Zdravko Tolimir, numarul trei pe lista criminalilor de razboi sirbi din Bosnia, dupa Ratko Mladici si Radovan Karadjici, a fost trimis la Haga pentru a fi judecat.

Fostul general sirb bosniac a fost retinut joi in partea de est a Bosni
Zdravko Tolimir, numarul trei pe lista criminalilor de razboi sirbi din Bosnia, dupa Ratko Mladici si Radovan Karadjici, a fost trimis la Haga pentru a fi judecat.

Fostul general sirb bosniac a fost retinut joi in partea de est a Bosniei de catre trupe de politie sirbesti si bosniace. Vineri, la ora 14.00 (ora Romaniei), el a fost transferat de la Sarajevo la Haga, fiind predat Tribunalului Penal International pentru Fosta Iugoslavie.

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a felicitat oficialii de la Belgrad si Sarajevo pentru prinderea si predarea lui Tolimir, adaugind ca judecarea criminalilor de razboi este un pas important spre pacificarea Balcanilor de Vest si integrarea europeana a zonei.

In virsta de 58 de ani, Tolimir a fost condamnat in 2005 pentru crime impotriva umanitatii, pentru "uciderea, expulzarea si tratamentele crude" comise impotriva populatiei musulmane din Bosnia, din enclavele Srebrenita si Zepa in timpul razboiului din 1992-1995.

In timpul razboiului din Bosnia, Tolimir era ofiter de informatii, fiind omul de incredere al liderului fortelor sirbesti, generalul Ratko Mladici.

In 1995, 8.000 de bosniaci musulmani au fost ucisi in orasul Srebrenita de trupele sirbesti conduse de Mladici.

Generalul Mladici impreuna cu liderul politic al sirbilor bosniaci, Radovan Karadjici, au fost condamnati pentru genocidul din Srebrenita si asediul capitalei bosniace Sarajevo, in timpul caruia in jur de 10.000 de bosniaci au fost ucisi. Arestarea lor este principala conditie pusa de UE Belgradului pentru continuarea procesului de integrare europeana.

Zdravko Tolimir este acuzat si de faptul ca l-ar fi ajutat pe Mladici sa se ascunda in aceasta perioada.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.