Doar 30-40% dintre bulgari se vor prezenta la vot, socialistii fiind preferati.

6,5 milioane de bulgari cu drept de vot vor alege duminica 18 eurodeputati pe care sa ii trimita in legislativul european. Alegerile europene au loc in
Doar 30-40% dintre bulgari se vor prezenta la vot, socialistii fiind preferati.

6,5 milioane de bulgari cu drept de vot vor alege duminica 18 eurodeputati pe care sa ii trimita in legislativul european. Alegerile europene au loc in mijlocul unui scandal de coruptie care a afectat guvernarea bulgara, in afacere fiind implicati ministrul economiei, procurorul general, conducerea companiei de termoficare din Sofia si a companiei ce detine monopolul in industria tutunului. Sondajele arata ca, in Bulgaria, frauda costa statul milioane de euro anual, in timp ce mare parte din populatia tarii traieste inca fara servicii de baza, cum ar fi apa curenta, informeaza Reuters. Scandalurile de coruptie au crescut si ingrijorarea oficialilor UE, precum si a celorlalte state membre.

Sondajele arata ca partidul de centru, al fostului rege Simeon al II-lea (NMS), participant la guvernare, este cel mai afectat de dezamagirea populatiei fata de incapacitatea guvernului de a combate coruptia. Socialistii isi vor adjudeca pina la sapte din cele 18 locuri din Parlamentul European ce revin Bulgariei, conform sondajelor. Partidul Etnicilor Turci ar putea cistiga trei sau patru mandate, iar NMS unul sau doua locuri. Cinci mandate ar putea reveni noului partid de dreapta GERB, infiintat de primarul Sofiei, Boiko Borisov, care a promis combaterea coruptiei si sprijinirea mediului de afaceri. Participarea la vot va fi foarte mica, de 30-40%, demonstrind deziluzionarea bulgarilor fata de clasa politica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.