Omar Hayssam, sirianul care a fugit din tara acum un an, a cerut autoritatilor, joi seara, in direct la Antena 3, sa fie audiat in procesul in care este acuzat de terorism. Ziaristii rapiti privesc cu suspiciune demersul sau.

Omar H
Omar Hayssam, sirianul care a fugit din tara acum un an, a cerut autoritatilor, joi seara, in direct la Antena 3, sa fie audiat in procesul in care este acuzat de terorism. Ziaristii rapiti privesc cu suspiciune demersul sau.

Omar Hayssam a intervenit telefonic din Beirut la emisiunea "Sinteza zilei" si a declarat ca, daca i se va da posibilitatea de a se exprima liber in fata autoritatilor judiciare sau in fata unui consul, va da toate detaliile, insotite de probe, privind intreaga afacere a rapirii jurnalistilor romani. Hayssam sustine ca autoritatile romane au toate datele, nume si declaratii ale adevaratilor rapitori, insa nu doresc aflarea adevarului despre rapirea jurnalistilor. Sirianul afirma ca vinovatii privind rapirea jurnalistilor romani sint si in Irak, si in Romania. Hayssam s-a plins ca instanta nu vrea sa admita probe in favoarea sa, ca nu este audiat Munaf si ca sint audiate persoane care nu sint importante in procesul sau. Intrebat daca e cumva spion, sirianul a precizat ca, timp de 26 de ani, cit a stat in Romania, "nimeni nu si-a pus problema daca sint spion, pentru cine spionez si in ce domeniu, desi in delegatiile oficiale de regula toti participantii sint verificati de serviciile secrete".

Hayssam a tinut sa precizeze ca nici una dintre variantele privind fuga sa din Romania vehiculate in presa nu sint adevarate, refuzind sa spuna cum a fugit. In schimb, el a motivat ca a plecat din tara deoarece avea date potrivit carora dupa 60 de zile de la eliberarea sa urma sa fie rearestat.

Hayssam a mai spus ca, la cererea doctorului Yassin, s-a intilnit cu presedintele Traian Basescu dupa ce, in seara de 28 martie 2005, prietena jurnalistei Marie-Jeanne Ion l-a anuntat despre rapirea de la Bagdad.

Declaratiile de joi seara ale lui Hayssam survin incheierii pledoariilor in procesul in care este inculpat pentru rapirea jurnalistilor romani, in martie 2005, la Bagdad. Procesul in care Omar Hayssam este acuzat de acte de terorism s-a incheiat joi, Curtea de Apel Bucuresti urmind sa se pronunte in acest dosar pe 6 iunie.

Fuga din Romania a lui Hayssam a determinat demisiile a trei sefi de servicii secrete si a procurorului general al Romaniei, Ilie Botos.

Cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak sint suspiciosi vizavi de demersul facut de Haissam la televizor. "Nu stiu ce vrea sa demonstreze. Hayssam zice ca are documente care dovedesc nevinovatia lui. Atunci sa vina in tara, sa le prezinte autoritatilor si sa vedem si noi cum au stat de fapt lucrurile. Daca ar exista o alta varianta, atunci Hayssam i-ar salva viata prietenului sau bun, Munaf, care acum este inchis in Irak", ne-a declarat ieri Marie-Jeanne Ion. In opinia lui Sorin Miscoci, "Omar Hayssam a vorbit doua ore si nu a spus nimic". "Daca ar fi avut documente, le-ar fi prezentat justitiei. Pentru mine, interviul dat aseara (joi seara - n.r.) nu arata altceva decit ca Hayssam vrea sa-si demonstreze nevinovatia. Pentru a-i reusi acest lucru trebuie sa vina cu probe", spune Miscoci. Cel de-al treilea ziarist roman rapit in Irak, Ovidiu Ohanesian, afirma ca Hayssam a pus la cale acest interviu de vreo doua saptamini. "Intregul demers este unul santajist la adresa autoritatilor romane. Hayssam nu vrea altceva acum decit sa-si spele imaginea si incearca sa-si recupereze averea de la doctorul Yasin", ne-a declarat Ohanesian.

Senatorul PSD Ion Vasile, tatal jurnalistei Marie- Jean Ion, a declarat ca stie de o luna ca Omar este la Beirut si ca vrea sa faca dezvaluiri in procesul jurnalistilor romani rapiti in Irak. Senatorul sustine ca a primit de la Omar Hayssam doua faxuri in care sirianul sustine ca este nevinovat si ca o parte dintre cei responsabili de rapirea jurnalistilor romani sint in Romania.

Conform lui Ion Vasile, unul dintre faxurile primite de la Omar Hayssam este o marturie a lui Mohamed Munaf in care acesta se plinge ca a fost torturat si ca a dat sub amenintare declaratiile in care se vorbeste despre implicarea lui Omar Hayssam in rapire. Vasile Ion spune ca nu a anuntat anchetatorii despre cele doua faxuri, pentru ca acestea nu au caracter oficial si nu crede ca pot fi probe in instanta.

Interpol, reactie moale Ca urmare a discutiei dintre Omar Hayssam si participantii la emisiunea "Sinteza zilei", presupus a fi fost facuta de la Beirut, Biroul National Interpol Romania a remis un comunicat in care se afirma ca "a solicitat Biroului National Interpol Beirut intensificarea masurilor de localizare a urmaritului international Omar Hayssam, care, in cadrul unei interventii telefonice in direct la un post de televiziune, a declarat ca se afla in Beirut".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.