Decizia a fost data cand Basescu era presedinte, dar viza o actiune de-a sa din vremea mandatului de primar al Bucurestiului. Povestea a inceput in 2003, cand Consiliul General al Municipiului Bucuresti a emis Hotararea nr. 312. Prin ac


Decizia a fost data cand Basescu era presedinte, dar viza o actiune de-a sa din vremea mandatului de primar al Bucurestiului. Povestea a inceput in 2003, cand Consiliul General al Municipiului Bucuresti a emis Hotararea nr. 312. Prin aceasta se decisese ca Federatia Sanitas sa primeasca in folosinta gratuita sediul in care activa, situat pe strada Vasile Lascar, nr. 16.
Hotararea a fost aprobata de prefectura
Sindicalistii au putut beneficia de aceasta hotarare abia dupa foarte multa vreme. Pentru ca edilul de la acea vreme, Traian Basescu, intarzia aplicarea deciziei luate de consilieri, Sanitas a apelat la justitie.
Presedintele sedintei in care s-a emis actul nepus in aplicare de Basescu era social-democratul Victor Ion Stan. "Hotararea s-a aplicat pana la urma, pentru ca asa era normal sa se intample. A fost o hotarare aprobata atat de consilieri, cat si de Prefectura Municipiului Bucuresti. Nu am stiut ca, pentru a fi aplicata aceasta hotarare Traian Basescu a fost amendat", a declarat consilierul. La randul sau, presedintele Sanitas, Marius Petcu, spune ca nu a stiut ca Traian Basescu a primit amenda "Hotararea consiliului a fost aplicata mai tarziu, dar pana la urma am beneficiat de ea. Nu stiam ca presedintele a fost amendat din cauza actiunii pe care noi am facut-o in instanta", a declarat seful Sanitas. Magistratii de la Tribunalul Municipiului Bucuresti au decis, prin sentinta nr. 3509/16.09. 2005, sa il amendeze pe seful statului: "Se respinge cererea de obligare a paratului la semnarea deciziei, intrucat exista autoritate de lucru judecat (n.r. - alta instanta il obligase deja pe Basescu sa aplice hotararea). Se admite cererea de amendare a paratului cu o amenda egala cu 20% din salariul minim brut pe economie, pentru fiecare zi de intarziere a aplicarii sentintei Sectiei a VIII-a a TMB", statea scris in condica de sedinta.
Decizia instantei a fost secretizata
Faptul ca doua dintre persoanele implicate in acest caz, presedintele de sedinta al Consiliului General si seful Sanitas, nu au stiut de amenda lui Basescu arata ca decizia instantei a fost secretizata. De altfel, magistratii au stabilit ca presedintele Romaniei urmeaza sa fie amendat in camera de consiliu, adica fara public.
Purtatorul de cuvant al presedintiei, Valeriu Turcan, nu a dorit sa faca nici un fel de comentarii pe aceasta tema. Din aceste motive, nu am putut sa aflam daca administratia prezidentiala i-a retinut lui Traian Basescu banii de la salariu si nici care a fost suma totala pe care cel mai puternic om din stat a platit-o drept amenda.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.