Realitatea TV va difuza la ora 20.00 primele rezultate estimative ale referendumului, bazate pe un exit-poll realizat de Insomar si Metro Media Transilvania. Ce ne va spune exit-poll-ul?

Exit-poll-ul este un instrument de masurare
Realitatea TV va difuza la ora 20.00 primele rezultate estimative ale referendumului, bazate pe un exit-poll realizat de Insomar si Metro Media Transilvania. Ce ne va spune exit-poll-ul?

Exit-poll-ul este un instrument de masurare in timp real a votului, astfel incit la momentul inchiderii urnelor sa se poate afla, cu un inalt grad de precizie, rezultatul final. In acest scop, cele doua institute au construit un esantion de 600 de sectii de votare din totalul celor 17.204 existente. In fiecare dintre aceste 600 de sectii sunt aplicate chestionare de cate o echipa formata din cate doi operatori de interviu. Acestia vor chestiona un esantion de aproximativ 40.000 de persoane in aceleasi sectii din esantionul folosit la sondajul pre-electoral, efectuat acum citeva zile de aleleasi institute sociologice. Operatorii de interviu vor aborda aleatoriu votantii care vor iesi de la urne, cu respectarea unui pas de esantionare prestabilit metodologic.

Persoanele care raspund la chestionarele de interviu, completate sub semnul anonimatului, sunt invitate sa declare modul in care au votat la Referendum. In chestionar mai sunt si alte intrebari considerate drept relevante din punct de vedere sociologic din perspectiva unor evaluari de profunzime a conduitelor de vot.

Totodata, operatorii de interviu transmit datele colectate prin telefon la coordonatorii zonali, care le centralizeaza si le transmit prin e-mail la comandamentul central. Raportarile se fac la orele 12, 15, 18 si 20.

La ora 20.00, Realitatea TV va difuza rezultatele inregistrate pina la orele 18,00, iar la ora 22.30 pe cele finale. Acestea din urma vor include si ultimele raportari de pe teren care ajung la comandamentul central dupa orele 20,00.

De precizat ca exit-poll-urile nu tin seama de nesinceritatea repondentilor si nu iau in calcul numarul buletinelor anulate. E de asteptat ca marja de eroare sa fie similara celei din sondajul pre-electoral, adica de 1 la suta.

Citeste si:

Analiza comparata II: mobilizare mai buna decit la batalia Nastase-Basescu

Primele patru ore de Referendum: alegatorii de la orase sint mai mobilizati decit cei de la sate, iar in Capitala se inregistreaza un numar dublu de voturi comparativ cu alegerile din 2004.

Rezultatele transmise de BEC pentru participarea de pina la ora 12.00 arata o crestere a diferentei dintre numarul alegatorilor din mediul urban si cei din rural. Aceasta pare sa fie cea mai semnificativa modificare a structurii voturilor exprimate, comparativ cu anii anteriori, cind numarul celor de la sate a fost mereu mai ridicat decit al celor de la orase.

In comparatie cu turul doi al prezidentialelor din 2004, in primele patru ore ale Referendumului de azi s-au prezentat la urne cu aproape doua procente mai multi votanti. Intre ora 7.00 (cind s-au deschis alegerile in 2004) si ora 11.00, se prezentasera la vot 9,94 de alegatori, in timp ce intre 8.00 (ora de deschidere a sectiilor de la Referendum) si 12.00, au votat 12,85 la suta dintre cetatenii cu drept de vot ai Romaniei.

Vamaiotii voteaza masiv

Turistii aflati simbata in Vama Veche, in jur de 400, dupa estimarile dispecerilor de la principalele spatii de cazare, au avut la dispozitie sectia de votare 425, amenajata la scoala generala din satul vecin, 2 Mai. (Remus Radu)

Coada la vot de 150 de metri la Bruxelles

In capitala Belgiei romanii au facut o coada de 150 de metri in fata sectiei de votare. "Sint aproximativ 500 de persoane la coada, iar in sectie exista sase stampile de vot. Media de asteptare este cam de doua ore", a declarat in exclusivitate pentru Cotidianul, Sorin Orasteanu, observator Pro Democratia la Bruxelles. In Belgia, mai exista inca doua sectii unde romanii pot vota: la Anvers si la Liege. (Razvan Vintilescu)

Analiza comparata: mobilizare similara ca la batalia Nastase-Basescu


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.