Politistii antidrog au descoperit in acest an doua filiere de traficanti de droguri cu legaturi in penitenciarul Rahova. Ultima, formata din 16 persoane, a fost anihilata zilele trecute.

Reteaua care distribuia heroina in Penitenci
Politistii antidrog au descoperit in acest an doua filiere de traficanti de droguri cu legaturi in penitenciarul Rahova. Ultima, formata din 16 persoane, a fost anihilata zilele trecute.

Reteaua care distribuia heroina in Penitenciarul de maxima siguranta Rahova a fost depistata in urma cu cinci luni de Serviciul siguranta al penitenciarului. Serviciul impreuna cu politistii de la crima organizata si antidrog din Politia Romana au supravegheat livrarile si au denumit operatiunea "Sistem R", cu "R" de la "Rahova". Politistii au descoperit ca drogurile erau introduse in puscarie prin alimente, mai precis in ceapa si in portocale, sau traficantii patrundeau cu ele ascunse in gura ori in alte parti ale corpului. Cei care le aduceau comunicau prin telefoane mobile cu persoanele din penitenciar. Surse din Politie spun ca din aceasta filiera ar face parte si angajati ai penitenciarului Rahova.

Reteaua era condusa de dupa gratii de doi detinuti - un strain si un roman. Dintre cei 16 membri ai gruparii, noua au primit mandate de arestare preventiva in ultimele doua saptamini, pentru trafic de droguri de mare risc. Primele retineri au fost facute pe 7 mai, cind doi tineri de 18 si respectiv 19 ani au incercat sa introduca in penitenciar, intr-un pachet, doua grame de heroina.

"Afacerile" cu droguri din penitenciarul Rahova au mai fost incurcate anul acesta tot de Brigada de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din IGPR, in luna ianuarie. Reteaua descoperita atunci era formata din trei detinuti, condamnati la ani grei de inchisoare pentru omor deosebit de grav si trafic de stupefiante. Drogurile, telefoanele si cartelele SIM erau ascunse in instrumente de scris, perne sau incaltaminte.

Politistii detin informatii potrivit carora traficul cu droguri se deruleaza in mai multe penitenciare din tara. Administratia Nationala a Penitenciarelor recunoaste intr-un raport ca exista tendinta de a se consuma in penitenciare droguri injectabile. Problema persista, in ciuda programelor internationale pentru care, in ultimii ani, s-au alocat milioane de euro.





Detinuti din toata lumea se injecteaza

Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie, in Raportul anual pe anul 2005 al Agentiei UE pentru droguri, arata ca pina la o treime dintre detinutii din penitenciarele tarilor membre UE si-au injectat droguri in perioada detentiei.

Multe tari au raportat rate mari ale consumului de droguri in spatele gratiilor:

* In Australia, potrivit unui studiu, 75% dintre respondenti au declarat ca si-au injectat droguri cel putin o data in penitenciar.

* In Marea Britanie studiile au aratat ca atit consumul, cit si disponibilitatea drogurilor in penitenciare depasesc cu mult estimarile oficiale si ca in mod obisnuit, de nevoie, acele si seringile sint folosite in comun.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.