Un milion de calculatoare au fost utilizate pentru lansarea atacurilor informatice asupra Estoniei, pagubele fiind de zeci de milioane de euro.

Autoritatile estone au anuntat vineri ca in atacurile informatice din ultimele trei saptam
Un milion de calculatoare au fost utilizate pentru lansarea atacurilor informatice asupra Estoniei, pagubele fiind de zeci de milioane de euro.

Autoritatile estone au anuntat vineri ca in atacurile informatice din ultimele trei saptamini, in care au fost boicotate site-urile guvernului, presedintiei, partidelor, presei si marilor companii din Tallin, au fost utilizate un million de computere. Oficialii estoni au evitat sa acuze in mod direct Kremlinul, desi au existat acuzatii directe ca Rusia s-ar afla in spatele acestei "ofensive".

Ministrul eston al apararii, Jaak Aaviksoo, a declarat ca o parte dintre atacatori au fost identificati pentru ca au utilizat adrese ale unor furnizori de Internet din institutiile de stat rusesti. "Acestea nu sint dovezi suficiente ale unui rol guvernamental (rus)", a declarat el. Oficialii rusi au negat orice responsabilitate a statului, sugerind ca estonii ar trebui sa aduca dovezi in sprijinul acestor acuzatii, pentru ca hackerii pot falsifica adresele furnizorilor de Internet.

Atacurile informatice din Estonia sint "grave" si "organizate", a spus si un oficial NATO, care a desemnat experti ai Aliantei pentru a le ancheta. "Credem ca sint grave pentru ca au fost organizate. Nu este, in mod clar, o operatiune a unor adolescenti, indiferent care ar fi motivatia lor", a declarat oficialul. Urmarirea si identificarea unor responsabili sint dificile din cauza spatiului virtual, a subliniat reprezentantul NATO, adaugind insa ca scopul final este protectia.

Relatiile dintre Rusia si Estonia s-au inrautatit in ultima vreme, dupa ce autoritatile de la Tallin au decis mutarea unui monument al soldatului sovietic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.