Vietile scriitorilor au alimentat dintotdeauna fictiunea. Iar cind tabelul cronologic camufleaza lacune, secrete sau scandaluri numai bune de speculat, biografia maestrilor are toate sansele sa ajunga best-seller. Romanul lui Colm Toibi


Vietile scriitorilor au alimentat dintotdeauna fictiunea. Iar cind tabelul cronologic camufleaza lacune, secrete sau scandaluri numai bune de speculat, biografia maestrilor are toate sansele sa ajunga best-seller. Romanul lui Colm Toibin (foto), "Maestrul", intra cu greu in aceasta categorie, pentru ca cei care cauta in carte picanterii din intimitatea maestrului Henry James nu vor descoperi decit ca au gresit sursa. Departe de a fi o biografie romantata, cartea lui Toibin e in primul rind un exercitiu de stil, care isi gaseste motivatia chiar in subiectul-pretext: cinci ani din viata unui stilist cu pedigri, care a impins literatura anglo-americana in zodia nuantelor. Romanul incepe dintr-un punct cu potential maxim de tensiune: esecul usturator al lui James, ajuns la maturitate scriitoriceasca, dupa premiera piesei "Guy Domville".

Urmeaza filmul urmatorilor ani, cu remotivari dublate de regrete, analize si calatorii, unele in Europa sfirsitului de secol, cele mai multe in trecut. Incidente banale din cotidianul anodin compun interfata unui trecut incomod si apasator : refuzul de a lua parte la raboiul de secesiune, din care doi dintre fratii lui s-au intors traumatizati, distanta fata de familie, vina morala pentru sinuciderea bunei lui prietene Constance Fenimore Woolson si pentru miopia cu care s-a indepart de verisoara lui, Mary Temple, cind aceasta mai avea foarte putin de trait. Aproape fiecare amintire a maestrului trimite la o pagina din cartile lui, pe care cunoscatorul o identifica, chiar daca nimeni n-o numeste. Prieteni, apropiati sau doar figuri pasagere, toti cei care au umplut viata scriitorului isi gasesc reflexiile, indiferent cit de distorsionate, in literatura marca Henry James.

La rampa fictiunii irlandezului Toibin, Henry James isi face intrarea timid, discret si constient de vina neimplicarii. Prin romanul lui Toibin, cititorul inainteaza lent, intirziat de dialoguri subtile, de scene si pasaje ambigue, in care se radiografiaza relatiile maestrului cu lumea din jur dar si cu un sine temator, care a ratat exuberanta trairii directe. Homosexualitatea chinuitoare, relatiile cu familia si apropiatii, blocate de raceala lui James, sint privite cu ochiul unui prozator facut pentru nuante si dezvaluite de o voce care stie sa speculeze efectul tacerilor.

Pentru romanul "Maestrul" , Colm Toibin a strins, pina acum, numai premii onorabile: IMPAC, Los Angeles Times Novel of the Year si Prix du Meilleur Livre International. De acelasi autor, la Editura Polirom a mai aparut romanul "Povestea noptii".

"Maestrul" de Colm Toibin Editura Polirom, 2007, traducere de Magda Teodorescu


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.