Inspectia judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a demarat, ieri, un control de fond asupra activitatii desfasurate de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) de la 1 ianuarie 2006 si pana in prezent. Acest control este primul dupa tra
Inspectia judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a demarat, ieri, un control de fond asupra activitatii desfasurate de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) de la 1 ianuarie 2006 si pana in prezent. Acest control este primul dupa transformarea institutiei in Directie si va viza activitatea procurorilor, de la 1 ianuarie pana in prezent.
In urma cu doua saptamani, Sectia pentru Procurori a CSM a decis amanarea revocarii procurorului Doru Tulus din functia de sef al Sectiei a II-a a DNA, pana la finalizarea controlului de fond. Propunerea de revocare a lui Tulus a venit la cererea ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu. Ministrul ii reprosa atunci procurorului slaba operativitate in solutionarea cauzelor, comparativ cu alte sectii ale DNA, precizeaza Rompres. Decizia data de Sectia pentru procurori a CSM de efectuare a unui control de fond asupra activitatii desfasurate de DNA este primul caz in care CSM a dispus o astfel de masura la o cerere de aviz pentru propunere de revocare dintr-o functie de conducere, dupa modificarea adusa de Legea nr. 247/2005. Hotararea CSM a iscat din nou controverse. De aceasta data, polemicile s-au purtat intre procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, membrii CSM si ministrul Tudor Chiuariu. Daniel Morar a cerut in finalul sedintei sa clarifice unele aspecte legate de afirmatiile facute de unii dintre membrii CSM referitoare la inexistenta oricarui control la DNA.
DNA a mai fost supus controalelor
Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, explica atunci: "probabil ca nu sunteti informati! Anul trecut ati dispus controale tematice la DNA si anul acesta, de asemenea, ati dispus un control tematic care este in curs de desfasurare. Nu intentionez sa ma opun acestui control, dar nu trebuie sa lasati impresia ca PNA sau DNA nu a fost controlat niciodata. Nimic nu va impiedica sa cereti un control de fond, dar sa se inteleaga foarte clar ca nu e vina procurorilor DNA, nu ei s-au opus unui asemenea control". La randul sau, vicepresedintele CSM, Dan Chiujdea, i-a explicat procurorului-sef al DNA ca o astfel de afirmatie nici nu a existat, membrii CSM referindu-se doar ca de la infiintare DNA nu a fost supusa unui control de fond, control care inseamna verificarea intregii activitati, a dosarelor care se afla in lucru la fiecare procuror in parte, respectarea procedurilor, vizeaza activitatea manageriala, cu toate aspectele, a conducatorilor institutiei, comunicarea cu media, banii si fondurile, cum au fost alocate din punct de vedere managerial, insa acest control nu vizeaza solutiile dispuse de procurorii DNA, intrucat unica institutie care se poate pronunta este instanta de judecata. In replica, Daniel Morar a mentionat, citat de Rompres, ca a facut acea precizare pentru ca oamenii si opinia publica nu prea fac diferenta intre controlul de fond si controlul tematic si ar putea sa creada ca DNA nu a fost niciodata controlat.
Decizie dupa raport
Ministrul Tudor Chiuariu i-a precizat procurorului-sef al DNA ca, dupa analizarea raportului, o ia o decizie in privinta revocarii din functie a procurorului Tulus. Demnitarul a subliniat, de asemenea, ca prin acest control se inlatura orice suspiciune ca ar avea ceva cu vreo persoana si ca raportul va fi public, pentru ca toata lumea sa stie care este stadiul activitatii DNA. Procurorul Doru Florin Tulus le-a reprosat membrilor CSM ca nu au avut suficient material pentru a putea da un aviz, pe motiv ca nu i s-a permis sa-si prezinte punctul de vedere fata de modul in care a fost redactata cererea. "Vad ca starea de provizorat se prelungeste, toata institutia este supusa unui control din pricina unei cereri facute in ceea ce ma priveste ca persoana", a spus Tulus. In replica, procurorul Liviu Dascalescu, membru CSM, l-a acuzat pe Tulus ca este de rea-credinta si i-a precizat ca acest control nu se face din cauza lui, ci pentru ca este o chestiune care ar putea crea un precedent. Dan Chiujdea a mentionat ca au mai fost revocari din functii fara un control, nedorind sa comenteze deciziile de atunci, intrucat fiecare a votat conform propriei constiinte. Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, si-ar putea retrage cererea de revocare din functie a procurorului Florin Tulus in cazul in care raportul CSM va demonstra ca activitatea sectiei a II-a a DNA este buna. "Daca raportul CSM va constata ca activitatea sectiei a II-a este buna, imi voi retrage cererea de revocare", a conchis ministrul Justitiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.