Castelul Huniazilor din Timisoara, care adaposteste Muzeul Banatului, a fost redeschis ieri, pentru vizitatori, dupa o perioada de sase luni de santier.
Lucrarile de reparatie si reconsolidare a cladirii au necesitat peste un milion si jumatate
Castelul Huniazilor din Timisoara, care adaposteste Muzeul Banatului, a fost redeschis ieri, pentru vizitatori, dupa o perioada de sase luni de santier.
Lucrarile de reparatie si reconsolidare a cladirii au necesitat peste un milion si jumatate de euro, din care 400.000 de euro trebuiau investiti doar in reconsolidarea fundatiei. Administratia judetului, in al carei patrimoniu se afla castelul, a alocat 1.000.000 de lei pentru demararea lucrarilor, iar Ministerul Culturii si Cultelor a dat peste 400.000 de lei.
Directorul Muzeului Banatului, Dan Leopold Ciobotaru, directorul Muzeului Banatului, a anuntat ca pot fi vizitate expozitiile de arta preistorica, de istorie moderna si contemporana, stiinte ale naturii, dar si cele de arheologie preistorica, arheologie a campurilor de urne funerare si mineralogie. De asemenea, vizitatorii pot admira spatiile care adapostesc Lapidariul si Sanctuarul de la Parta.
Castelul Huniazilor era in pericol de prabusire. Specialistii au constatat ca peretii cladirii multiseculare se taseaza inegal si constant, iar pilonii de stejar care sprijineau fundatia au putrezit. Totodata, latura de nord-vest a cladirii si boltile sunt traversate de fisuri foarte mari.
In etapa initiala a santierului, au fost implantate peste 400 de sonde, la baza fundatiei, prin care s-au injectat materiale speciale pentru stabilizare.
Lucrarile de consolidare ale Muzeului Banatului continua cu celelalte aripi ale cladirii, cu eliminarea structurilor grele, respectiv a planseelor de beton turnate in anii '50, care pun in pericol rezistenta imobilului. Pentru consolidare s-a realizat un proiect modernist, folosind ca materiale metalul si sticla.
Castelul a fost construit intre anii 1443-1447 de Iancu de Hunedoara, pe locul fostului castel regal al lui Carol Robert de Anjou.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.