Invitatul special al editiei din acest an a Festivalului International de Film Transilvania este actorul italian Franco Nero, care va primi premiul pentru intreaga sa cariera.

A sasea editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) are loc, anul acesta, simultan la Cluj si Sibiu. „Stim ca ne aruncam la o placinta mare, riscam un pariu al simultaneitatii, alegind doua locuri de defasurare. Mai toate celelalte festivaluri se deruleaza consecutiv, in locuri diferite, noi am ales sa le facem in acelasi timp. Pe hirtie, pina acum, arata bine", a declarat directorul festivalului, Mihai Chirilov.

Din 1 pina in 10 iunie, publicul clujean va fi rasfatat cu proiectii, filme noi, premiere, evenimente, dar si petreceri, iar publicul din Sibiu va avea parte de acelasi tratament din 4 pina in 10 iunie. Anul acesta, selectia de filme a TIFF cuprinde peste 100 de lungmetraje si peste 40 de scurtmetraje din 32 de tari. Filmul care deschide festivalul, pe 1 iunie, in Cluj, la Cinema Republica, va fi „Restul e tacere", cea mai recenta productie a regizorului Nae Caranfil. Iar daca anul trecut festivitatea de inchidere a fost condimentata de Fanfara „Ciocirlia", acum va fi rindul actritei Rona Hartner sa incinte publicul, alaturi de trupa ei de muzicieni parizieni.

Spre deosebire de toate celelalte editii, spotul festivalului nu a mai imprumutat un simbol hollywoodian, pe care sa il aduca, cu umor, in peisajul romanesc, ci a luat un mit autohton drept sursa de inspiratie: Nosferatu. „Este un simbol care a fost pervertit de filmele de la Hollywood, de asta am ales chiar sa ducem putin inspre derizoriu ideea: il vedeti pe Nosferatu la un casting, plictisit, unde i se masoara unghiile, dintii, umbra, iar la final, evident ca el cistiga acest casting, nu e nici o surpriza", a explicat Chirilov conceptul. Nosferatu se regaseste pe toate afisele festivalului, iar realizarea spotului ii apartine, ca si la alte editii, regizorului Radu Munteanu.

Invitatul special al festivalului a fost anuntat in premiera la Cluj: Franco Nero. Actorul italian va primi premiul pentru intreaga cariera oferit unei personalitati din cinematografia europeana. „Lista de invitati este de obicei una mai mare si depinde de cine confirma. Este adevarat ca am vrut sa il chemam pe Antonio Banderas, dar are spectacole pe Broadway in perioada TIFF. Au mai fost pe lista Harvey Keitel, Donald Sutherland, Helen Mirren si altii, dar vine Franco Nero", a spus directorul festivalului. Printre invitatii TIFF se mai numara actritele Ioana Bulca si Irina Petrescu. Amindoua vor primi cite un premiu: Ioana Bulca, la Sibiu, premiul de excelenta si Irina Petrescu, la Cluj, premiul pentru intreaga cariera. Totodata, la TIFF mai vin Oana Pellea si Alexandra Maria Lara, care joaca impreuna in filmul britanic „I Really Hate My Job", care va fi difuzat in premiera europeana la festival.

Pentru cei care vor dori sa participe si la evenimentele de la Sibiu, vor fi puse la dispozitie microbuze, in fiecare zi, pe ruta Cluj – Sibiu. Pretul unui bilet dus-intors este de 45 de lei si include si intrarea la patru proiectii la Sibiu. Totodata, sectiunea „Let’s go digital" (atelierul de film pentru liceeni) se muta la Sibiu anul acesta. Editia TIFF 2007 va fi cea mai mare de pina acum si va fi sustinuta de 130 de voluntari din toata lumea. Printre sponsorii festivalului nu se mai numara compania Gabriel Resources (a carei prezenta, anul trecut, a dat nastere unor proteste din partea organizatiilor ecologiste).