Avocatul Ion Cazacu dezvaluie: „E posibil ca  Mohammad Munaf si ceilalti cinci inculpati condamnati la moarte sa fie achitati luna aceasta de Curtea Suprema din Irak“. Cazacu povesteste si incidentul dintre procurorul Nastasiu si Mu
Avocatul Ion Cazacu dezvaluie: „E posibil ca Mohammad Munaf si ceilalti cinci inculpati condamnati la moarte sa fie achitati luna aceasta de Curtea Suprema din Irak“. Cazacu povesteste si incidentul dintre procurorul Nastasiu si Munaf in baza americana „Camp Cooper“, dar si amenintarea facuta de doctorul Yassin asupra fratelui si cumnatului lui Munaf in timpul torturarii lor: „Vedeti ce patiti daca nu spuneti ce vreau eu?“ Apararea afirma ca presiunile facute asupra lui Munaf au fost „din zona de decizie“

Omar Hayssam a anuntat, zilele trecute, ca vrea sa spuna adevarul despre rapirea celor trei jurnalisti romåni in Bagdad. Numai ca sirianul este pe aceeasi unda cu scenariul demontat de multa vreme in ziarul nostru. Dezvaluirile de acum un an au conturat clar povestea rapirii jurnalistilor romåni, precum si dedesubturile pe care serviciile secrete din Romånia au incercat sa le ascunda. Scenariul conform caruia rapitorii ar fi Munaf si acolitii lui a fost pus demult sub semnul indoielii, iar numele Abu Sahar, in prim-planul actiunii irakiene

Joi seara, l a Antena 3, sirianul a vorbit, din Beirut, prin telefon, despre asa-zisa rapire de care este acuzat, despre adevaratii rapitori, care sunt anchetati in Irak, despre adevarul pe care il stiu multe persoane din Romånia, despre filmul rapirii prezentat de Traian Basescu pe baza unor informatii nereale. Ieri, Interpol Romånia a anuntat ca a auzit de la Hayssam ceea ce putea sa afle inca de anul trecut: ca sirianul este in Beirut. Drept pentru care a luat legatura cu Interpol Beirut pentru a-l localiza

( Adina Anghelescu , Andrei R. Dobrogea )

Subiectul „Hayssam“ pare sa fi ajuns la cota maxima. Sirianul a avut parte, in proces, de pledoarii in care aparatorii acestuia au incercat sa explice instantei ca fata adevarata a acestui scandal in care Omar Hayssam este acuzat de acte ce au legatura cu terorismul nu este cea care transpare din probatoriul intocmit de DIICOT si ca adevarul total nu va putea fi stabilit de vreme ce chiar presedintele Romaniei, Traian Basescu, a spus ca acesta nu va fi cunoscut decat dupa 50 de ani. Intrarea lui Hayssam in emisiunea „Sinteza zilei“ de la Antena 3, in conditiile in care acesta are calitatea de inculpat urmarit international, a bulversat opinia publica, in sensul ca toata lumea se astepta ca el sa puna degetul pe rana si, prin ecran, sa identifice personaje care ar fi realizat scenariul in care el zice ca ar fi doar o victima. Evident, iesirea lui Hayssam ar putea avea reverberatii nu aici, in plan intern, cat in media internationala, in Irak, unde urmeaza ca luna aceasta sa se dea verdictul final pentru condamnatul la moarte Mohammad Munaf.

Penrru elucidarea unor aspecte de ultima ora, care au fost incluse si intre copertile dosarului „Rapirea de la Bagdad“, Gardianul a realizat un interviu telefonic cu avocatul Ion Cazacu, unul dintre aparatorii romani ai sirianului.
Avocatul Cazacu ne-a declarat ca foarte multe dintre inscrisuri provin dindosarul de urmarire penala si de instanta, dar mai exista si alte tipuri de documente.
Rep: - Exista o legatura fireasca intre cele doua cazuri, Hayssam in Romania si Munaf in Irak. Se merge si pe aceasta asociere probatorie?
Av. Ion Cazacu: Nu exista o hotarare definitiva in cazul Munaf, stiti bine, dar in 25 de zile se va judeca la Curtea Suprema din Bagdad, unde va fi data hotararea definitiva. Acolo sunt acuzati Munaf, fratele lui, Yussef Munaf, cumnatul acestuia, Ibrahim, si alte trei persoane. Toate sase sunt condamnate la moarte prin spanzuratoare. Acest grup este acuzat de rapirea jurnalistilor.

