"Voievodala ctitorie a Brancoveanului, unind intre zidurile ei de renastere romaneasca Biserica sfanta si palatul si chiliile monahale, precum si vestitul cocos ca un simbol al orgoliului oltenesc de sub munte, dar si al unei arte intemeiata

"Voievodala ctitorie a Brancoveanului, unind intre zidurile ei de renastere romaneasca Biserica sfanta si palatul si chiliile monahale, precum si vestitul cocos ca un simbol al orgoliului oltenesc de sub munte, dar si al unei arte intemeiata pe bulgarele de lut, izvodita de mainile domnesti ale olarilor ce au nemurit cu numele meseriei lor numele unui sat intreg, sunt pecetile de har ale Hurezilor sub un cer care incepand din iunie te lasa noaptea sa atingi stelele ca si cand ar fi mere varatice si nu-ti ramane decat sa le culegi si sa le vari in san..."
(DINU SARARU, presedintele Fundatiei Nationale pentru Civilizatie Rurala "Niste Tarani", presedinte de onoare al Comitelului de organizare al targului.)

Targul ceramicii populare romanesti "COCOSUL DE HUREZ" reprezinta un eveniment de prima marime din calendarul anual al culturii nationale. Ajuns la a XXXVI-a editie, Targul gazduieste si in acest an, intre 1 si 3 iunie, sub umbra stejarilor seculari din satul de vacanta "Stejari", festivalul culorilor si compozitiilor plastice transpuse in lutul reinviat de mainile fermecate ale mesterilor olari. Sositi din toate centrele active din tara, olarii alcatuiesc, prin alaturarea la Targ a roadelor muncii si inspiratiei lor, un tablou complet al fenomenului olaritului contemporan. Acest fenomen, ne-a declarat primarul orasului Horezu, ing. Gheorghe Nita, atrage an de an mii de cunoscatori si admiratori ai autenticului romanesc, ai traditionalului adus la nivel de arta, oameni care stiu sa distinga valoarea consacrata prin valorile certe ale artei populare si traditiei multiseculare a aces tui mestesug. Fiind inzestrat cu o vitalitate creatoare de exceptie, Horezu este un caz aproape singular in cadrul centrelor ceramice romanesti prin faptul ca mestesugul este practicat ca principala sursa de venit a descendentilor vestitelor familii de ceramisti Vicsoreanu, Iorga, Frigura, Mischiu, Popa in conditiile unei societati moderne, in permanenta schimbare. Este un argument care justifica atat perenitatea Targului, cat si largul ecou national si international al acestei extraordinare manifestari. Acest stravechi mestesug se mentine in vatra stramoseasca, devenita acum strada Olari, unde mesterii modeleaza argila cu aceeasi neintrecuta maiestrie ca si strabunii lor. Emulatia creativa ce anima olarii horezeni este stimulata de faptul ca, an de an, sunt gazdele confratilor de breasla din tara care isi alatura rodul creatiei artistice, la inceput de iunie, aici, la Targul "COCOSUL DE HUREZ" . La editia din acest an, pe langa ceramisti din celebre vetre romanesti, participa si artisti din centrele europene La Destrousse (Franta), Hilden (Germania) si Andenne ( Belgia). Organizatorii acestui eveniment sunt Consiliul judetean, Fundatia Nationala pentru Civilizatie Rurala "Niste Tarani", Directia judeteana pentru cultura, culte si Patrimoniu Cultural, Primaria orasului Horezu, Casa de cultura "Constantin Brancoveanu" si Centrul de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare Valcea.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.