PD a depus ieri la Parlament pentru a doua oara, fara succes, motiunea de cenzura "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece". Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu (PNL) a refuzat sa primeasca documentul deoarece senatorul PNL Mihai Lupoi a trimis la Camer
PD a depus ieri la Parlament pentru a doua oara, fara succes, motiunea de cenzura "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece". Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu (PNL) a refuzat sa primeasca documentul deoarece senatorul PNL Mihai Lupoi a trimis la Camera o cerere prin care anunta ca isi retrage semnatura de pe motiune.
Cristian Radulescu (PD) a spus ca cererea lui Lupoi nu a ajuns insa si la Senat, unde motiunea a fost primita. La Camera, insa, ca urmare a retragerii semnaturii lui Lupoi, motiunea nu mai intruneste cele 116 semnaturi necesare depunerii. Desi Lupoi s-a intalnit ieri dimineata cu Olteanu si Vacaroiu si a demarat procedura de retragere a semnaturii, anuntul nu a fost facut oficial, tocmai pentru a le trage clapa, pentru a doua oara consecutiv, democratilor lui Boc. Presedintele Camerei a declarat ieri ca a returnat din nou motiunea de cenzura grupurilor PD pentru a completa lista cu semnaturi.
Conditiile lui Naty Meir
Liderii democrati in frunte cu Emil Boc sunt speriati de conditionarile pe care deputatul idependent, ex-peremistul Naty Meir, le-a pus pentru a nu isi retrage semnatura de pe textul motiunii PD, au declarat pentru ZIUA surse democrate. Acestea ne-au explicat ca, in goana nebuna dupa semnaturi, imediat dupa ce motiunea a fost compromisa de semnatura duala a lui Flutur (PLD), democratii l-au racolat in graba pe Naty Meir, prin intermediul liderului PD Cristian Radulescu. Sursele citate ne-au precizat ca, pentru a beneficia de semnatura, Radulescu i-a propus lui Meir un targ: o intalnire intre ex-peremist si primarul Adriean Videanu in vederea primirii lui Meir in PD, si candidatura acestuia la viitoarele alegeri parlamemtare pentru jiltul de deputat de Tulcea. Datorita conditionarilor puse de deputatul de origine israeliana, lucrurile s-au complicat insa pentru democrati. "Naty Meir vrea ca intalnirea cu Adriean Videanu sa se finalizeze cu o garantie scrisa de catre primarul Capitalei in care sa se treaca negru pe alb ca Meir va fi primit in PD si ca, pe viitor, va ocupa demnitatea de deputat PD de Tulcea. Garantii de genul asta nu se dau insa", ne-au dezvaluit sursele citate. "Meir ameninta acum ca daca nu se va intalni pana maine seara (duminica seara n.r.) cu Videanu pentru a parafa intelegerea va dezvalui luni dimineata, intr-o conferinta de presa, ca Emil Boc a mintit vineri, cand a declarat public ca israelianul semnase deja pentru motiune, iar o greseala de secretariat i-a omis semnatura. Aceasta deoarece Meir nu semnase inca, deputatul semnand pro-motiune abia la orele tarzii ale serii, dupa conferinta sustinuta de Emil Boc", ne-au explicat acestea.
