Autoritatile ruse au pregatit cu mare atentie summitul UE-Rusia din statiunea Samara, situata pe malul Volgai, in incercarea de a-i impresiona pe liderii europeni la fel cum faceau predecesorii sovietici. Presa a prevazut ca va fi un summit al dezac
Autoritatile ruse au pregatit cu mare atentie summitul UE-Rusia din statiunea Samara, situata pe malul Volgai, in incercarea de a-i impresiona pe liderii europeni la fel cum faceau predecesorii sovietici. Presa a prevazut ca va fi un summit al dezacordului, intrucåt statele din „noua Europa“, iesite recent din sfera sovietica, au o serie de divergente cu Moscova. Sub presiunea dependentei energetice, Germania, care detine presedintia UE, incearca sa cimenteze un nou parteneriat cu Rusia, intrucåt cel precedent expira in decembrie. Polonia continua sa blocheze aceasta intelegere.

Presedintele Vladimir Putin a declarat ieri ca s-a ajuns la un acord cu liderii europeni in aproape toate chestiunile, cu exceptia embargoului asupra carnii poloneze, informeaza Itar-Tass. El a reiterat ca importurile din Polonia sunt sistate din cauza calitatii proaste a carnii. Aparentul acord a fost contrazis de afirmatiile lui Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, care a precizat ca embargoul este nejustificat. Uniunea Europeana impartaseste dificultatile pe care le intampina Polonia, Estonia si Lituania in r elatiile lor cu Rusia, a subliniat Barroso. „Am avut ocazia sa le transmitem partenerilor nostri rusi ca o dificultate intampinata de un stat membru constituie o dificultate pentru intreaga comunitate europeana“, a argumentat el. In replica, Putin a acuzat ieri Letonia si Estonia de incalcari „inacceptabile“ ale drepturilor cetatenilor rusi din aceste state. Cele doua valuri de extindere care au adus in cadrul blocului comunitar foste zece state comuniste au schimbat retorica UE, comenteaza The Economist. In fata disputelor istorice aduse de noile state rasaritene, oficialii de la Bruxelles s-au vazut nevoiti sa rasfoiasca manualele de istorie.

Negocieri in noapte


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.