Revista britanică "The New Scientist" a publicat, in urmă cu două săptămani, un articol despre un software Microsoft capabil să determine varsta, sexul și originea geografică a utlizatorilor de internet prin analiza obiceiurilor de navigare ale acestora. Revista a prezentat un studiu intitulat "Demographic prediction based on users's browsing behaviour" (Predicții demografice bazate pe comportamentul de navigare), publicat de cercetătorii de la un laborator Microsoft din Beijing.
Reporteri fără frontiere spune că cercetarea urmărește să determine mai bine comportamentul consumatorilor pentru a putea face o publicitate mai targetată.
"Tehnologia la care lucrează Microsoft ii va permite companiei să adune informații despre utlizatorii de internet fără ca aceștia să știe acest lucru", se arată intr-un comunicat Reporteri fără frontiere. "Aceste tehnologii ar putea duce la crearea unor programe care să identifice persoanele 'subversive'. Chiar dacă nu aceasta este intenția Microsoft, este de neacceptat ca această cercetare să se desfășoare intr-o țară precum China, in care 50 de persoane sunt, in prezent, inchise din cauza lucrurilor pe care le-au postat pe internet", mai menționează comunicatul.

"Giganți ai internetului precum Yahoo, Google și Microsoft adună deja o cantitate imensă de informație despre utilizatori. Acest lucru constituie deja o problemă in țările democrate. Acumularea unor astfel de informații provoacă și mai multe probleme intr-o țară precum China, unde nu există niciun respect pentru viețile private ale utilizatorilor. Trebuie să ne asigurăm că tehnologiile dezvoltate de aceste companii nu ajută regimurile politice represive să țină și mai mult populația sub supraveghere", se mai arată in comunicatul Reporteri fără frontiere.
Reporteri fără frontiere este o organizație internațională care a fost fondată in 1985 și care luptă pentru respectarea drepturilor la liberă exprimare.
Microsoft este cea mai mare companie de software din lume cu un număr de 76.000 de angajați in 102 țări. Compania a avut in 2006 un venit de 44,3 de miliarde de dolari.