>> Colaborarea PSD-PD este blocata la Constanta de liderii judeteni ai celor doua formatiuni.

>> Directorii de institutii, instalati recent in functii, risca sa fie detronati.

viata politica romaneasca nu a mai fost de multa vre
>> Colaborarea PSD-PD este blocata la Constanta de liderii judeteni ai celor doua formatiuni.

>> Directorii de institutii, instalati recent in functii, risca sa fie detronati.

viata politica romaneasca nu a mai fost de multa vreme atat de agitata ca in prezent. In memoria romanilor s-au trezit amintirile legate de Revolutie si mineriade, momente care au rascolit pana in strafunduri societatea romaneasca. Referendumul din 19 mai pare sa aiba un efect similar. Dupa ce s-au certat ca la usa cortului, au desfasurat campanii in care s-au denigrat reciproc, unii dintre politicieni sunt gata sa reia colaborarea de parca nimic nu s-ar fi intamplat. Caracteristica politicii si politicienilor ramane capacitatea de a relua dialogul daca interesele, de aceasta data ale natiunii, o cer. Adversarii sunt pregatiti sa se aseze la masa negocierilor. Relatii, care pareau imposibile la un moment dat, se pot institui intre partide pentru a realiza scopul comun, scoaterea liberalilor de la guvernare. O motiune de cenzura, sustinuta de Parlament, va face posibila caderea Guvernului. Alianta de la centru trebuie sa se extinda in teritoriu.
Victor Manea, consilier judetean si membru al Delegatiei Permanente a PNL Constanta, a sustinut ca aceasta este dovada faptului ca cele doua partide nu au actionat la comanda. Conducerea centrala a PSD a realizat foarte repede ca PD are nevoie de sprijin pentru a transforma guvernul condus de Tariceanu intr-o amintire. Surse din randul social-democratilor sustin ca zilele premierului si ale Executivului pe care il conduce sunt numarate. PSD a initiat dialogul cu conducerile celorlalte partide si, tot sursa cu pricina, urmeaza sa traga linie la Cotroceni, la o noua runda de convorbiri cu premierul. Ce poate intelege din toata aceasta vanzoleala el, cetateanul care nu are nici acces la prea multe informatii si nici nu citeste printre randuri?! Prea putin, am putea spune. Atat de putin incat nici nu prea este interesat. Romanul a ramas cu aceleasi deprinderi dobandite pe parcursul multor ani cand altcineva ii decidea soarta: se gandeste la ziua de maine la care trebuie sa ajunga cu buzunarele mai mult goale si la cum o sa treaca peste inca o zi.
Misiune imposibila
Din ce in ce mai des, in ultima perioada, se vorbeste despre perspectiva unei colaborari PD-PSD. Liderii la nivel central par sa fi identificat, pana la urma, un limbaj comun care trebuie sa se extinda la nivel de teritoriu. Peste tot ar trebui sa se vorbeasca aceeasi limba. Din pacate insa situatia sta ca pe vremuri in Turnul Babel. Democratii nu se inteleg cu liberalii (chiar daca candva au fost legati printr-o alianta) si nici cu social-democratii. Aici intervine partea cea mai dureroasa. Liderul PSD de la Constanta, Radu Mazare, a declarat ca, daca primeste ordin de la Bucuresti, cu placere deschide canalele de comunicare. Presedintele PD Constanta, Stelian Dutu, a fost mult mai transant. Timpul este solutia pentru toate lucrurile, iar colaborarea cu PSD ar fi posibila numai daca, la Constanta, partidul se va "curata" si se va "reforma", ceea ce ar insemna, in traducere libera, ca social-democratii trebuie sa se apuce de curatenie de la varf spre baza organizatiei judetene. Conducerile celor doua filiale poarta un razboi ce se intinde pe o lunga perioada de timp. Isi pun reciproc in carca fel de fel de fapte cercetate chiar de procurorii anticoruptie. Luminita de la capatul tunelului nu se prea intrevede. Liderii locali asteapta reactiile de la centru, singurele capabile sa regleze conflictul.
Unii vin, altii pleaca
Iesirea de la guvernare a democratilor s-a lasat cu demiteri in teritoriu. Daca colaborarea dintre partidele care, subit, dupa referendum s-au aliat impotriva liberalilor va da rezultate, vom asista, cu siguranta, la schimbari la deconcentrate si companii, adica exact in locurile in care membri ai PNL le-au luat locul fostilor parteneri de Alianta. Nici nu vor apuca sa se instaleze bine in fotolii ca noii directori vor fi rasturnati pentru a face loc noilor ocupanti. Reactia este fireasca in conditiile in care, pe functiile de conducere, democratii au ajuns fie pe baza de concurs, fie pe contracte de performanta. Nu trebuie uitat ca pentru Administratia Porturilor Maritime decizia de eliberare din functie a lui Mircea Banias s-a luat fara nici un fel de analiza prealabila. Evenimentele se succed mai repede decat si-ar dori unii.

Mai bine pentru Tara

Negocierile dintre partide ar putea
avea ca rezultat
caderea actualului Executiv si formarea unuia compus numai
din tehnocrati. Adoptarea, cu prioritate, a legilor privind
votul uninominal
si a celei privind lustratia ar putea risipi disensiunile
dintre partidele politice si ar contribui la intrarea in normalitate mult dorita de toata lumea.

Noi cu ale noastre

"Politica mare se face la Bucuresti. In localitati noi ne concentram asupra problemelor locale. Am intrat in Uniunea Europeana si avem mult de recuperat penru a ajunge din urma administratiile locale din alte tari. Oamenilor trebuie sa le arati ca esti preocupat de problemele lor si ca incerci sa le rezolvi. Aceasta este politica democratilor, cel putin, la nivel local. Pe 19 mai cetatenii si-au spus parerea si asteapta acum consecintele votului lor si indeplinirea unor promisiuni. Ei si-au facut datoria, acum trebuie sa ne-o facem noi pe a noastra. Atragerea fondurilor europene, aceasta este preocuparea noastra principala."

Florin Mitroi, primar la Valu lui Traian


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.