Jocul lui Lupoi
Motiunea PD a cazut in ridicol si datorita unei alte semnaturii controversate, a unui alt ex-peremist, in prezent senator liberal, Mihai Lupoi. Surse liberale ne-au explicat cum a fost posibila aparitia semnaturii unui liberal pe o motiune menita sa darame Cabinetul Tariceanu. "Lupoi si-a dat asentimentul pentru motiunea PD intr-un moment de nervozitate, dupa dispute in contradictoriu cu ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu si cu deputatul liberal Ioan Ghise. Cu Nicolaescu, cearta a inceput in faza in care ministrul a refuzat sa ofere sprijin minim unui vechi membru PNL din Craiova, un anume Dutescu. Toata problema era cat se poate de legala, doar ca Dutescu, care a construit trei centre de dializa, nu colabora cu firmele de medicamente cu care Nicolaescu se afla in relatii bune. La randul sau, Ghise l-a catalogat pe Lupoi drept traseist politic si l-a amenintat cu excluderea din PNL. In acest context, la nervi, Lupoi a semnat motiunea", ne-au explicat sursele citate. De altfel, in numai cateva ore, Lupoi a fost contactat amical de Puiu Hasotti, Norica Nicolai si Bogdan Olteanu. Tot ieri, Senatorul Ioan Talpes a declarat ca el este singurul care isi poate contesta semnatura, referindu-se la denuntul penal in care Gheorghe Funar a afirmat ca semnatura presedintelui UPSC care apare pe lista de sustinere a motiunii de cenzura a PD a fost falsificata. (Razvan GHEORGHE)
Severin indeamna PSD sa nu intre la guvernare
Deputatul PSD Adrian Severin (foto), directorul Institutului Social-Democrat Ovidiu Sincai, a recomandat, ieri, PSD sa nu intre la guvernare, ci sa sprijine actualul Guvern in Parlament.
Cu ocazia prezentarii raportului Institutului referitor la referendumul din 19 mai, Severin i-a sfatuit pe social-democrati sa initieze un moratoriu pentru stabilitatea politica a Romaniei pe termen de sase luni, prin care sa sprijine Guvernul Tariceanu. In sustinerea propunerii, deputatul a aratat ca pesedistii nu pot intra la guvernare cu un an inainte de alegeri, deoarece nu exista contextul de a-si indeplini programul. "A intra cu un an inainte de alegeri la guvernare nu inseamna sa-ti aplici programul, ci sa te erodezi. In acest moment nu se vad conditiile in care PSD sa realizeze o actiune guvernamentala pentru a-si atinge obiectivele", a explicat Severin. El a apreciat si ca PSD trebuie sa semneze un protocol de colaborare politica la nivel parlamentar, care sa includa conditiile sustinerii politice si inventarul initiativelor legislative care trebuie adoptate pana la sfarsitul acestui an. "PSD trebuie sa propuna presedintelui Romaniei si liderilor partidelor politice un acord pentru respectarea Constitutiei", a mai recomandat Severin.
Deputatul a opinat ca presedintele Traian Basescu, impreuna cu sprijinitorii sai parlamentari PD si PLD, au sanse minime sa demita Guvernul printr-o motiune de cenzura, in absenta unui acord cu social-democratii. "Ca atare, orice combinatie politica este dependenta de decizia PSD, cu conditia ca acesta sa joace unitar", se arata in raport. In acest context, Severin a aratat ca PSD este "un jucator" pe scena politica, in timp ce Basescu, PNL si PD sunt "ostatici". "Traian Basescu este ostatic la Cotoceni, nu poate face nimic fara Parlament, PNL este ostatic la guvernare, pentru ca nu poate iesi fara pericolul de a disparea ca actor politic relevant, iar PD este ostatic in opozitie pentru ca nu mai prezinta incredere pentru posibili aliati", a apreciat Severin.
El a declarat ca, dupa rezultatele referendumului, se impune modificarea Constitutiei in sensul introducerii republicii parlamentare, reducerii ariei imunitatii prezidentiale si sa se adopte o lege care sa incrimineze criticarea Parlamentului. Deputatul a pledat si pentru accelerarea transformarii interne in PSD, prin reconstruirea organizatorica si abandonarea strategiei negocierilor subterane, pentru obiective netransparente. (Raluca PAPADOPOL)
Geoana se spala pe maini
PSD considera ca, in acest moment, cheia rezolvarii actualei crize politice se afla la presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu, care au obligatia de a indica, in discutiile cu partidele, solutiile pe care le prefera, a declarat ieri liderul Mircea Geoana.
