PSD si-a schimbat parerea si inclina acum pentru ramanerea in Opozitie. Schimbarea de pozitie a fost dictata direct de la Bruxelles, unde socialistii europeni le-au cerut pesedistilor sa ramana in Opozitie decat sa intre la guvernare cu PD. PES a dat
PSD si-a schimbat parerea si inclina acum pentru ramanerea in Opozitie. Schimbarea de pozitie a fost dictata direct de la Bruxelles, unde socialistii europeni le-au cerut pesedistilor sa ramana in Opozitie decat sa intre la guvernare cu PD. PES a dat un semnal clar ca varianta optima, daca PSD vrea Puterea cu orice pret, atunci sa incerce cu PNL. Imediat taberele din partid au inceput sa vorbeasca dupa limba Bruxelles-ului. Cea mai radicala schimbare de atitudine a inregistrat-o Grupul de la Cluj - adeptul intrarii la guvernare alaturi de PD. Senatorul PSD Vasile Dancu a indicat, in "Cotidianul", ramanerea in Opozitie pe motiv ca "partidul daca se arunca acum la o guvernare politica sau la formarea unui guvern monocolor, dispare".
Vocea grupului de la Cluj nu prea se aude la Bruxelles
Socialistii europeni le-au recomandat pesedistilor sa ramana in Opozitie si au indicat voalat ca, in cazul in care PSD vrea la guvernare, atunci varianta optima ar fi PNL. Mai mult, potrivit unor surse parlamentare, "vocea Grupului de la Cluj nu prea se aude la Bruxelles" iar orice apropiere a PSD de PRM este contraproductiva. Acesta a fost mandatul cu care Adrian Severin s-a intors de la Bruxelles, dupa ce a facut o prezentare a rezultatului referendumului de la 19 mai. Surse din grupul parlamentar PSD, citate de Hotnews, au declarat ca Jan Marinus Wiersma, vicepresedintele grupului PSE a declarat ca "PSD este liber sa decida daca intra sau nu la guvernare, alaturi de PNL". "PSD joaca un rol important fiindca sprijina Guvernul minoritar. Insa un guvern majoritar, o spun cu sinceritate, este mai bun decat unul minoritar pentru o tara ca Romania, dar nu avem de gand sa le spunem celor de la PSD ce sa faca", a spus Wiersma. El a atras atentia liderilor PSD ca pericolul ca la alegerile europene din octombrie PSD-ul sa obtina rezultate negative si, in consecinta, mai putini deputati socialisti in Parlamentul European, nemultumeste deja PES. Cel mai important mesaj a fost dat insa referitor la gruparea ardeleana din PSD. Potrivit unor surse parlamentare, "vocea grupului de la Cluj nu se prea aude la Bruxelles", referindu-se cu precadere la Vasile Puscas, omul considerat de o parte a socialistilor europeni "cel mai apt sa conduca PSD-ul". Un alt semnal extrem de important l-a reprezentat condamnarea de catre PES a unei apropieri a pesedistilor de oamenii lui Corneliu Vadim Tudor. "Avem o intelegere cu PSD-ul sa nu se alieze sau sa coopereze cu partidul domnului Corneliu Vadim Tudor. O eventuala coalitie cu acest partid ar fi inacceptabila pentru noi. Daca va amintiti, Partidul Socialist din Slovacia a fost exclus din randurile noastre, dupa ce s-a raliat cu nationalistii", a spus Wiersma. Dupa indicatiile venite de la Bruxelles, mai multi lideri ai PSD ne-au declarat ca exclud categoric varianta intrarii cu PD la guvernare. "Nu e productiv nici pentru ei, nici pentru noi", ne-au sustinut surse din partid.
Conditii pentru PNL
Liderii PSD vor negocia, cel mai probabil luni cu Calin Popescu Tariceanu un sprijin pentru actualul Guvern sau o colaborare intre cele doua partide. "Nu stiu cand ne vom duce. Probabil luni. Am fost chemati la consultari luni, la Cotroceni si probabil ca inainte vom avea o intrevedere cu PNL", ne-au declarat lideri ai partidului. Potrivit unor surse din PSD, liderii partidului ar putea sa-i asigure lui Tariceanu sustinere pentru Guvern, cu conditia ca acesta sa fie restrcturat. "Nu putem sa dam spijin pentru un astfel de Cabinet, cu astfel de ministri. Trebuie sa mai umble la continut, sa arate mai bine", au sustinut sursele noastre. Ele au mentionat ca PSD nu ar dori sa-si puna oamenii intr-un viitor Guvern restructurat. "E exclus sa intram la guvernare decat prin forte proprii", au declarat sursele noastre. Pentru a sprijini PNL, pesedistii vor sa primeasca insa asigurari clare de la PNL ca nu vor mai fi lasati balta asa cum s-a intamplat in cazul suspendarii si a perioadei de interimat de la Cotroceni. In plus, pesedistii vor sa faca tot posibilul pentru a-si multumi primarii si alesii locali astfel incat acestia sa nu migreze spre alte partide cu buget mai mare.
Stoica: Geoana infidel
Presedintele CRN al PLD, Valeriu Stoica, a declarat, ieri, referindu-se la posibilitatea ca PSD sa initieze o motiune de cenzura, ca "in relatia de dragoste dintre PSD si PNL, Tariceanu s-ar putea sa constate ca cel infidel este Geoana". El a precizat ca, dupa referendum, atit in PNL cat si in PSD exista un grad mare de nemultumire si si-a exprimat convingerea ca in cele doua conduceri nu exista rezervele strategice pentru a rezolva criza din interiorul lor. Incercand sa explice relatia dintre PSD si PNL si modul in care va evolua aceasta in perioada urmatoare, Valeriu Stoica a declarat ca "atacul impotriva lui Traian Basescu a reprezentat incercarea lui Mircea Geoana de a-si consolida pozitia in partid, in speranta ca acest atac va reusi". "Atacul acesta a esuat lamentabil. Deci, ce mai poate face in continuare? Care sunt indienii care il mai pot ataca pe Geoana in momentul de fata? Pai, Tariceanu este singurul indian care a mai ramas, nu mai exista alte triburi prin jur cu care sa se mai poata bate Geoana", a precizat Stoica, citat de Mediafax. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.