'Unora, la tortura, le-au fost rupte bratele!>>

- Credeti ca se va da o sentinta favorabila acestui grup?
- Avocatul strain, domnul Arief, care are 40 de ani de experienta, a zis ca in urmatoarele zile se va judeca recursul. Dumnealui spune ca judecatorii de la Curtea Suprema irakiana au zis ca sunt mari dubii si ca s-ar putea sa dea solutia de achitare. Aprecierea colegului meu se bazeaza pe faptul ca cei sase au fost torturati in mod barbar. Unora le-au fost rupte bratele. Exista certificate medico-legale emise dupa un an si ceva de catre autoritatile irakiene, prin care s-au constatat urmele de violenta pe trupurile celor sase.
- Au fost depuse la dosarul cauzei de la Bucuresti?
- Da, au fost depuse. Sa stiti ca si la judecarea fondului cauzei celor sase, in Irak, ei s-au dezbracat pana la brau si au aratat instantei semnele de pe ei. Sunt dubii mari ca aceste persoane ar fi vinovate de rapirea jurnalistilor.

Declaratiile adevaratilor rapitori sunt la dosarul cauzei

- Din cat se stie, cei sase si-au retras declaratiile primare date in cauza. Care e motivul real?
- Asa este. Si-au retractat primele declaratii, aratand ca ele le-au fost luate sub tortura si presiune. Ce este, insa, mai important e faptul ca doi dintre inculpati (fratele si cumnatul lui Munaf) spun ca la ancheta initiala a participat doctorul Yassin, care i-a amenintat si le-a spus: 'Vedeti ce patiti daca nu spuneti ce vreau eu?>> Asta au sustinut, ca au fost obligati sa faca declaratiile respective.
- Ce alte documente ar putea intoarce cursul procesului care s-a desfasurat pana acum?
- Exista o a doua categorie de documente. E vorba de declaratii ale unor persoane care, in acceptiunea apararii, sunt adevaratii rapitori. Ei reprezinta o falanga a mujahedinilor. Munaf a avut probleme cu americanii din cauza americanului care era rapit si care a fost eliberat in august-septembrie 2005 pe baza unor lucruri puse cap la cap de Munaf. Aceasta grupare a tinut noua ostatici, identificati de politie. Opt sunt liberi. Ei erau din gruparea lui Abu Sahar. Pe baza acestor documente am cerut ieri (n.red.-joi, 31 mai) refacerea urmaririi penale.

Incidentul de la 'Camp Cooper>>, dintre Munaf si procurorul Nastasiu

- Dar procurorul Ciprian Nastasiu nu putea sa ajunga la aceste date importante pentru ancheta?
- Procurorul Nastasiu nu a vrut, nu ca nu a putut! In 18-19 noiembrie 2006, Nastasiu a fost la Munaf, in baza americana „Camp Cooper“ si a avut cu el o lunga discutie. Aceasta intrevedere a avut loc in prezenta a doi avocati irakieni, a unui consilier juridic al bazei militare, Brian Thomson, si a unei traducatoare americane, pe nume Jamila. Procurorul Nastasiu era insotit de un domn, Alexandru Miron. Ei au refuzat sa aiba aceasta discutie cu Munaf in alta limba decat cea romana.
- Cum a decurs aceasta intrevedere? Care au fost elementele de noutate?
- Stiu ca, la un moment dat, Munaf a reactionat violent. E vorba, fireste, de violenta verbala. Si nu a mai vrut sa continue discutia cu procurorul, aceasta fiind intrerupta de avocatii lui. In urma acestei deplasari, pe 28 noiembrie a avut loc videoconferinta si Munaf a zis ca retrage toate declaratiile, anuntand ca va da altele. Legatura s-a intrerupt brusc si nimeni nu a mai reluat-o. Fie pentru ca asa s-a intamplat, fie pentru ca nu s-a mai vrut.
- Aveti cumva documente care ar putea dovedi ca Munaf ar fi fost supus unor presiuni?
- Da. Avem documente in care Munaf arata care au fost presiunile si cine le-a exercitat.
- Le-ati depus si pe acestea la dosar?
- Nu, pe acestea nu le-am depus. Le pastram ca „gloante“ pentru recurs“. Pana atunci, mizam pe buna credinta. O parte din declaratiile lui Munaf si ale avocatilor lui sunt certificate de un procuror irakian.
- Daca le-ati citit, sigur stiti despre cine e vorba. E vorba de ofiteri din serviciile secrete? de politicieni?
- Sunt mentionate frecvent nume ale unor persoane.
- Ce nume? Ne puteti da macar un nume?
- Nu. Nu acum. Dar numele are legatura cu zona de decizie.
- Care zona de decizie?
- De toata chestia cu rapirea s-a ocupat o celula de criza, nu?
- Vreti sa spuneti Cotroceni?
- Ei, haideti... (Avocatul Cazacu nu a infirmat, nici nu a confirmat ca ar fi vorba de Cotroceni, a lasat raspunsul in coada de peste!). Pierd avionul. Trebuie sa plec la ora 14 la Istanbul!

