Update - 19.25 - Vamaiotii au votat cu frenezie

Turistii aflati simbata in Vama Veche, in jur de 400, dupa estimarile dispecerilor de la principalele spatii de cazare, au avut la dispozitie sectia de votare 425, amenajata


Update - 19.25 - Vamaiotii au votat cu frenezie

Turistii aflati simbata in Vama Veche, in jur de 400, dupa estimarile dispecerilor de la principalele spatii de cazare, au avut la dispozitie sectia de votare 425, amenajata la scoala generala din satul vecin, 2 Mai. La orele 17, la aceasta sectie votasera 970 de persoane, dintre care 720 de localnici si 250 de turisti. Cum pe listele permanente au fost inscrisi 1.085 de persoane, rezulta o prezenta la vot a localnicilor de 66 la suta, mult peste media pe tara. Procentajul turistilor din Vama Veche activi electoral ar fi astfel de 62 la suta, de asemenea mult peste medie.

Turistii aflati simbata in Vama Veche, in jur de 400, dupa estimarile dispecerilor de la principalele spatii de cazare, au avut la dispozitie sectia de votare 425, amenajata la scoala generala din satul vecin, 2 Mai.

La ora 8 a diminetii, presedinta sectiei, invatatoarea Georgeta Stefan, s-a aratat mirat cind a vazut in curtea scolii citeva zeci de localnici ce asteptau de la 7.30 sa voteze. In jurul orei zece si jumatate, localnicii erau deja in inferioritate numerica. Incepusera sa curga pilcuri, pilcuri de turisti, care pe jos, care cu masina. Colbul din fata scolii generale il rascoleau masini cu numere de Timisoara, Maramures, Prahova, Sibiu si, mai ales, de Bucuresti. In holul scolii, votantii formasera o coada, gestionata atent, doar din citeva vorbe, de trei agenti de politie.

La miezul zilei votasera 300 din cei 1085 de localnici inscrisi pe listele electorale si 150 de turisti, ce-au fost trecuti pe listele suplimentare, dupa ce semnasera o declaratie cum ca nu au votat si in alta parte. Incidente n-au fost, membrii comisiei electorale nu erau ajunsi de oboseala, poate si pentru ca nu era o zi de canicula.

La sectia din centrul comunei Limanu, la mai bine de zece kilometri de plaja de la Vama Veche, au fost inscrisi pe listele electorale 2114 alegatori, votasera pina la prinz 400 de persoane. Doar 30 de votanti au fost trecuti pe listele celor cu domiciul in afara localitatii.

Chelnerii de la circiumile din Vama veche erau mai toti de parere ca ar fi fost potrivit sa se amenajeze o sectie de votare chiar in Vama, sa dea si ei o fuga, intre doua shut-uri de tequila servite clientilor. Pe plaja, un grup de tineri beti manga l-au luat la palme peste ceafa pe unul de-al lor, singurul care nu votase si striga in gura mare: "Sa-mi dea cineva o bere si cu ala votez!"

Citeste si:

Coada la vot de 150 de metri la Bruxelles

In capitala Belgiei romanii au facut o coada de 150 de metri in fata sectiei de votare. "Sint aproximativ 500 de persoane la coada, iar in sectie exista sase stampile de vot. Media de asteptare este cam de doua ore", a declarat in exclusivitate pentru Cotidianul, Sorin Orasteanu, observator Pro Democratia la Bruxelles. In Belgia, mai exista inca doua sectii unde romanii pot vota: la Anvers si la Liege. (Razvan Vintilescu)

Analiza comparata: mobilizare similara ca la batalia Nastase-Basescu


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.