Ministerul Transporturilor vrea sa afle daca soferii sunt de acord cu introducerea unei taxe de autostrada si cat ar trebui sa fie aceasta. Saptamana viitoare, Ministerul va face un sondaj pentru fiecare autostrada in parte, data sau nu in uz, iar t
Ministerul Transporturilor vrea sa afle daca soferii sunt de acord cu introducerea unei taxe de autostrada si cat ar trebui sa fie aceasta. Saptamana viitoare, Ministerul va face un sondaj pentru fiecare autostrada in parte, data sau nu in uz, iar tarifele vor fi stabilite diferentiat. Oficiali ai ministerului apreciaza ca eventuala taxa ar trebui introdusa treptat, si initial, nu ar trebui sa depaseasca valoarea unui euro. Ministrul transporturilor a explicat ca o autostrada se construieste si intretine fie din taxe de utilizare, fie din resursele constructorului, care apoi si le recupereaza de la stat. In principiu, nivelul taxei de autostrada depinde de intensitatea traficului, de costurile de constructie, dar si de puterea de cumparare a populatiei. Pe de alta parte, taxa de autostrada ar putea fi introdusa gradual, valoarea acesteia urmand sa fie la inceput sub un euro la 100 km, iar odata cu cresterea traficului, fimele care au concesionat vor putea majora tariful, a declarat secretarul de stat, Septimiu Buzasu. Reprezentantul ministerului a precizat saptamana trecuta ca taxa ar putea fi introdusa gradual. "Taxa ar trebui sa fie introdusa ca si un produs promotional, mai ales ca se ofera un serviciu cu anumite standarde. Va trebui stabilit un nivel minim, sub un euro la 100 km, astfel incat soferii sa se convinga de conditiile pe care le ofera autostrada. Ulterior, cei care iau in concesiune, pot mari valoarea taxei in functie de trafic", a mai spus Buzasu. Introducerea taxei de autostrada a fost anuntata si de fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, care sustinea la inceputul anului ca nivelul acestei taxe nu va depasi cinci euro pe suta de kilometri. In majoritatea tarilor din Europa taxa de autostrada este de sapte-opt euro pe suta de kilometri.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.