INSOMAR a raspuns, ieri, intr-un comunicat, acuzatiilor la adresa corectitudinii sondajului pe care
l-a dat publicitatii recent privind prezenta la vot la referendumul de sambata, explicand ca in studiile de specialitate se arata ca exista di
INSOMAR a raspuns, ieri, intr-un comunicat, acuzatiilor la adresa corectitudinii sondajului pe care
l-a dat publicitatii recent privind prezenta la vot la referendumul de sambata, explicand ca in studiile de specialitate se arata ca exista diferente semnificative intre intentie si participare reala.

Intr-un comunicat remis, vineri Agentiei NewsIn, semnat de presedintele INSOMAR, Gheorghe Teodorescu, si de directorul general al institutului, Septimiu Suciu, se arata ca inca de la inceput reprezentantii institutului au anuntat ca exista diferente intre intentiile declarate de cei care participa la cercetarea sociologica in momentul intervievarii si modul in care voteaza efectiv. "INSOMAR si Metromedia Transilvania subliniaza ca experienta autohtona si studiile sociologice realizate, deopotriva, in state ale UE si in Statele Unite pun in evidenta existenta unei diferente semnificative intre intentiile declarate de participare la vot ale subiectilor la momentul intervievarii si comportamentul lor real din ziua votului", se arata in documentul citat. Cele doua institute de sondare a opiniei publice au realizat o cercetare la comanda Realitatii TV care a fost data publicitatii intre 12 si 14 mai, in care a fost estimata o prezenta la urne la referendum de 77,1% si un vot in favoarea lui Traian Basescu de 79,1%. Datele prezentate in sondaj au facut obiectul unor comentarii aparute la Antena 3, potrivit carora ar exista o diferenta in privinta prezentei la urne in ziua referendumului de 20 de procente. PNL a facut in acest sens si o sesizare la CNA, acuzand postul de televiziune Realitatea ca ar fi prezentat informatii incorecte. INSOMAR precizeaza, in comunicatul citat, ca rezultatele sondajului "au facut obiectul unor comentarii din partea unor persoane care nu numai ca nu au pregatirea necesara pentru o interpretare stiintifica adecvata, dar au inventat si argumente de natura subiectiva si vadit tendentioasa, intr-un moment cu incarcatura emotionala foarte mare". Cei de la institutul citat considera ca "mistificarea voita a informatiilor cu intentie clara de a discredita activitatea celor doua institute constituie un abuz care aduce prejudicii de imagine" pe care INSOMAR esre hotarat "sa-l solutioneze in instanta". Documentul invocat mai arata ca, inca din momentul prezentarii publice a rezulttelor sondajului, reprezentantii INSOMAR au atras atentia ca exista diferente intre ce anume declara cei intervievati si realitatea din ziua votului. Astfel, reprezentanta INSOMAR, Cecilia Zavaleche, a aratat, la Realitatea TV, ca din experientele anterioare, prezenta in ziua votului la urne este intre 55 si 60% si ca cifra prezentei nu influenteaza semnificativ scorurile privind votul ca atare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.