Referendumul nostru a starnit pasiuni inclusiv in presa straina, comentariile fiind dintre cele mai diverse. Unul atrage atentia insa: cel din The Economist. Politica fostilor comunisti poate fi uneori explicata ca o confruntare intre pungasi,
Referendumul nostru a starnit pasiuni inclusiv in presa straina, comentariile fiind dintre cele mai diverse. Unul atrage atentia insa: cel din The Economist. Politica fostilor comunisti poate fi uneori explicata ca o confruntare intre pungasi, fantome si idioti, aceasta afirmatie, desi insultatoare, fiind graitoare pentru lupta care a dus la referendumul pe tema demiterii presedintelui suspendat, Traian Basescu, comenteaza The Economist in editia online, citat de Mediafax. Publicatia britanica relateaza despre referendumul din Romania, realizand in acelasi timp un comentariu critic la adresa situatiei politice de la Bucuresti.
"Chiar si cei mai apropiati sustinatori ai lui Traian Basescu au greutati in a lauda metodele adoptate de fostul capitan de marina. El a renuntat la consilierii sai si a ales sa se implice in lupte de necastigat. Traian Basescu duce o politica externa independenta, ciudata si depinde intr-o masura prea mare de serviciile secrete din Romania, foarte puternice si doar pe jumatate reformate", comenteaza The Economist, adaugand ca, pe de alta parte, Traian Basescu s-a plasat in fruntea cauzei cruciale a combaterii coruptiei, in timp ce, prin contrast, oponentii sai au abordat subiectul folosind un limbaj dual, demn de epoca comunista. INGRIJORARI. La randul sau, Financial Times vorbeste despre incercarea lui Basescu de a-si relua functia, afirmand ca in jurul demiterii sale s-au "concentrat ingrijorarile legate de capacitatea tarii de a-si indeplini promisiunile pe care le-a facut cand a aderat la UE la inceputul acestui an". "Cativa observatori cred ca o victorie a lui Basescu va alimenta sentimentul tot mai puternic la Bruxelles si in alte capitale ale UE, ca agitatia politica si esecul continuarii luptei anticoruptie in Romania si vecina ei Bulgaria fac ca procesul de extindere a UE sa para foarte defectuos", comenteaza sursa citata. PERICULOS SAU NU? "Alegatorii vor trebui sa decida daca Basescu este un pericol pentru democratie sau un erou politic, care face presiuni pentru o guvernare innoita si buna", comenta ieri BBC. Pentru Bloomberg, "presedintele suspendat al Romaniei, Traian Basescu, va castiga probabil reinstalarea in functie in referendumul de sambata, dupa cum arata sondajele, prelungind o criza care a paralizat sistemul politic al tarii de la aderarea la UE". "Sondajele au sugerat ca Traian Basescu va castiga votul de sambata, care ii va reda legitimitatea de presedinte si de sef al Coalitiei de centru-dreapta. Dar unii observatori spun ca scena politica va ramane confuza la cinci luni dupa aderarea la UE", comenteaza si Deutche Welle.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.