Iranul, China si Myanmar (fosta Burma) detin suprematia in ce priveste cenzura pe Internet, pe o lista cu 25 de tari care „filtreaza“ accesul userilor. China are cei mai multi „cyberdisidenti“ condamnati la inchisoare, dar si
Iranul, China si Myanmar (fosta Burma) detin suprematia in ce priveste cenzura pe Internet, pe o lista cu 25 de tari care „filtreaza“ accesul userilor. China are cei mai multi „cyberdisidenti“ condamnati la inchisoare, dar si cele mai dure „filtre“.

OpenNet, o organizatie care studiaza lumea internetului si care ii reuneste pe specialistii IT de la Universitatile Oxford, Cambridge, Harvard si Toronto, a publicat, joi, o analiza asupra cenzurii pe internet. Potrivit editiei electronice a cotidianului spaniol El Pais, citata de Realitatea TV, 25 de state controleaza sau cenzureaza informatia difuzata pe internet. Intre ele se numara Iranul, China si Coreea de Sud care practica cenzura pe site-urile ce au continut politic si social. O alta forma de interzicere a liberului acces la informatii este blocarea portalurilor YouTube sau Google Maps.

Potrivit ElPais, cele 25 de state nu exercita cenzura pe Internet in acelasi mod sau in aceeasi masura. Spre exemplu, Coreea de Sud previne accesul pe reteaua web spre Coreea de Nord. Turcia taie „teava” de net doar pentru filmuletul difuzat pe site-ul YouTube despre primul presedinte Mustafa Kemal Ataturk, a carui imagine este atacata. Raportul OpenNet nu include Coreea de Nord sau Cuba, dar nu pentru ca, in aceste tari, cenzura nu ar fi prezenta, ci pentru ca investigatorii nu au putut garanta securitatea surselor lor din interiorul acestor state.

Iran detine suprematia la cybercenzura


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.