Democratii s-au impiedicat a doua oara la inregistrarea motiunii de cenzura. Motivul: unul dintre semnatari s-a retras de pe lista.

La Camera Deputatilor, presedintele Bogdan Olteanu a refuzat vineri, din nou, sa inregistreze motiunea democrata. Motivul, unul dintre semnatari, senatorul PNL Mihai Lupoi, depusese o cerere de retragere a semnaturii din lista. Astfel, motiunea nu indeplinea, din nou, numarul necesar de semnaturi. La Senat, Lupoi nu a mai ajuns sa inregistreze cererea de retragere a semnaturii deoarece programul Cabinetului presedintelui Nicolae Vacaroiu se terminase cind a ajuns notificarea. Asa s-a reusit depunerea textului motiunii in Camera superioara, insa problemele continua pentru democrati.

Cu o zi inainte, acelasi Bogdan Olteanu refuzase lista de semnaturi atasata motiunii deoarece senatorul PLD Gheorghe Flutur era trecut de doua ori. La scurt timp, liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, l-a convins insa pe deputatul independent Nati Meir sa se alature semnatarilor. Retragerea lui Lupoi ii aduce insa pe democrati din nou in situatia de a nu avea numarul necesar de semnaturi.

"Sintem in continuare intr-o situatie absolut jenanta pentru Parlament. Continua sa nu se intruneasca numarul de semnaturi necesare. A fost adaugata semnatura domnului Nati Meir. Intre timp insa, unul dintre semnatari si-a retras semnatura", a declarat ieri Olteanu. El sustine ca problema motiunii democrate va fi hotarita luni in sedinta Birourilor Permanente reunite. "Voi propune sa fie o sedinta a Birourilor Permanente, unde sa se transeze situatia jenanta. Luni va trebui sa ne hotarim daca avem sau nu motiune de cenzura, si cu asta, basta, pentru ca altfel riscam sa transformam aceasta procedura intr-un circ", a explicat suparat presedintele Camerei Deputatilor.

Liderul deputatilor democrati, Cristian Radulescu, il acuza insa pe Olteanu ca a impiedicat cu buna stiinta inregistrarea motiunii la Camera. "Bogdan Olteanu m-a tinut la usa o jumatate de ora ca sa inregistreze prima cerere a lui Lupoi de a-si retrage semnatura", spune Radulescu. El ii acuza pe liberali ca fac presiuni asupra unor semnatari ai motiunii pentru a-i convinge sa renunte la sustinerea acesteia. Desi pina luni democratii pot convinge inca un parlamentar sa semneze pe textul motiunii, problemele acestora par sa continue. Chiar daca motiunea a fost deja inregistrata la Senat, ea poate fi retrimisa la grupurile PD daca, pina sa intre pe ordinea de zi a Birourilor Permanente, Lupoi continua sa ceara retragerea semnaturii.

Senatorul liberal pare a nu fi singurul semnatar al motiunii care s-a razgindit. Liderul PSD, Mircea Geoana, a anuntat ieri ca l-a convins sa renunte la a mai sustine motiunea democrata si pe Neculai Apostol, senator independent, fost PSD. "Senatorul Neculai Apostol s-a razgindit. El era interesat sa cada guvernul Tariceanu. Cind i-am explicat ca prin aceasta motiune nu cade guvernul Tariceanu, s-a razgindit si si-a retras semnatura", a explicat Geoana. Nu acelasi succes l-a avut si cu Daniel Ionescu, senator independent afiliat grupului PSD. Acesta spune ca nu va renunta la semnatura, desi i s-a cerut acest lucru de catre membri ai PSD. "Evident ca am fost contactat, si la toate contactele pe care le-am avut cu PSD le-am spus ca nu imi retrag aceasta semnatura", a asigurat Ionescu.

Citeste textul motiunii

Geoana: "Aceasta motiune este inutila" Presedintele PSD, Mircea Geoana, a calificat motiunea de cenzura a PD drept una inutila si spune ca sint putine sanse ca aceasta sa treaca de Parlament. "Nu as vrea sa am un comentariu ironic la acest subiect. Pe fond, este clar ca aceasta motiune este inutila, sau mai bine zis nu este utila, pentru ca aceasta motiune - care se refera strict la referendumul din 19 mai - nu are cum sa treaca in Parlament", anticipeaza Geoana. Mai mult, liderul PSD spune ca aceasta motiune nu face decit sa prelungeasca viata Cabinetului Tariceanu. "Stiindu-se ca exista doar o motiune pe sesiunea parlamentara, daca se trage un cartus in gol, cum va fi cazul la aceasta, inseamna ca de fapt PD doreste prelungirea mandatului lui Tariceanu, ceea ce nu cred ca este cazul".

Funar duce lista la procuratura Senatorul PRM Gheorghe Funar a trimis procurorului general, Codruta Kövesi, un denunt penal in care sustine ca PD si PLD au falsificat mai multe semnaturi de pe lista de sustinere a motiunii de cenzura pe care cele doua partide incearca sa o depuna in Parlament. El cere o expertiza grafologica a listei si trimiterea in judecata a celor vinovati. El da exemplul senatorului Ioan Talpes care apare pe lista semnatarilor, desi este plecat din tara de mai multe zile. In plus, Funar mai aminteste si de alti 10 parlamentari care nu au fost in Bucuresti in ultimele 5 zile. "Va solicit sa dispuneti efectuarea de urgenta a unei expertize grafologice si verificarea prezentei in Bucuresti a tuturor semnatarilor motiunii, in ultimele 5 zile din luna mai", se arata in denuntul lui Funar.