In urma unei sedinte cu vicepresedintii PSD in vederea analizarii rezultatelor de la negocierile de pana acum cu celelalte partide, Geoana a pasat responsabilitatea asupra presedintelui si premierului. "Trebuie ca cei doi lideri ai Executivului roman, conform prerogativelor pe care le au, sa indice in dicutiile cu partidele care sunt formulele pe care le prefera si modalitatile in care pot sa gaseasca impreuna cu partidele parlamentare, printre care si PSD, o solutie de stabilitate pentru un guvern eficient pana la sfarsitul actualului ciclu politic", a explicat Geoana, dupa sedinta. El a aratat ca primul-ministru are obligatia sa discute cu partidele despre modul in care isi vede supravietuirea propriului guvern, presedintele tarii sa indice cu mai multa claritate decat a facut-o la discursul din Parlament. Liderul PSD aratat, totodata, ca partidul sau asteapta "un raspuns clar si neechivoc la drumul de urmat" saptamana viitoare. Pe de alta parte, deputatul PSD Marian Saniuta considera ca liderul Mircea Geoana, ar trebui sa schimbe echipa pe care o are la conducerea PSD si sustine ca, la nivelul formatiunii social-democrate, se impune organizarea urgenta a unui congres. Potrivit lui Saniuta, la acest congres ar trebui sa se stabileasca si profilul viitorului candidat al partidului la Presedintia Romaniei. (D.I.)
Semnatura lui Ionescu ramane
Deputatul independent Daniel Ionescu a declarat ieri ca a fost contactat de reprezentanti PSD pentru a-si retrage semnatura, pe motiunea de cenzura a PD si PLD, insa a tinut sa precizeze ca nu isi va schimba optiunea. "Indiferent ce se spune, ca ma gandesc sa imi retrag semnatura, nu este adevarat. Am semnat aceasta motiune de cenzura dintr-un motiv obiectiv, nu dintr-unul clientelar, si anume pentru ca este cel mai prost guvern care a existat pana acum", a spus ex-peremistul. Acesta a afirmat ca a fost contactat de mai multe persoane din PSD, pentru a-si retrage semnatura pe motiune, insa mesajul pe care l-a transmis a fost ca nu va face acest lucru. (R.G.)
"Senatorul Neculai Apostol s-a razgandit"
Liderul PSD Mircea Geoana a anuntat ieri ca senatorul independent Neculai Apostol (foto) si-a retras semnatura de pe motiunea de cenzura a PD, dupa ce i-a explicat acestuia ca Guvernul Tariceanu nu va cadea ca urmare a depunerii motiunii. "Senatorul Neculai Apostol s-a razgandit. El era interesat sa cada Guvernul Tariceanu. Cand i-am explicat ca prin aceasta motiune nu cade Guvernul Tariceanu, s-a razgandit si si-a retras semnatura", a explicat presedintele PSD, Mircea Geoana, citat de Mediafax. Senatorul Neculai Apostol a activat in cadrul grupului PSD din Senat, pana in mai 2005. In prezent isi desfasoara activitatea ca independent. (R.G.)
Funar a facut denunt penal
Senatorul PRM Gheorghe Funar a facut, ieri, un denunt penal impotriva persoanelor "care au semnat in fals motiunea de cenzura initiata de PD si PLD, precum si a celor care s-au asociat la savarsirea infractiunilor de fals si uz de fals". Intr-un document adresat procurorului general, Laura Codruta Kovesi, Funar a sustinut ca, dubla semnatura a lui Gheorghe Flutur din tabelul atasat motiunii nu este un caz singular, fiind vorba despre "falsificarea semnaturilor mai multor parlamentari". Potrivit peremistului, un exemplu este cel al senatorului independent Ioan Talpes, "care este plecat de mai multe zile din tara, intr-o delegatie in strainatate". Funar a precizat ca cel putin alti 10 senatori si deputati care apar in tabelul de semnaturi, nu au fost in Bucuresti in ultimele cinci zile. Senatorul PRM a solicitat procurorului general cercetarea si trimiterea in judecata atat a persoanelor care au recurs la fals si uz de fals, cat si a "unora din liderii PD si PLD care s-au asociat la savarsirea acestor infractiuni cu scopul de a inlatura in mod ilegal Guvernul Tariceanu si pentru a compromite Parlamentul Romaniei". (R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.