008.
Strategia a starnit reactii impartite in UE. Cancelarul german Angela Merkel o considera "o luare de pozitie importanta", dar insista ca tarile din G8 mai au de lucru. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a fost mai incisiv: "Este clar ca avem nevoie de o pozitie mai ambitioasa din partea SUA". Singurele reactii entuziaste au venit din partea premierului britanic, Tony Blair, care vede in planul SUA "un enorm pas inainte", si a celui japonez, Shinzo Abe. Financial Times observa ca presedintele american nu a facut precizari nici in ceea ce priveste nivelul de reducere a emisiilor, nici asupra unui calendar al acestor actiuni.

>> JOS CRAVATELE!

Pentru combaterea incalzirii globale si salvarea planetei, guvernul japonez a lansat campania "Cool Biz", prin care toti functionarii si salariatii niponi sunt indemnati sa renunte la costum si cravata in perioada estivala. Autoritatile au constatat ca exista o legatura stransa intre o tinuta prea stricta la birou si consumul mare de energie datorat aparatelor de aer conditionat. In plus, acestea emana freoni, cu consecinte ecologice nefaste. Ca sa dea exemplu compatriotilor, toti membrii guvernului, in frunte cu premierul Shinzo Abe, au venit la sedinta de ieri imbracati in "Kariyushi", camasi traditionale din insula Okinawa, oarecum asemanatoare cu cele hawaiene. Initiativa n-a prea avut insa succes. "Sunt dezolat sa constat ca sunt singurul de-aici cu un aer cool", a declarat ministrul Sanatatii, vazand multimea ziaristilor imbracati toti la costum si cravata.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.