Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, sustine ca Executivul va desemna un nou membru CNA, desi, potrivit legii, Camera Deputatilor este cea care va propune viitorul titular.

Ministrul liberal Iorgulescu


Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, sustine ca Executivul va desemna un nou membru CNA, desi, potrivit legii, Camera Deputatilor este cea care va propune viitorul titular.

Ministrul liberal Iorgulescu revendica in numele partidului locul liber din Consiliul National al Audiovizualului. "Acesta este punctul de vedere al PNL. Acesta va solicita sa puna un nou membru, pornind de la acest argument (n.red. - faptul ca si Ralu Filip a fost numit de Executiv). Nominalizarea va fi facuta de catre Guvern. Vom vedea apoi daca noul membru va fi si presedinte al CNA sau nu", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Iorgulescu. El a precizat ca in prezent se incearca gasirea unei persoane potrivite care sa fie desemnata de premierul Tariceanu drept membru al CNA, existind "mai multe variante". Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, are insa alte informatii: "La nivel de partid nu s-a discutat nimic despre CNA", ne-a declarat liberalul. Cristina Trepcea, Dan Grigore si Radu Teodorel sint cei trei titulari in CNA propusi de Guvern.

"Stiu ca e greu pentru un demnitar sa mai citeasca legea, insa ar trebui sa se mai uite pe ea, inainte sa faca declaratii. Ralu Filip a fost propus de grupul parlamentar al PSD din Camera Deputatilor si, potrivit legii, noul membru va fi numit tot de Camera", opineaza Attila Gasparik, presedintele interimar al CNA.

De altfel, deputatul PSD, Valeriu Zgonea, spune ca social democratii nu vor renunta sa-si propuna om in Consiliu. "Domnul Iorgulescu ori nu tine minte cine l-a numit pe Ralu Filip ori se refera poate la altceva, si anume la faptul ca nu este obligatoriu ca persoana pe care o desemnam noi sa si conduca CNA", comenteaza Zgonea. Dupa numirea unui nou membru in Consiliu de catre Parlament si validarea acestuia de plenul reunit, titularii CNA vor alege un presedinte. Partidele politice au insa un cuvint greu de spus in stabilirea viitorului sef. "Dupa ce noi vom desemna un membru si-l va aproba Parlamentul, vor urma negocieri intre partide, cine sa fie presedintele CNA", adauga Zgonea.

Si presedintele comisiei de cultura din Camera Deputatilor, liberalul Catalin Micula sustine ca noul membru CNA va fi numit de social democrati. El identifica insa o problema de ordin tehnic, anume faptul ca Filip nu avea supleant, el fiind numit inainte ca aceasta prevedere sa fie introdusa in Legea audiovizualului. "Exista doua teze: respectiva persoana va ramine in CNA timp de un an si citeva luni cit mai ramasese din mandatul lui Filip sau va avea un mandat complet. Personal optez pentru prima varianta, insa vom vedea in Parlament ce hotarim", puncteaza Micula. Vicepresedintele CNA, Attila Gasparik asigura conducerea CNA, pina la numirea unui nou membru al Consiliului de catre Parlament si organizarea de alegeri pentru desemnarea unui nou presedinte al institutiei. Fostul presedinte, Ralu Filip, a murit saptamina trecuta in urma unui infarct miocardic, la virsta de 47 de ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.