Presedintele Traian Basescu a semnat, ieri, decretul prin care liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor, i-a fost retrasa decoratia „Steaua Romaniei" in grad de Cavaler. Ordinul ii fusese acordat senatorului PRM in decembrie 2004, de catre presedintele in exercitiu la acea data, Ion Iliescu. In data de 15 martie 2007, Consiliul de Onoare al Ordinului National „Steaua Romaniei", luand act de solicitarea scrisa adresata in februarie acelasi an de catre Mircea Dinescu, Radu Filipescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Oisteanu, Stelian Tanase, Cavaleri ai acestui Ordin, i-a solicitat lui Vadim Tudor sa-si ceara scuze, in mod public pentru comportamentul nedemn de un purtator al decoratiei, ce a culminat cu sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului din 18 decembrie 2006, lucru refuzat de acesta. In replica, liderul PRM a declarat ca trateaza cu umor decizia sefului statului, precizand ca acest gest nu-l afecteaza. "Romanii au un proverb: Razbunarea e arma prostului!", a declarat Vadim Tudor.

Presedintele Traian Basescu a semnat decretul prin care liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor, i-a fost retrasa decoratia „Steaua Romaniei" in grad de Cavaler. Ordinul ii fusese acordat liderului PRM in decembrie 2004, de catre Ion Iliescu. In data de 15 martie 2007, Consiliul de Onoare al Ordinului National „Steaua Romaniei", luand act de de solicitarea scrisa adresata in februarie 2007 de catre Mircea Dinescu, Radu Filipescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Oisteanu, Stelian Tanase, Cavaleri ai Ordinului National „Steaua Romaniei", i-a solicitat lui Corneliu Vadim Tudor ca, „in calitatea sa de Cavaler al Ordinului National «Steaua Romaniei», sa-si ceara scuze, in mod public, in termen de 15 zile de la data adoptarii hotararii, celorlalti Cavaleri ai Ordinului National «Steaua Romaniei», pentru comportamentul nedemn de un purtator al decoratiei ce a culminat cu sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului din 18 decembrie 2006". Modul in care Vadim Tudor si PRM a protestat la sedinta in care seful statului a condamnat comunismul a afectat profund prestigiul Ordinului National „Steaua Romaniei", a considerat Consiliul de Onoare.
"Razbunarea e arma prostului!"
Liderul PRM, C.V. Tudor, a declarat, ieri, pentru NewsIn, ca trateaza cu umor decizia sefului statului de a-i retrage ordinul Steaua Romaniei, precizand ca nu-l afecteaza cu nimic gestul lui Traian Basescu, si a punctat hotararea presedintelui cu proverbul "Razbunarea e arma prostului". "Romanii au un proverb: Razbunarea e arma prostului!. In vremea asta, o ruda a sotiei sale - Mihai Necolaiciuc - are Steaua Romaniei. Tratez cu umor si imi este indiferent. Eu sunt membru al Academiei Papale si nu ma afecteaza cu nimic aceasta decizie. Cred ca este o rusine pentru ca decoratia mi-a fost conferita de Ion Iliescu pentru merite deosebite si contributie la aderarea Romaniei la UE", a declarat pentru NewsIn presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor.

Surse din cadrul Administratiei Prezidentiale au declarat pentru NewsIn, ca, intrucat liderul PRM nu si-a cerut scuze in intervalul de timp indicat, decretul a fost trimis Guvernului, in data de 30 martie 2007, pentru a fi contrasemnat de primul ministru, conform legii. Decretul de retragere a decoratiei s-a intors, insa, pe 11 aprilie, la Administratia Prezidentiala, Executivul dorind ca, in preambulul decretului de retragere a decoratiei, sa se faca referire si la prevederile OUG 11/1998 privind instituirea Ordinului „Steaua Romaniei", aprobata cu modificari si completari prin Legea 77/1999. O zi mai tarziu, presedintia a operat modificarea solicitata de Guvern, astfel ca pe 12 aprilie decretul a fost retrimis la Guvern pentru a fi contrasemnat de Calin Popescu-Tariceanu. El nu s-a intos, insa, cu semnatura premierului, decat pe data 24 mai, cand a fost semnat de presedinte, sustin aceleasi surse.