Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii impreuna cu Institutul pentru Politici Publice ar dori ca ziarele sa nu mai permita postarea comentariilor rasiste si xenofobe in paginile lor electronice. Sa cenzuram sau sa nu cenzuram comentariile postate de cititori pe Internet?

PRO • CNCD si IPP

Libertate cu masura

Adrian Moraru (foto), director adjunct IPP In scrisoarea adresata ziarului Cotidianul, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) considera ca "libertatea de exprimare este unul dintre cele mai importante drepturi cistigate dupa 1989, dar cum formuleaza Conventia Europeana a Drepturilor Omului la art. 10, alin. 2, exercitarea acestui drept comporta indatoriri si responsabilitati". CNCD invoca si Ordonanta nr.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare si recomandarea nr. 6 privind combaterea diseminarii prin Internet a materialelor rasiste, xenofobe sau antisemite a Comisiei Europene Impotriva Rasismului si Intolerantei. Directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru (foto), spune ca scrisoarea IPP adresata CNCD, continind selectii ale unor mesaje considerate rasiste si xenofobe din editiile online ale ziarelor si in care IPP cere CNCD "sa ia masurile care se impun", a fost elaborata la cererea CNCD: "Ne-au spus: «Dati-ne si noua niste exemple de astfel de mesaje», iar coordonatorul de la noi le-a selectat pe cele care i s-au parut cele mai semnificative". CNCD, IPP si Romani Criss vor sa organizeze saptamina viitoare o dezbatere pe tema discriminarii pe Internet.

CONTRA • Daniel Vighi si Vasile Ernu

Ori toate, ori nimic

Daniel Vighi (foto), scriitor si profesor

Nimic nu este mai stinjenitor pentru democratie decit cenzura in numele ei. Dictatorii s-au folosit adesea de libertatile democratice ca sa le suspende. Trebuie sa ne asumam libertatea de expresie, chiar daca e antidemocratica, tocmai ca masura profilactica. Cum sa combatem extremismul daca nu-l avem ca interlocutor? Daca ne multumim sa-l interzicem - ca expresie a unei comoditati jandarmeresti -, il eroizam. Si in acest caz ar trebui ca virtutile democratiei sa fie in permanenta asumate. Or, cum anume se poate acest lucru daca dusmanii ei sint alungati in catacombe? Ce altceva au facut dictaturile? Au reprimat crizele si au pierit ca urmare a acestui gest al lor.

Vasile Ernu, scriitor

Teza mea e simpla: fiecare sistem are forma sa de cenzura. In ceea priveste cenzura comentariilor la articolele online ale cotidienelor, cred ca trebuie sa existe o decizie transanta: ori pui toate comentariile, fara "moderare", ori nu oferi sanse de comentarii. Nu cred in "nevinovatia" moderatorului. Stiu ca in spatele unui ID iti poti permite ce nu-ti permiti cu un nume "real", insa si spatiul virtual are niste reguli de functionare. Uneori si anarhia creeaza ordine, asta-i paradoxul.

Discriminare in Europa * Un studiu al IPP publicat in 2003 indica faptul ca minoritatile sexuale sint cel mai puternic respinse de catre societate.

* La sesizarea Uniunii Civice Maghiare, CNCD a sanctionat cu avertisment Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru ca nu a publicat pe Internet subiectele de bacalaureat si in limbile minoritatilor nationale.

* Amnesty International afirma in raportul sau anual dat publicitatii saptamina trecuta ca discriminarile impotriva romilor, minoritatilor si strainilor continua in Europa.