- Domnule Hasotti, are Cabinetul Tariceanu motive sa se teama de motiunea de cenzura a PD? Este o motiune fundamentata sau este vorba de demagogie?
- Nu cred ca avem motive sa ne temem de aceasta motiune din multe puncte de vedere. In primul
- Domnule Hasotti, are Cabinetul Tariceanu motive sa se teama de motiunea de cenzura a PD? Este o motiune fundamentata sau este vorba de demagogie?
- Nu cred ca avem motive sa ne temem de aceasta motiune din multe puncte de vedere. In primul rand, ea nu are substanta. In al doilea rand, ea este facuta de Partidul Democrat care este izolat pe scena politica romaneasca. In al treilea rand, toate partidele inteleg ca in orice caz guvernul Tariceanu este unul mai bun decat un guvern Stolojan sau un guvern Monica Macovei. In al patrulea rand, toata lumea isi imagineaza, ca in situatia in care Traian Basescu ar desemna un prim-ministru, guvernul nu ar fi decat o marioneta in mana presedintelui Basescu, care ar aduna excesiv de multa putere. Prin urmare, noi nu avem de ce sa ne temem de aceasta motiune, pentru ca nu va fi votata. Mai mult decat atat, pentru a trece motiunea, este nevoie de 235 de voturi pentru, nu de mai multe voturi pentru decat contra. Simplul fapt ca a fost aceasta defectiune cu Gheorghe Flutur si Flutur Gheorghe, deci simplul fapt ca Partidul Democrat poate strange extrem de greu 116 semnaturi, nu dovedeste decat, dintr-un alt punct de vedere, falimentul acestei motiuni, care este una imorala din punct de vedere politic, din mai multe motive. In primul rand, pentru ca Partidul Democrat a participat la actul de guvernare pana acum mai putin de doua luni, in al doilea rand deoarece unui guvern, care a obtinut peste 300 de voturi in Parlament acum 5-6 saptamani, nu i se poate aplica o motiune de cenzura, pentru ca trebuie lasat sa guverneze. In al treilea rand, textul motiunii este unul identic din punct de vedere al continutului si al conceptiei generale, cu atacurile pe care le-a proferat Traian Basescu la adresa guvernului, de mai bine de o luna. Este de asemenea un gest politic imoral din partea asa-numitului Partid democrat-liberal sau liberal-democrat, care nu sunt decat o adunatura de frustrati, care isi cauta un loc sub soare si care vor sfarsi prin a fi absorbiti de falsii populari de la Partidul Democrat, care nu este decat unul de sorginte socialista. In sfarsit, daca ar avea un comportament politic firesc, normal, demn si civilizat, ar trebui ca toti prefectii si subprefectii Partidului Democrat sa demisioneze, din respect pentru motiune si pentru ca fac parte din actuala guvernare. Sa demisioneze toti cei care au fost numiti de PD in functii de functionari publici sau in functiile de directori in structurile deconcentrate, pentru ca si acestia fac parte din actul guvernarii. Dar eu nu ma astept ca Partidul Democrat sa aiba aceasta minima demnitate de a proceda in consecinta.
- Actualul guvern nu se bucura de o sustinere majoritara. Veti discuta cu celelalte partide parlamentare pentru a contracara demersul democratilor?
- Vor fi discutii cu partidele parlamentare, pentru a vedea care este sustinerea guvernului. Cel putin pana acum eu nu cunosc un proiect de lege al guvernului care nu a trecut de Parlament si acest lucru este important. In situatia in care guvernul nu cade in urma unei motiuni de cenzura, guvernul trebuie sa isi continue activitatea. Este foarte important ca Romania sa fie guvernata. Este absolut daunator sa intretinem crize politice nesfarsite. Acest lucru este cu atat mai important, cu cat pana acum, niciun partid nu
s-a aratat dispus sa intre la guvernare. Partidul Democrat, daca ar dori sa intre la guvernare, ar forma un guvern minoritar, inca si mai minoritar decat acesta si nu se va bucura nicidecum de sprijin parlamentar. Dupa parerea mea, un cabinet PD-PLD, care este o iluzie politica, nu va avea beneficiul trecerii niciunui proiect legislativ prin Parlamentul Romaniei, pentru ca Partidul Democrat se afla izolat din punct de vedere politic si are numai inamici si nimeni nu e dispus sa colaboreze cu acesta, pentru ca politica dusa pana acum a fost una fatarnica, o politica a cutitului infipt in spatele colegului.
- Cum a fost posibil ca un liberal, Mihai Lupoi, sa-si depuna semnatura pe motiunea PD? Veti cere excluderea sa din PNL, chiar daca isi va retrage semnatura?
- Domnul Lupoi m-a anuntat, in calitate de sef al grupului parlamentar PNL din Senat, ca ieri a fost foarte suparat, foarte nervos pe o chestiune care se intamplase in circumscriptia sa electorala si a facut acest gest ca o atentionare la adresa unui anumit ministru. Sunt imputernicit de domnul Lupoi sa declar ca isi va retrage semnatura, daca cumva n-a facut-o deja.
- In presa de ieri a aparut informatia potrivit careia se ia in calcul, la sugestia lui Traian Basescu, varianta unui nou guvern intre PNL si PD. Este posibila refacerea Aliantei DA?
- Categoric NU, din punctul meu de vedere. In situatia in care o motiune de cenzura va face guvernul sa cada, Partidul National Liberal va intra in opozitie.
- Ce solutii vede PNL pentru formarea unei majoritati parlamentare stabile si transparente, care sa sprijine guvernul?
- Daca motiunea va fi adoptata, vom trece in opozitie si nu ne intereseaza nicio alta solutie.
- Legat de polul de centru dreapta, despre proiectul de reunificare a fortelor de dreapta, anuntat de premierul Tariceanu, nu se mai aude nimic... Credeti ca o asemenea constructie este posibila? Cand vor avea loc negocieri si demersuri in acest sens?
- Nu a fost decat o discutie preliminara, in interiorul partidului, niste tatonari preliminare intre partide. Procesul de negociere nu a inceput, prin urmare, este prematur sa facem speculatii. Deocamdata suntem preocupati, in primul rand, de actul guvernarii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.