De 1 Iunie, Basescu a cedat de bunavoie puterea si a predat cheile Palatului Cotroceni unui copil de 6 ani.

Seful statului si-a marturisit dorintele ascunse inca din frageda pruncie, ieri, la Palatul Cotroceni cu ocazia unei ceremonii dedicate Zilei Internationale a Copilului. Intrebat de o ziarista ce si-a dorit cind era mic, Traian Basescu a raspuns, rizind, ca si-a dorit "sa nu fie ziaristi" care "sa-i puna intrebari". Seful statului a incercat si un raspuns oficial: tot ce si-a dorit in copilarie "s-a implinit". Primul dialog de doua saptamini incoace al presedintelui cu ziaristii a avut loc dupa primirea in Sala Unirii de la Palatul Cotroceni a unui grup de elevi de liceu.

Mai inainte, Traian Basescu i-a predat prerogativele de sef al statului, pe durata unei savarine si a unui pahar cu suc, lui Razvan Gogan. Presedintele Gogan are sase ani si a ajuns la Palatul Cotroceni in cadrul unui proiect realizat de posturile de televiziune Realitatea si Romantica. Razvan a devenit presedinte pentru o zi si a fost condus prin Palatul Cotroceni de omologul sau, Traian. Protocolar, Basescu i-a prezentat pe consilierii sai, care au fost pusi in slujba micului presedinte pentru a-l ajuta sa promulge Legea Copiilor. Razvan a declarat ca strategia lui este de a fi nu "un presedinte-jucator", cum este Traian Basescu, ci "un presedinte-haiduc", dupa cum transmite NewsIn. Razvan a explicat citeva dintre lucrurile pe care le-ar face in calitatea sa de conducator, spre amuzamentul lui Traian Basescu si al consilierilor prezidentiali. "Sint doua tipuri de hoti: hotii mici si hotii mari. Ii trimit pe hotii mici la inchisoare si pe hotii mari care au avocati, le iau avocatii, ii pun la inchisoare si le iau si banii. Apoi le dau la copii calculatoare, ei fac programe si le vind".

Traian Basescu i-a prezentat lui Razvan pe consilierii sai, pe "domnul Stanisoara, care e consilier pentru securitate nationala, e un consilier care se ocupa de problemele politice, domnul Baconsky, si domnul Turcan, un domn care sta in legatura cu presa - daca vezi ca ma critica presa, sa stii ca el nu si-a facut treaba de fapt cind ma critica pe nedrept... ca si eu mai fac greseli". Presedintele Razvan a promulgat prima sa lege in calitate de sef al statului, pentru care a primit asistenta din partea lui Traian Basescu. "Bun! Acum chema-l pe Stefan (Deaconu, consilierul juridic - n.r.) si spune-i: «Du-te si pune-l la Monitor»! Ar fi trebuit sa il datezi! Spune-i sa-l dateze el! Acum chema-l si pe Valeriu! Sa faca un comunicat. Despre ce? Despre promulgarea legii copiilor".

Traian l-a familiarizat pe omologul sau cu mersul treburilor la Palat: "Razvan mai are putina treaba: trebuie sa vada cum e cu armata, ca doar e seful ei. Si mai trebuie sa stie bine si harta Europei". In sfirsit, merge spre biroul lui, pentru o zi. O sala mare, cu o masa speciala pentru invitati si inca una, pentru consilieri". Basescu l-a condus pe Razvan in biroul sau. Copilul a remarcat colectia de cravate, iar seful statului a fost nevoit sa ofere explicatii. "Astea sint cravatele mele. De multe ori nu am timp sa imi schimb costumul, dar macar cravata o schimb". Desi era doar aproape miezul zilei, presedintele mic a cam obosit. Ia liftul si merge sa ia o gura de aer in gradina Palatului. La finalul zilei de lucru, Razvan a plecat spre casa cu automobilul prezidential.

La intrevederea cu semenii mai mari ai lui Razvan, liceenii, Traian Basescu a vorbit despre discriminare. El a spus ca exista lucruri care generatiei sale "i-au scapat", anume ca "am trait intr-un sistem care nu a stimulat dezvoltarea acestor valori si multi dintre noi am invatat aceste lucruri dupa revolutie". A continuat spunind: "Unii le-am invatat mai repede, altii le-am invatat mai greu, altii nu le-au invatat deloc". A dat si exemple: "Vedem la televizor de multe ori copii respinsi doar pentru ca sint bolnavi de SIDA, vedem copii respinsi doar pentru ca au culoarea pielii alta decit a noastra - si acest lucru trebuie sa dispara din gindirea generatiei voastre". El a dialogat cu tinerii si despre alte probleme ale noii generatii. Printre acestea, consumul de droguri si violenta in scoli, intoleranta. Basescu a fost de parere ca riscul consumului de droguri creste direct proportional cu veniturile realizate de familiile elevilor. El a subliniat ca fenomenul violentei este in crestere in institutiile de invatamint, dar "nu trebuie sa ajungem la situatii in care copiii sint impuscati in scoli".

Presedintele le-a demonstrat junilor sai oaspeti si cit de internaut este, dezvaluind ca se da pe net: "Va pot spune ca am vazut mult mai multe decit se poate vedea la televizor. Sint site-uri pe care realitati din scolile noastre sint prezentate. Am avut ocazia sa vad si momente de profunda violenta, nu din partea profesorului catre elev, ci din partea elevului catre profesor. Or, asemenea fenomene nu pot fi acceptate".

Traian Basescu s-a straduit sa fie "Omul cu Cartea", daruindu-le elevilor exemplare din volumul, desigur, "Levantul", de Mircea Cartarescu. Le-a spus si ca 1 iunie este ziua de nastere a autorului. In campania electorala din 2004 Basescu recunostea ca nu stia atunci cine era Mircea Cartarescu. Ulterior l-a dibuit citindu-i "Levantul". Dupa dialog, presedintele a avut un comportament precum cel din campania electorala: s-a lasat fotografiat si a dat autografe. Oaspetii lui Basescu au fost membrii "Consiliului Copiilor SPUNE", infiintat la initiativa Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului.