Sexagenarii rockului progresiv si punkului nu renunta la fani si la onoruri. Rolling Stones, Police, Genesis, Robert Plant, Van Halen si Iggy Pop refuza sa iasa la pensie, chiar daca unii dintre ei au mai mult de 35 de ani de turnee si albume. In aceasta vara, dinozaurii rockului anilor ’70 revin pe scenele din intreaga lume cu nostalgia vremurilor apuse, cu mai putine droguri in singe si fara nopti zbuciumate.

Phil Collins anunta in 2003 ca e pe cale sa-si piarda auzul. Dupa turneul de adio „First Final Farewell Tour", el revine acum in formula Genesis, minus Peter Gabriel. Collins spune ca e ultima data cind face un turneu international, dupa care se va retrage in sinul familiei. O resuscitare si mai surprinzatoare este aceea a trioului The Police, care nu a mai activat de 20 de ani. Dupa ce biletele turneului, de 100 de euro, au fost vindute ca piinea calda, creatorii hitului „Roxanne" si-au permis si acte caritabile. In preajma Craciunului, vor cinta gratuit in Cuba „pentru a multumi fanilor care au sustinut trupa de-a lungul anilor", spune comunicatul oficial al formatiei. „Turneul revitalizeaza vinzarea albumelor si ofera posibilitatea scoaterii unui DVD cu noile spectacole", comenteaza Sian Llewellyn, editor la revista „Classic Rock".

Iggy Pop, bunicul punkului, si-a serbat cei 60 de ani luna trecuta, intr-un concert tinut in Seattle. O buna ocazie pentru a lansa noul album inregistrat de Iggy si The Stooges si pentru a plonja in multimea de adolescenti ca acum 20 de ani. O alta legenda scoasa de la naftalina este Van Halen, care tocmai a scapat dintr-o clinica de dezalcoolizare si promite sa porneasca nou-nout in turneu. Robert Plant este, si el, pe cai mari, urmind sa poposeasca si la Bucuresti pe 8 iulie. Chiar si fara geniul lui Jim Morrison, cei doi fondatori ai trupei The Doors, chitaristul Robby Krieger, de 61 de ani, si claparul Ray Manzarek, de 68 de ani, se vor reuni in iunie pentru proiectul „Riders on the Storm", vocea fiind asigurata de Brett Scallions, ex-Fuel. „Jim Morrison nu va putea fi inlocuit niciodata. Tot ce vrem este sa dam glas unei opere create alaturi de Jim", se scuza Krieger.

Amplificatoarele puternice, somnul ordonat sau medicamentele nu mai pot sa mascheze lipsa de vitalitate a legendelor rock lansate acum trei dece-nii. Chitaristul Keith Richards de la Rolling Stones a cazut recent dintr-un cocotier, iar medicii i-au interzis fumatul, distrugindu-i celebra imagine cu tigara in coltul gurii. Cei de la ZZ Top au fost si mai ghinionisti, basistul Dusty Hill trebuind sa intre urgent in tratament, fiind amenintat cu pierderea auzului. „Cind ai 20-30 de ani, corpul suporta mult mai multe, dar cind imbatrinesti, nu te mai poti supune la acelasi stres, iar inima nu mai rezista la droguri", conchide medicul Chris Johnstone, citat de AFP.