Paul Wolfowitz a anuntat joi ca demisioneaza de la conducerea Bancii Mondiale la sfirsitul anului fiscal, in 30 iunie, punind capat scandalului ce a afectat credibilitatea institutiei.

Demisia lui Paul Wolfowitz din functia de presedin
Paul Wolfowitz a anuntat joi ca demisioneaza de la conducerea Bancii Mondiale la sfirsitul anului fiscal, in 30 iunie, punind capat scandalului ce a afectat credibilitatea institutiei.

Demisia lui Paul Wolfowitz din functia de presedinte al Bancii Mondiale, anuntata pentru 30 iunie, deschide o noua batalie in Statele Unite privind oportunitatea si modalitatea prin care va fi desemnat succesorul sau. Conducerea bancii s-a reunit vineri pentru a discuta probleme legate de management, inclusiv procesul de selectare a unui nou presedinte.

Casa Alba a anuntat joi ca va desemna, in curind, un nou succesor american, dupa consultari cu reprezentantii altor state membre ale Bancii Mondiale. George W. Bush si-a retras, tot joi, sprijinul pentru fostul secretar adjunct al apararii, declarind ca regreta plecarea acestuia si ca ar fi preferat ca Wolfowitz sa ramina in functie.

Wolfowitz a fost acuzat de o comisie interna de ancheta ca a incalcat regulile etice ale institutiei prin promovarea si majorarea salariului Shahei Riza, expert in problemele Orientului Mijlociu, cu care avea o relatie personala. Anuntul demisiei a fost primit cu entuziasm de angajatii bancii. "Lumea alerga pe holuri, aplauda si se imbratisa", a declarat unul dintre salariati.

Presa americana ii mentioneaza printre posibilii succesori ai lui Wolfowitz, la conducerea institutiei financiare, pe adjunctul secretarului de Stat Robert Zoellick, pe secretarul adjunct al Trezoreriei SUA Robert Kimmit, dar si pe Tony Blair, care si-a anuntat recent retragerea din functia de premier al Marii Britanii. Alti candidati ar putea fi guvernatorul Bancii Israelului, Stanley Fischer, un fost ministru de finante al Nigeriei, Ngozi Okonjo-Iweala, ministrul de finante al Africii de Sud, Trevor Manuel, si un fost ministru al Economiei din Turcia, Kermal Dervis.



SUA desemneaza presedintele Bancii Mondiale inca de la infiintarea institutiei, acum 60 de ani, in timp ce, in mod traditional, la conducerea Fondului Monetar International e desemnat un reprezentant al statelor europene.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.