Doi dintre cei mai importanti editorialisti sportivi ai momentului, Cristian Geambasu si Alin Buzarin au lansat joi, 31 mai, doua carti in colectia "Ego. Publicistica" a Editurii Polirom: "Raport de cornere. Cit se intinde plapuma sportului?" si resp
Doi dintre cei mai importanti editorialisti sportivi ai momentului, Cristian Geambasu si Alin Buzarin au lansat joi, 31 mai, doua carti in colectia "Ego. Publicistica" a Editurii Polirom: "Raport de cornere. Cit se intinde plapuma sportului?" si respectiv "Dincolo de sport. Despre emotia din spatele tabelei". Fiecare dintre cele doua volume cuprinde un best of de aproximativ 100 de editoriale, publicate in ultimii ani in presa sportiva. La lansarea care a avut loc la hotelul Marriott din Bucuresti au participat, printre altii, Radu Paraschivescu, Andrei Gheorghe, Corneliu Porumboiu.

Constienti de prejudecatile cu care sint adesea intimpinati cei din breasla lor, cei doi cronicari sportivi isi propun sa schimbe preceptia eronata asupra sportului. Inca din introducere, cei doi sanctioneaza cliseul potrivit caruia gazetarii sportivi nu ar face altceva decit "sa numere goluri si cornere", scrisul lor nereusind niciodata sa ajunga in zone mai profunde sau sa traiasca mai mult decit "libelulele". Scriitorul si publicistul Radu Paraschivescu le sustine demersul. El este convins ca cele doua aparitii sint o confirmare a ideii ca "se poate face gazetarie sportiva cu stil si exista texte de acest gen care se sustrag conditiei efemere".

"Sportul face parte din cultura", afirma Radu Paraschivescu, "este expresia fizica, corporala a culturii". Acesta este si unul dintre mesajele care se regaseste in paginile celor doua carti. Cristian Geambasu isi propune sa arate "o alta dimensiune a sportului": "Sportul inseamna emotie, frumusete, deceptie, speranta, angoasa, dramatism". "Cum pot incapea toate astea pe un dreptunghi de gazon?", se intreaba autorul intr-unul dintre articolele sale. Raspunsul se afla tot in paginile cartii, intr-un comentariu despre sportul rege: "Fotbalul nu este un joc. Este jocul insusi".

Pe de alta parte, coechipierul sau Alin Buzarin, in cartea "Raport de cornere. Cit se intinde plapuma sportului?", arunca o privire "dincolo de arena", dincolo de meci si selecteaza de acolo "felii de viata". Cartea lui Buzarin vorbeste despre "atitudini in sport" si incearca sa-l plaseze "dincolo de cadrul stadioanelor", dar si sa dezvaluie "conexiunile ascunse cu alte domenii, cu cel politic, social sau cultural".

"Filtrul estetului" este una dintre calitatile pe care Radu Paraschivescu o remarca la cei doi editorialisti.

Daca pentru Geambasu "momentele de magie din fotbal" se apropie uneori de realismul magic din literatura sud-americana, de cealalta parte a terenului, Alin Buzarin este convins ca "sportul spune povesti frumoase, dar si turneaza filme de groaza".

"Partida" lui Geambasu plina de mini-portrete de campioni sau de falsi campioni, felii de viata, amintiri "otravite" cu "tovarasi" si "tricolori" din epoca de aur, ba chiar si un fragment de teatru scurt si un antipastel despre cum arata stadionul Ghencea iarna, se termina cu un schimb de pase amicale cu Bernard Pivot, celebrul critic literar si om de televiziune francez, care a acceptat sa-i dea un interviu.

Si articolele lui Alin Buzarin, despre care Radu Cosasu spune ca are "nu numai sut in opinii, dar si fraza", mustesc de eroi si legende, dar si de "lichele". Buzarin vorbeste despre amestecul politicii si al istoriei in sport, despre "trepadusii" si "tamarele" gazonului, sau despre problema dosarelor.

"Dincolo de scor" si "Raport de cornere" abunda in referinte din muzica, literatura si film pentru ca, asa cum spune Cristian Geambasu, "in sport e loc si pentru cei care maninca seminte si pentru postmodernisti". Pe banca de rezerva a celor doi isi asteapta intrarea in "Joc" David Gilmour si Celibidache, Josef K. si Dinu Paturica.

Un alt volum despre sport a fost lansat vineri, 1 iunie, la Constanta. Cartea, scrisa de Constantin Lamba, este intitulata "O viata inchinata fotbalului, Iosif Bukkosi" si evoca personalitatea renumitului antrenor de fotbal, Iosif Bukkosi, cel care i-a descoperit si i-a format, printre altii, pe Gheorghe Hagi si Ianis Zicu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.