(Adina Anghelescu)

Sirianul n-a citit 'Gardianul>>

Sirianul Omar Hayssam se bate cu pumnii in piept ca va dezvalui dedesubturile dedesubturilor rapirii din Irak, si va incinge, ca atare, pastele pixurilor ziaristilor care vor cadea pe spate la auzul celor 1001 de povesti. Ei bine, nu va fi asa. E ca in bancul cu Bula, caruia, invatatoarea ii explica treaba ca pe ei i-a adus barza. La un moment dat, contrariat, Bula al meu intreaba: „Adica vorbiti de pasarea aia mare, cu pene albe si negre?“ „Da, Bula.“ „Cu picioare lungi si cioc rosu?“ „Da, Bula.“ „Du-te domn'le ca nu reguleaza tata asa ceva...“ Asa si aici. Omar va anunta un interviu sau o conferinta de presa cu surle si trambite si va istorisi ceva ce noi deja stim. Poate chiar mai bine decat el. Anul trecut, „Gardianul“ a lamurit povestea rapirii, dandu-i, acum, lui Omar Hayssam posibilitatea de a ne cita. Asa ca, daca Omar va spune povesti despre „berze“ sau „Mosi Craciuni“, noi il anuntam ca stim adevarul si ca nu credem in bazaconii. Totusi credem ca sirianul va dezvalui ce am dezvaluit noi.

Outdoor
Anul trecut, pe 12 mai, unul dintre anchetatorii irakieni ai rapirii din Bagdad a facut primele dezvaluiri cu adevarat „bomba“ intr-un interviu publicat in „Gardianul“. El spunea, atunci, ca romånii au platit noua milioane de dolari pentru eliberarea jurnalistilor, desi se gasise si alta cale pentru ca Abu Sahar sa renunte la ostatici. Colonelul Moaid, anchetator al rapirii, sustinea ca Abu Sahar i-ar fi eliberat pe jurnalisti in schimbul libertatii prietenului sau Hakim Ziab, arestat la 4 aprilie 2005, banuit de implicare in rapire. Tribunalul Central Irakian acceptase eliberarea lui Ziab, dar romånii au preferat sa dea bani. Anchetatorul irakian a mai facut, atunci, o dezvaluire care a torpilat: celebra „Ferma cu ostatici“ unde jurnalistii romåni au fost tinuti mai mult de 50 de zile era cunoscuta de Mohammad Munaf pentru ca, anterior, el o folosise ca depozit pentru fier vechi. Aici au fost tinuti 11 ostatici de diferite nationalitati. O alta persoana implicata in eliberarea ostaticilor, irakianul Raad Halool, spunea ca „Ministerul de Interne irakian a fost tras in piept de Guvernul Romåniei“. Tot el afirma ca anchetatorii irakieni nu au putut lua legatura cu jurnalistii, dupa eliberare, in cele doua zile cåt au mai stat in Bagdad.

