Specialisti in schimbarile climatice din Anglia, Franta si Germania avertizeaza ca incalzirea globala va creste rapid, in urmatorii ani, cu 30 la suta, scrie publicatia Times in esditia de ieri.

Fenomenul incalzirii globale se va accentu
Specialisti in schimbarile climatice din Anglia, Franta si Germania avertizeaza ca incalzirea globala va creste rapid, in urmatorii ani, cu 30 la suta, scrie publicatia Times in esditia de ieri.

Fenomenul incalzirii globale se va accentua foarte repede din cauza ca oceanele isi pierd din capacitatea de a absorbi emisiile de carbon, explica acestia.

Iin acelasi timp, si vantul puternic poate fi o cauza a cresterii incalzirii globale, pentru ca aduce spre uscat curenti care contin cantitati mari de dioxid de carbon, mai spun specialiastii.

Vanturile puternice sunt considerate ca fiind ele insele provocate de incalzirea globala din cauza combinarii schimbarilor intervenite in stratul de ozon si emisiilor de carbon.

”Este pentru prima oara cand putem dovedi ca modificarile legate de dioxidul de carbon si ocean cauzeaza sc himbari climatice (...) Este un aspect cu care nu ne-am asteptat sa ne confruntam in secolul 21”, a declarat Ian Totterdell, specialist de la Met Office Hadley Centre.

Cercetatorii mai spun ca pana la mijlocul secolului, temperatura medie va creste cu peste 1.5 grade Celsius, fara a lua in calcul si emisiile de dioxid de carbon cauzate, de exemplu, de construirea rapida in China si India a centralelor nucleare si termice, care utilizeaza combustibil fosil.

„Este pentru prima data cand putem spune ca schimbarile climatice sunt responsabile de saturarea oceanelor”, a declarat unul dintre autorii studiului.

Cu cat oceanul ajunge la saturatie, cu atat dioxidul de carbon va ramane in atmosfera. Din 1980, absorbtia carbonului nu s-a schimbat. In aceeasi perioada, emisiile de gaze au crescut cu 43%, mai spun specialistii.


Cercetatorii britanici vor putea crea embrioni hibrizi, umani si animali

Ministrul britanic al Sanatatii va permite crearea de embrioni hibrizi, animali si umani, care sa fie utilizati pentru producerea de celule susa, in cadrul unei noi legislatii privind tratamentele de fertilitate si cercetarile asupra embrionilor, potrivit telegraph.co.uk. In noiembrie 2006, doua echipe de cercetatori britanici au depus cereri pentru crearea unor embrioni 99,9% umani de la care sa poata preleva celule susa care sa fie utilizate in tratarea unor boli grave precum Parkinson, Alzheimer, fibroza chistica sau maladia Huntington.

Procedura implica inserarea de ADN uman in ovule de vaca (iepure, porc, oaie sau capra) din care s-a eliminat deja materialul genetic. Embrionii creati in urma acestui proces vor fi aproape in totalitate "umani", ADN-ul animal fiind in afara nucleului celulei.

Daca reusesc sa faca acest lucru, embrionul umano-animal nu va fi lasat sa se dezvolte mai mult de cateva zile, au indicat cercetatorii.

Embrionii hibrizi vor fi utilizati pentru producerea de celule susa embrionice care au un mare potential in tratarea bolilor. In prezent, celulele susa embrionice pot fi obtinute din embrioni in stadiu incipient nedoriti, ramasi de la tratamentele de fertilizare in vitro. Utilizarea ovulelor de vaca le-ar da cercetatorilor posibilitatea de a obtine o cantitate mai mare de celule susa.

Unele grupuri de cercetatori, parlamentari si pacienti au reactionat violent dupa ce, in decembrie, a fost emis un proiect de lege care propunea interzicerea crearii de embrioni hibrizi, cu exceptia unor cazuri pentru care ar fi fost necesara o autorizatie.

Joi, guvernul britanic a publicat un proiect de lege a Embriologiei si fertilizarii umane prin care se permite crearea de embrioni hibrizi numai in circumstante bine definite si numai pentru a fi utilizati in cercetare.

Desi lucrari similare se efectueaza si in China si Statele Unite, unde nu exista legi stricte care sa reglementeze acest domeniu, noua lege va fi printre primele din lume care va indica formele de cercetare care sunt permise in embriologie.

Legea permite crearea de embrioni hibrizi din ovule de iepure sau vaca cu nucleu uman sau din ovule umane al caror nucleu a fost modificat prin combinarea cu celule animale. Se interzic "adevaratii" embrioni umano-animali, creati prin fertilizarea cu sperma umana a unui ovul animal sau invers. In toate cazurile embrionii vor fi utilizati doar in cercetare, nu vor fi lasati sa se dezvolte mai mult de 14 zile si nu vor fi implantati intr-un uter.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.