Presedintele Iuscenko si-a subordonat politia, premierul Ianukovici il acuza de lovitura de stat, iar parlamentul cere evitarea unui razboi civil.

Presedintele si premierul Ucrainei se acuza reciproc de tentativa de lovitura de stat,
Presedintele Iuscenko si-a subordonat politia, premierul Ianukovici il acuza de lovitura de stat, iar parlamentul cere evitarea unui razboi civil.

Presedintele si premierul Ucrainei se acuza reciproc de tentativa de lovitura de stat, dupa ce trupe de securitate fidele celor doua tabere s-au ciocnit violent joi, incercand sa preia controlul asupra sediului Parchetului General din Kiev. Violentele au inceput imediat dupa demiterea, de catre presedinte, a procurorului general Sviatoslav Piskun, fidel premierului prorus, sub pretextul cumulului de functii. "Un scenariu militar de preluare a puterii este implementat acum in Ucraina. Sau, mai simplu spus, a fost lansata o lovitura de stat", se arata intr-un comunicat al Partidului Regiunilor, fidel premierului.

Trupe apartinand Ministerului de Interne, fidele taberei lui Ianukovici, s-au ciocnit joi cu agentii de paza ai Parchetului si au preluat controlul asupra biroului procurorului general. In cursul serii, zece militari apartinand unitatii antiteroriste de elita Alfa, loiala presedintelui, au instalat un post de observatie pe cladirea Parchetului, informeaza DPA. Presedintele Iuscenko a respins acuzatiile de lovitura de stat si a cerut punerea sub acuzare a trupelor Ministerului de Interne care au intrat cu forta in Parchetul General.

Un decret prezidential emis vineri transfera controlul politiei de la Ministerul de Interne catre presedintele Iuscenko, semn al agravarii profunde a crizei. Presedintele calificase, cu o zi inainte, drept "o crima" interventia trupelor controlate de ministrul de Interne. In replica, parlamentul dominat de tabara prorusa a adoptat, tot vineri, o rezolutie prin care cere fortelor armate si serviciilor de securitate sa evite un razboi civil, transmite Interfax, preluat` de NewsIn. In cursul serii de joi, atat presedintele, cat si premierul au convocat intalniri cu autoritatile responsabile in situatii de urgenta, incercand sa se asigure de loialitatea acestora.

Procurorul general demis joi, Sviatoslav Piskun, a tergiversat deschiderea unei anchete privind incalcarea juramantului de catre magistratii Curtii Constitutionale, precum si ancheta otravirii cu dioxina a lui Iuscenko, in timpul campaniei prezidentiale din 2004. Curtea a invalidat toate decretele prezidentiale de dizolvare a parlamentului si de organizare a alegerilor anticipate, decrete care stau la baza actualei crizei politice, inceputa pe 2 aprilie. Cele doua tabere nu au cazut de acord asupra datei alegerilor anticipate, premierul dorind ca acestea sa aiba loc in septembrie, iar presedintele sustinand organizarea lor cel tarziu in iulie.

Noul procuror general, Viktor Semciuk, fidel presedintelui, a deschis, imediat dupa numirea sa, o ancheta penala asupra acuzatiilor de tentativa de preluare a puterii cu forta sau de a rasturna ordinea constitutionala. Presedintele a caracterizat Curtea ca "demoralizata si paralizata" si a acuzat-o ca si-a pierdut legitimitatea constitutionala. Partidul premierului prorus a ripostat acuzandu-l pe Semciuk ca pune la cale o "epurare" si ca vrea "sa creeze un mecanism pentru uzurparea puterii prin forta." Adresandu-se manifestantilor adunati joi la Kiev, premierul Ianukovici l-a comparat pe presedinte cu dictatorii Franco si Pinochet, asigurandu-i pe ucraineni ca "nu va lasa ca anarhia si razboiul civil sa se instaleze in Ucraina."

Ucraina, la un pas de starea de urgenta Premierul prorus apeleaza la liderii militari ai regimului autoritar al lui Leonid Kucima, pentru a-si asigura loialitatea armatei, in timp ce "portocaliii" cer instituirea starii de urgenta.