Indoor
A doua zi, tot ziarul nostru, continua sirul dezvaluirilor. Sub titlul „Allah Akbar: Dumnezeu e mare“, articolul arata ca acum doi ani, romånii erau inspaimåntati de numele „Brigazile Muadh Bin Jabal“, rapitorii jurnalistilor. Existau probe clare ca in timpul negocierilor cu mai multe state pentru eliberarea ostaticilor pe care ii detinea, Abu Sahar inventa nume de organizatii fundamentalist-islamice pentru a exercita si presiuni asupra popoarelor din tarile respective. Astfel, pentru negocierile cu statul Filipine, Abu Sahar folosea denumirea „Armata mujahedinilor“. Pentru eliberarea celor opt chinezi rapiti in ianuarie 2005, el luase denumirea de „Batalionul Al Numaan“. Celula de criza stia aceste lucruri si de aceea, invocånd Pastele ortodox si numele Fecioarei Maria, a cerut eliberarea ziaristei de la Prima TV. Ovidiu Ohanesian isi amintea ca persoanele care i-au tinut sechestrati timp de 55 de zile erau foarte religioase, dar nu foloseau forta pentru a-i converti si pe ostatici. Ziarista Florence Aubenas era pusa sa studieze Coranul in limba franceza. Marie-Jeanne Ion a scapat de aceasta corvoada pentru ca nu s-a gasit si o versiune in engleza. Ohanesian isi amintea ca in detentie a baut o singura data cafea. In timp ce era in Kuweit, invatase inceputul unei rugaciuni mahomedane. Rapitorii l-au auzit repetånd-o si, drept multumire, i-au oferit cafeaua. Ostaticii musulmani Mohammad Munaf si Hussein Hanoun au primit de la rapitori covorase pentru a-si putea face rugaciunea zilnica. Chiar si in aceste conditii, ostaticii romåni si-au pastrat credinta. Marie-Jeanne tinea evidenta zilelor si a fost prima care a stiut cånd este 1 mai, data la care acum doi ani a cazut Pastele. Ea le-a spus celorlalti „Hristos a Inviat!“ Romånii si-au facut cruce pe ascuns. Peste doua zile, in beciul „Fermei cu ostatici“ aveau sa vina primele zvonuri serioase de eliberare.

(Andrei R. Dobrogea )

Senatorul Vasile Ion sustine c-a primit scrisori de la Hayssam, semnate de Munaf

Iminenta pronuntare a unei hotarari in dosarul 'Omar Hayssam - Mohammad Munaf>> relanseaza scandalul rapirii din Irak. Tatal jurnalistei Marie Jeanne Ion a iesit, ieri, la randu-i, la rampa, dezvaluind ca a primit, prin fax, de la Omar Hayssam, doua scrisori semnate de Mohammad Munaf, dar pe care i-a fost teama sa le faca publice, acum o luna, cand i-au parvenit. Dezvaluirile senatorului Vasile Ion survin interventiei telefonice a lui Omar Hayssam, de joi seara, de la Antena 3.

Tatal jurnalistei Marie Jeann Ion, senatorul PSD de Buzau Vasile Ion, a iesit, la randu-i, ieri, la rampa, cu dezvaluiri despre relansatul scandal al rapirii din Irak. Iesirea senatorului PSD Vasile Ion survine interventiei telefonice a lui Omar Hayssam, de joi seara, de la Antena 3. De fapt, tatal jurnalistei rapite in Irak a tinut sa precizeze ca el cunostea, deja, tot ceea ce a spus Hayssam joi seara, caci a primit doua scrisori, semnate de Mohammad Munaf si despre care sustine ca i-au fost expediate, prin fax, in urma cu vreo luna, din Beirut, de catre Omar Hayssam. Senatorul Vasile Ion a adaugat ca i-a fost teama sa le faca publice atunci cand le-a primit, date fiind circumstantele inca neclare din jurul cazului. Tatal jurnalistei rapite in Irak a evitat insa sa dezvaluie continutul celor doua scrisori, dar a permis ca acestea sa fie totusi, fotografiate.

'Agenturili>>, denuntate de Mohammad Munaf
Cele doua inscrisuri sunt redactate unul cu majuscule, iar celalalt cu litere mici, de mana. Primul dintre ele este intitulat „Declaratie“ si contine paragrafe lizibile in fotografiile facute. Printre acestea se numara un pasaj in care Mohammad Munaf povesteste episodul in care s-a opus ca Marie Jeanne Ion sa fie violata, sustinand ca este sotul ei. Un alt paragraf lizibil este cel in care Mohammad Munaf solicita sprijinul poporului roman si al premierului Tariceanu, astfel incat sa-si poata demonstra nevinovatia si sa povesteasca ceea ce el numeste adevarul in legatura cu rapirea din Irak.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.