In cea mai profunda criza de locuri la gradinita ce s-a inregistrat in istoria invatamantului romanesc, inscrierea micutilor a inceput, in mod ironic, chiar de Ziua Copilului. Inspaimantati ca nu vor prinde loc pentru nepotii sau copiii lor, sute de
In cea mai profunda criza de locuri la gradinita ce s-a inregistrat in istoria invatamantului romanesc, inscrierea micutilor a inceput, in mod ironic, chiar de Ziua Copilului. Inspaimantati ca nu vor prinde loc pentru nepotii sau copiii lor, sute de bunici si parinti s-au asezat la coada in curtea gradinitelor din Bucuresti inca de joi de la pranz, ca sa fie siguri de reusita.
Dar ce conteaza o noapte si o zi petrecute la coada, cand este in joc educatia copilului - ori, mai rau, serviciul pe care mama il pierde daca mai ramane inca un an acasa! Pana la doi ani ai copilului a mai fost cum a mai fost, caci unul dintre parinti a putut lua concediu pentru cresterea minorului. Dupa aceasta varsta insa, incepe calvarul. Cum locuri la cresa nu exista, fiecare se descurca cum poate: parintele se "imbolnaveste" brusc de ceva grav si isi ia concediu medical pe care si-l tot prelungeste pana la un an - daca angajatorul accepta, tacit, aceasta stratagema -, ori apeleaza la serviciile unei bone, pe care o plateste cu 15 milioane de lei pe luna. De la trei ani ai copilului - varsta la care este acceptat la gradinita - parintii rasufla usurati, in speranta ca il vor inscrie in sistemul educational. Constata insa, disperati, ca in Romania Mileniului III si proaspat membra a Uniunii Europene, 20.000 de copii nu pot fi inscrisi la gradinita, din lipsa de locuri.
Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a avut probleme inca de anul trecut, cand nu a putut sa inscrie 10.000 de copii la grupa mica, insa atunci a apelat la o solutie de compromis: dublarea numarului de copii in grupe. Astfel, o educatoare a ajuns sa aiba grija de 40 de copii in loc de 20.
Ministerul Educatiei nu s-a aratat impresionat de situatie - indiferent de cine l-a condus -, si nici acum nu pare ca intelege ceva. Fostul ministru, Mihail Hardau, a reusit sa "smulga" bani de la guvern, la sfarsitul lunii martie, pentru extinderea "pe verticala sau pe orizontala" a cladirilor in care functioneaza acum 41 de gradinite. Aceasta inseamna ca vor fi create maxim 6.000 de locuri. Primariile de sector au invocat lipsa terenurilor pentru a construi altele noi, iar banii de la guvern inca nu i-au primit ca sa inceapa operatiunile de extindere. Oricum, procedurile de achizitie a lucrarilor dureaza intre 7 si 10 luni, potrivit noii legislatii.
Potrivit inspectorului Marian Banu, in Bucuresti pe 24.900 de locuri "concureaza" in prezent 57.000 de copii, dar conducerea ISMB a resuplimentat grupele, ca sa faca loc la 34.000 de copii.
Inscrieri in prelungire pana pe 15 iunie
Toate cererile de inscriere vor fi primite, in intervalul 1-15 iunie, astfel ca parintii sa fie linistiti, este apelul facut de conducerea ISMB. "Ordinea in care sunt depuse cererile nu are legatura cu acceptarea sau nu a unui copil. Fiecare gradinita are obligatia sa afiseze la loc vizibil anuntul privind perioada inscrierilor, respectiv 1-15 iunie. De asemenea, unitatile au obligatia sa inregistreaze toate cererile si apoi sa analizeze care din ele raspund criteriilor de admitere stabilite de autoritati. Au prioritate copiii din anii pregatitori, cei care mai au frati in gradinita, ori locuiesc mai aproape de unitatea de invatamant sau parintii au serviciul in apropierea gradinitei. In aceste conditii, cele mai mici sanse de inscriere la gradinita o au copiii de trei, respectiv patru ani", a mai spus Banu.
ISMB a propus si a realizat suplimentarea cifrei de scolarizare de la 22.080 in anul scolar 2004-2005 la 24.900 in anul scolar 2007-2008. Astfel ca numai in acest an vor fi cu 109 grupe mai mult, respectiv 2562 prescolari.
Gradinite revendicate
Cladirile in care functioneaza gradinitele revendicate sunt situate in zone ultracentrale, cotate la valori ridicate pe piata imobiliara: Gradinita nr. 2 (Henry Coanda 24); nr. 6 (Laculet 12); nr. 46 (Marmurei 13-15); nr. 65 N. Caramfil 24); nr. 85 (Calea Dorobanti nr. 32); nr. 252 (Al. Alexandru 34); nr. 97 (Islaz 13); nr.123 (Calea Floreasca 96); nr. 82 (Putul cu Plopi 8); nr. 44 (Barlogeni 24); nr. 52 (Docentilor 5); nr. 56 (Popa Tatu 47); nr. 79 (Bihor 31); nr. 186 (Singerului 24); nr. 122 (Baneasa 12).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.