Parlamentul de la Kiev a hotarat sa analizeze constitutionalitatea decretului lui Iuscenko de a-si subordona politia, informeaza Interfax. Atat premierul, cat si Ministerul de Interne au aratat, intr-un comunicat citat de Interfax, ca decretul nu este legal si au avertizat ca nu il vor respecta. Presedintele si-a motivat decizia prin dorinta de a evita folosirea trupelor in scopuri politice. El a ordonat politiei sa asigure protectia cladirilor guvernamentale. Potrivit agentiei Reuters, aliatii premierului Ianukovici preluasera, in cursul diminetii, controlul unor cladiri importante din centrul capitalei Kiev.

In replica la decretul prezidential, premierul Ianukovici urmareste numirea lui Oleksander Kuzmiuk in functia de vicepremier pentru aparare si securitate. Militar de cariera, Kuzmiuk a detinut portofoliul apararii in timpul regimului autoritar al lui Leonid Kucima, iar observatorii considera ca unele unitati ale armatei i-au ramas fidele. Actualul ministru al Apararii, Anatoli Hritsenko, este loial lui Viktor Iuscenko, comandantul suprem al fortelor armate.

Premierul rus Mihail Fradkov, aflat la o reuniune a sefilor de guvern din fostele state sovietice, la Yalta, si-a exprimat ingrijorarea fata de "escaladarea tensiunilor" in criza din Ucraina. "Autoritatile ucrainene trebuie sa asigure ordinea publica, respectarea legilor si mai ales a Constitutiei", a aratat Fradkov in prima reactie externa la criza ucraineana.

Intr-un gest radical, miscarea prodemocrata Pora a cerut presedintelui Iuscenko sa instituie starea de urgenta si sa aplice un plan de actiune anticriza. Planul prezentat de miscarea fidela presedintelui prevede arestarea ministrului de Interne, Vasil Tusko, preluarea controlului asupra agentiilor de securitate, incetarea activitatii guvernului si parlamentului si organizarea unui referendum pentru modificarea Constitutiei. Pora a propus chiar arestarea tuturor oficialilor care nu respecta decretele prezidentiale, relateaza MEDIAFAX.

Lupta pentru controlul institutiilor Ucrainei Presedintele si-a subordonat, prin decret, politia si Consiliul de Securitate, iar premierul prorus incearca sa-si asigure loialitatea armatei.

Presedintele Iuscenko si-a asigurat controlul asupra Consiliul National de Securitate si Aparare (CNSA), dupa ce i-a numit in acest organism, vineri, prin decret prezidential, pe toti cei 24 de guvernatori regionali din Ucraina. Acestora li s-au adaugat si sefii administratiilor municipale din Kiev si Sevastopol si seful Consiliului de Ministri al regiunii autonome Crimeea. In noua sa formula, CNSA a stabilit ca, deocamdata, nu va lua in calcul introducerea starii de urgenta, relateaza Newsin.

Cei 24 de guvernatori sunt loiali lui Iuscenko, care, potrivit constitutiei are atributia de a-i numi in fruntea regiunilor. Toti au sprijinit decretul prezidential de dizolvare a parlamentului, care sta la baza actualei crize politice. Recent, presedintele l-a numit in fruntea CNSA pe Ivan Pliusici, fidel liniei sale politice. Iuscenko il ataca astfel pe premierul Ianukovici, deoarece, conform legii, CNSA poate controla activitatea guvernului atunci cand este amenintata securitatea statului.

Replica premierului promoscovit a fost numirea lui Oleksander Kuzmiuk, aprobata imediat de parlament, in functia de vicepremier pentru securitate, aparare si integrare europeana. Kuzmiuk a fost ministru al apararii in timpul regimului autoritar Kuchma. Constitutia Ucrainei stabileste ca presedintele are dreptul de a numi doi ministri: ministrul de Externe si cel al Apararii. Prin numirea lui Kuzmiuk ca vice premier, primul ministru incearca practic sa submineze autoritatea actualului ministru al Apararii, fidel lui Iuscenko.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.