Potrivit legislatiei in vigoare, firmele de leasing - si nu clientii ? au obligatia sa asigure masinile achizitionate prin acest tip de finantare. Totusi, in mai toate cazurile, cei care-si iau o masina in leasing platesc si RCA, si CAS


Potrivit legislatiei in vigoare, firmele de leasing - si nu clientii ? au obligatia sa asigure masinile achizitionate prin acest tip de finantare. Totusi, in mai toate cazurile, cei care-si iau o masina in leasing platesc si RCA, si CASCO, de regula la un asigurator agreat de firma de leasing.
Prevederi legale
La articolul 5 al Ordonantei 51/1997, privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, era (pentru ca nu mai e) prevazut ca "in cadrul operatiunilor de leasing utilizatorul are dreptul de a-si alege, cu acordul societatii de leasing, furnizorul, precum si societatea care va asigura bunul". Legea 287/2006 pentru modificarea si completarea Ordonantei
51/1997 a schimbat continutul articolului 5, care prevede acum ca "prin contractul de leasing - financiar sau operational -, obligatia de a asigura bunul revine locatorului/finantatorului, care are libertatea in privinta alegerii asiguratorului, daca partile nu au convenit altfel. Costurile asigurarii sunt in sarcina locatarului/utilizatorului, daca prin contract partile nu convin altfel." Cu alte cuvinte, desi legea obliga firma de leasing sa asigure masina pe cheltuiala sa, "partile convin altfel" in toate cazurile, adica RCA si CASCO e platit, de regula, de client.
La mica intelegere
Ca asigurarea masinii e platita de client e clar, dar acesta are, totusi, posibilitatea sa-si aleaga - dar nu in toate cazurile ? asiguratorul. La Raiffeisen Leasing si RCI Leasing (Dacia) asigurarea se face doar la un asigurator agreat. De la Romstal Leasing am aflat ca asigurarea poate fi platita la orice firma de asigurare, dar prin brokerul lor. Tiriac Leasing permite, de asemenea, alegerea oricarui asigurator, iar la BCR Leasing, RCA poate fi achitata la orice firma, in vreme ce polita CASCO se achizitioneaza doar de la societatile agreate (BCR Asigurari, Allianz Tiriac, Omniasig, Asiban sau Asirom).
Alte obligatii
Persoanele care achizitioneaza o masina in leasing preiau si o serie de obligatii care, in anii trecuti, reveneau firmelor de leasing. Astfel, plata impozitului pe masina si a TVA (inclusa in rata sau facturata separat) cad in sarcina clientului.
Util. Leasingul e o solutie la indemana pentru cei care nu vor sa-si cumpere o masina, ci doar s-o foloseasca


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.