Presedintele executiv al PNG-cd, Dan Pavel, a declarat ieri intr-o conferinta de presa, ca se observa o tendinta de deplasare catre dreapta a formatiunilor de pe scena politica romaneasca. Pavel a aratat ca dupa o lunga perioada de dominatie a stangi
Presedintele executiv al PNG-cd, Dan Pavel, a declarat ieri intr-o conferinta de presa, ca se observa o tendinta de deplasare catre dreapta a formatiunilor de pe scena politica romaneasca. Pavel a aratat ca dupa o lunga perioada de dominatie a stangii, caracterizata printr-un dezechilibru important intre stanga si dreapta, aceasta din urma a revenit in forta. "Din 23 august 1944, stanga a fost la putere, fie prin varianta sa radicala comunista, fie prin varianta sa fesenisto-pedeserista, condusa de Ion Iliescu. Fortele politice de dreapta nu s-au putut coagula din cauza acestor partide hegemonice de stanga", a explicat liderul PNG. Pentru a contrabalansa aceste forte si pentru a reface echilibrul spectrului politic, s-a optat pentru constructii politice de tipul CDR si Alianta DA, a precizat Pavel. In contextul actual, trecerea PD la dreapta si afilierea la familia popularilor europeni, pe de o parte, si cresterea PNG, pe de alta parte, sunt argumente pentru deplasarea catre dreapta a esicherului politic, a afirmat Dan Pavel. Liderul PNG a reiterat intentia formatiunii pe care o reprezinta de a adera la PPE si nu a exclus nici deschiderea catre alte partide, dar cu conditia pastrarii specificului crestin-democrat al partidului. In aceasta privinta, presedintele executiv al PNG a anuntat ca o delegatie a partidului, condusa de Catalin Dancu, vicepresedinte pe probleme internationale si George Dimian, vicepresedinte al organizatiei Bucuresti, a efectuat o vizita in Italia, unde s-au intalnit cu Antonio Daiani, vicepresedintele Forzei Italia si totodata al Partidului Popular European (PPE). Discutiile purtate au avut ca tema afilierea PNG la PPE. Daiani l-a felicitat pe liderul PNG, George Becali, pentru pozitia sa in cazul suspendarii presedintelui Traian Basescu, a adaugat el. De asemenea, Pavel a mai spus ca presedintele PNG, George Becali, s-a declarat impotriva introducerii votului uninominal, aratand ca acesta are destule dezavantaje, si a declarat ca PNG sprijina bicameralismul. "Suntem pentru un Parlament puternic, cu doua camere cu atributii clare. Sunt mult mai multe dezavantaje pe care sistemul unicameral le are fata de cel bicameral. Sistemul bicameral asigura un principiu al separarii puterii chiar in interiorul puterii legislative si este mai greu de controlat de un presedinte sau un premier care ar avea tendinte autoritariste", a subliniat Dan Pavel. El a aratat ca, desi PNG-CD sustine ca forma de stat republica prezidentiala, acest lucru nu exclude existenta unui Parlament puternic. "In general, sistemele electorale nu sunt cele care modereaza in mod necesar viata politica dintr-o tara. Daca intr-o democratie lucrurile nu merg bine, daca institutiile nu functioneaza, indiferent ce sistem de vot ai avea, treburile tot prost ar merge. Fiecare sistem de vot are avantaje si dezavantaje si trebuie bine cantarite", a concluzionat Pavel.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.